ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δρ. Καραγιάννης: Θέμα χρόνου να αποδυναμωθεί ο ιός

24 Οκτωβρίου 2022, 14:27

images

Είναι θέμα χρόνου να αποδυναμωθεί ο ιός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος όπως ανέφερε υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε στην Κύπρο ακόμα ένα κύμα, το οποίο εκτιμά ότι δεν θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα, όπως τα προηγούμενα.

Ο Δρ Καραγιάννης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, εξηγεί στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των τριών νέων υποστελεχών BQ.1, BQ1.1 και XBB και αναλύει πόσο ανησυχητικά είναι τα νέα δεδομένα.

Σε σχέση με τα τρία νέα υποστελέχη, αν και δηλώνει επιφυλακτικός, εντούτοις, σημειώνει πως τη δεδομένη στιγμή δεν ανησυχεί ιδιαίτερα.

Εκφράζει την πεποίθηση πως ότι η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με επαναλοιμώξεις, οι οποίες θα επισυμβούν λόγω της μερικής διαφυγής τους από την ανοσία, για να σημειώσει ότι ένα πιθανό νέο κύμα που θα υπάρξει δεν θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα, όπως τα προηγούμενα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει η πιθανότητα τα τρία νέα υποστελέχη BQ.1, BQ1.1 και XBB να παρακάμψουν την ανοσολογική προστασία του κυπριακού πληθυσμού, ο Δρ Καραγιάννης εξηγεί ότι «το BQ.1 και το BQ1.1 είναι παρακλάδια της Όμικρον 5, η οποία αυτή τη στιγμή είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Κύπρο».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι αρκετοί από τον πληθυσμό της Κύπρου, τουλάχιστον κατά το τελευταίο κύμα του καλοκαιριού, έχουν μολυνθεί με την Όμικρον 4 και 5, επομένως, όπως  εξηγεί «υπάρχει κάποια φυσική ανοσία».

Επιπλέον, σημειώνει πως τα επικαιροποιήμενα εμβόλια προσφέρουν προστασία από την Όμικρον 4 και την 5 και επομένως «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοσία».

Αναφορικά στα υποστελέχη BQ.1 και BQ1.1, θεωρεί πως υπάρχει μερική ανοσία στον πληθυσμό, η οποία θα μετριάσει την επίδραση τους, για να σημειώσει ότι ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεχόμενη καταγραφή τους στον πληθυσμό δεν αναμένει ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών.

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό θα εξακριβωθεί με τη συλλογή περισσότερων δεδομένων.

«Αυτή τη στιγμή στις χώρες που διακινούνται, φαίνεται, ότι προσπαθούν οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές να επικρατήσουν της Όμικρον 5. Επομένως, έχουν ένα προτέρημα αυτή τη στιγμή να διακινηθούν και αυτό ίσως οφείλεται στη μερική διαφυγή», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά στο υποστέλεχος ΧΒΒ, αναφέρει πως είναι παρακλάδι της Όμικρον 2 και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη, ενώ μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε 17 άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Ο Δρ Καραγιάννης εξηγεί ότι «και αυτή η υποπαραλλαγή έχει προτέρημα από την άποψη της υπερμεταδοτικότητας, διότι μέσα σε μια εβδομάδα στην Σιγκαπούρη οδήγησε σε 50% αύξηση των περιστατικών», ωστόσο, προσθέτει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακουστεί οτιδήποτε για αύξηση των νοσηλειών.

«Είμαι μεν επιφυλακτικός, αλλά δεν ανησυχώ ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή», λέει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να προβλεφθεί πόσο πιθανό είναι ένα επόμενο κύμα επανανόσης, αναφέρει πως θεωρεί ότι «οι επαναλοιμώξεις θα συμβούν, λόγω του ότι έχουν αυτή τη μερική διαφυγή από την ανοσία», ενώ σημειώνει ότι «μπορεί να δούμε κάποιο κύμα, το οποίο ωστόσο δεν θα μας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα, όπως τα προηγούμενα κύματα».

«Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως αυτή τη στιγμή στο εργαστήριο αυτές οι παραλλαγές -και κυρίως η ΧΒΒ- διαφεύγουν παντελώς των μονοκλονικών αντισωμάτων. Τα μονοκλονικά αντισώματα δεσμεύουν ένα μέρος μόνο της πρωτεΐνης ακίδας το ιού. Επομένως, αν υπάρξει κάποια μετάλλαξη σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούν να κολλήσουν πλέον. Ενώ τα πολυκλονικά αντισώματα μπορούν να κολλήσουν σε διάφορά σημεία. Επομένως, είναι πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και εγώ είμαι πιο αισιόδοξος, διότι τα μονοκλονικά αντισώματα είναι σαν μια σφαίρα, που κτυπά σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν μπορεί να κτυπήσει πάρα πέρα», αναφέρει.

Κληθείς να αναφέρει πότε θα σταματήσει ο ιός να μεταλλάσσεται, ο Δρ Καραγιάννης απαντάει ότι στην Κύπρο τις τελευταίες πέντε βδομάδες υπάρχει μια στασιμότητα στις λοιμώξεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει στον πληθυσμό κόσμος, ο οποίος να μην έχει καμιά ανοσία, ώστε να μπορεί ο ιός να διακινηθεί.

Εξηγεί, περαιτέρω, πως ο ιός σε μια προσπάθεια να διαιωνίσει το είδος του κάνει μεταλλάξεις, ώστε να διαφεύγει της ανοσίας και να βρει πρόσφορο έδαφος στον πληθυσμό, για να συμπληρώσει πως  αυτή τη στιγμή το 25% των λοιμώξεων που καταγράφονται είναι επαναλοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη «θα ησυχάσουμε από τον ιό, όταν πλέον από τις πολλές μεταλλάξεις, που θα επιφέρουν στον εαυτό του δεν θα βρίσκει έδαφος να διακινηθεί ή οι μεταλλάξεις οι νέες δεν θα του είναι τόσο προσοδοφόρες».

«Είναι θέμα χρόνου να αποδυναμωθεί ο ιός και να εξαφανιστεί», σημειώνει.

Για την  4η και 5η ενισχυτική δόση εμβολίου, αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες που έγινα σε άτομα, τα οποία εμβολιάστηκαν, «φαίνεται ότι διεγείρουν την ανοσία και προκαλούν την αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 60% έναντι της Όμικρον 4 και 5», για να προσθέσει πως οι επιστήμονες ελπίζουν πως αυτή η αύξηση των αντισωμάτων θα καταστείλει και τα νέα στελέχη σε ένα μεγάλο βαθμό.

Κληθείς να σχολιάσει το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης για χορήγηση της 4ης και 5ης δόσης του εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι «ο ιός δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει».

«Ήδη εκεί που τα πράγματα είχαν καταλαγιάσει παρουσιάζονται αυτά τα τρία νέα υποστελέχη. Αν δεν θέλουμε να μας ταλαιπωρήσουν θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Και ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός, όπως ανακοίνωσε το ECDC», καταλήγει.   

Σχετικά Άρθρα