Δρ Καραγιάννης: Δεν είναι αρκετά μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων
23 Μαΐου 2022, 12:13
Καθησυχάζoυν οι αρμόδιοι φορείς για την ευλογιά των πιθήκων που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και στην Αμερική, δηλώνοντας ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικός ο ιός αυτός όπως ο κορωνοϊός, καθώς δεν μεταδίδεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι τα συμπτώματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης ή του κρυολογήματος, όπως ο πυρετός και ο κεφαλόπονος.
Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεχωρίσει τον ιό αυτό από το συνηθισμένο κρυολόγημα ή γρίπη, σχολίασε ότι ξεχωρίζει από το εξάνθημα που εμφανίζεται σε αργότερο στάδιο.
Αναφορικά με ένα ύποπτο περιστατικό που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, το οποίο εν τέλη αφορούσε την κοινή ανεμοβλογιά, δήλωσε ότι το μόνο κοινό που υπάρχει μεταξύ των δύο νόσων είναι το εξάνθημα.
Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, η περίοδος επώασης, δηλαδή το διάστημα εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων από τη μόλυνση μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες ή/και μέχρι 12 ημέρες. Ακόμη, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα 2-3 ημερών μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι η νόσος μπορεί να διαρκέσει 4-7 εβδομάδες.
Όπως ανέφερε, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί γενικότερα από την πολύ στενή επαφή με ένα άλλο άτομο, για παράδειγμα με το σάλιο ή/και με τη σεξουαλική επαφή.
Επίσης, ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί σε όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως.
Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο αυτή. Ωστόσο, υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο που χορηγείται στους ασθενείς/κρούσματα, το οποίο χρησιμοποιείται και για άλλο σκοπό.
Όσον αφορά τους τρόπους πρόληψης από την ευλογιά των πιθήκων, ο Δρ Καραγιάννης συνιστά την αποφυγή χώρων με μεγάλο συνωστισμό και στην πολύ στενή επαφή με άλλα άτομα. Συμπλήρωσε ότι οι τρόποι πρόληψης είναι οι ίδιοι με αυτούς κατά του κορωνοϊού.
Επιπλέον, η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα 18 ετών και άνω. Παρόλα αυτά, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν τα αντισώματα, σημείωσε.
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και στην Κύπρο, ο Δρ Καραγιάννης δήλωσε ότι η μόνη πιθανότητα είναι να έρθει από το εξωτερικό, όπως έγινε και με τον Covid-19.
Ετοιμότητα και προσοχή του πληθυσμού στην εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και στην Κύπρο, συστήνει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμοξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εμφανιστεί και στην Κύπρο, αφού αυτή την στιγμή υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι λίγα ακόμη τα περιστατικά στην παρούσα φάση, γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται, επομένως πρέπει να προσέχουμε γενικά ως πληθυσμός. Χρειάζεται να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας, αν δει κάποιος ύποπτες βλάβες στο σώμα κάποιου να μην πλησιάσει και να μην αγγίξει και αν παρουσιαστούν κάποια ύποπτα συμπτώματα να μιλήσει με τον γιατρό του, ούτως ώστε να γίνει μια διερεύνηση», σημείωσε.
Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από στενή επαφή κι όχι κατά ανάγκη από σεξουαλική επαφή. «Ένας γιατρός που αγγίζει πάνω στις βλάβες χωρίς γάντια και μετά αγγίξει πάνω στο πρόσωπο του, στους βλεννογόνους, μάτια, μύτη, στόμα, μπορεί να κολλήσει. Επίσης ένα άτομο κολλά και με το αναπνευστικό σύστημα. Αν δηλαδή κάποιος που έχει πρόβλημα με τον ιό αυτό - επειδή υπάρχει στις εκκρίσεις του αναπνευστικού - αν βήξει στο πρόσωπο μας και μολυνθούν οι βλεννογόνοι μας μπορεί να κολλήσει. Θέλει καθαριότητα, θέλει προσοχή», ανέφερε.
Σύσκεψη για πλάνο διαχείρισης τυχόν κρουσμάτων
Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα από τη νόσο ευλογιάς των πιθήκων και συγκαλεί αύριο Τρίτη σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να υπάρχει προετοιμασία αλλά και να γίνει καταρτισμός του πλάνου διαχείρισης και δράσης έναντι τέτοιων περιστατικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.
«Ήδη έχει σταλεί ενημερωτικό δελτίο προς το κοινό για το τι πρέπει να γνωρίζει για την ευλογιά των πιθήκων. Σχετική εγκύκλιος θα αποσταλεί και προς τους γιατρούς για τη συγκεκριμένη νόσο ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται περιστατικά», σημείωσε.
Στο μεταξύ, ανέφερε, αναμένονται και οι κατευθυντήριες οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο.
Tags: ευλογιά των πιθήκων