ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διχασμένος ο επιστημονικός κόσμος για επιπτώσεις αλκοόλ στην υγεία

05 Αυγούστου 2024, 10:59

images

Διχασμένος εμφανίζεται ο επιστημονικός κόσμος σε σχέση με τα ευρήματα ερευνών για τα οφέλη που επιφέρει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην υγεία.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν τον ρόλο άλλων γενετικών παραγόντων που έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, έχει θετικές επιπτώσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Guardian, έρευνα που διενεργήθηκε το 1974, υπέδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών, είχαν χαμηλότερο ποσοστό να ασθενήσουν από καρδιακή προσβολή σε σχέση με τα άτομα που έπιναν περισσότερο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 και δημοσιοποιήθηκε στο BMJ, λαμβάνοντας υπόψη κι άλλους παράγοντες και δεδομένα, έδειξε ότι το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου πάθησης της στεφανιαίας νόσου καταγράφηκε για τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα με δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα.

Άλλη έρευνα του 2022, δείχνει ότι το αλκοόλ ωφελεί τα άτομα άνω των 40 ετών.

Συνδυαστικά, τα ευρήματα των εν λόγω ερευνών έχουν προκαλέσει την περιέργεια επιστημόνων οι οποίοι ανησυχούν για σοβαρά μεθοδολογικά σφάλματα.

Ειδικότερα, κύριο ζήτημα συζήτησης αποτελεί το εύρημα ότι ο κίνδυνος θανάτου ανάμεσα στα άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, διογκώνεται από τα άτομα που δεν επιλέγουν να πίνουν λόγω προβλημάτων υγείας.

Εξ ου και επικρατεί το σενάριο με βάση άλλα δεδομένα, ότι τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ «νούσιμα», έχουν και περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Ακόμη, οι επιστήμονες θέτουν ακόμη προς συζήτηση το γεγονός ότι σε πολλές μελέτες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν, οδηγώντας σε ανακριβή και ίσως δεδομένα που έχουν αλλάξει.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της έρευνας και λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η καμπύλη «J», τείνει να μετατρέπεται σε ευθεία γραμμή.

Πρόσφατη μελέτη ανέλυσε εκ νέου τα δεδομένα από προηγούμενες έρευνες, με τα ευρήματα της να καταδεικνύουν ότι το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου υπάρχει σε όσους δεν πίνουν ποτέ.

Πώς εξηγούν τις διαφοροποιήσεις

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Iona Millwood στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα διαφορετικά αποτελέσματα των ερευνών είναι κυρίως λόγω των πολλών διαφορετικών βιολογικών επιπτώσεων που έχει το αλκοόλ στο κάθε άτομα.

Ειδικότερα, υπέδειξε ότι το μοτίβο κατανάλωσης των ατόμων καθορίζεται επίσης από άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία ακολούθως έχουν άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

Σε δική της μελέτη η Millwood, διαχώρισε τα άτομα που γενετικά έχουν την προδιάθεση να πιούν λιγότερο η περισσότερο, παρά να βασίζεται στις δηλώσεις των ατόμων για τις συνήθειες τους σε σχέση με το αλκοόλ.

Με βάση τα ευρήματα της, για περίπου 61 αιτίες, περιλαμβανομένου του καρκίνου, παθήσεις του συκωτιού, εγκεφαλικού και της συνολικής θνησιμότητας, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ο άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο.

Σημειώνεται, ότι παρόμοια αποτελέσματα είχαν κι άλλες έρευνες.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τα υποτιθέμενα οφέλη του αλκοόλ ισχύουν μόνο στην περίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της συνολικής θνησιμότητας, με τον Mark Petticrew, ερευνητή στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Φαρμακευτικής στο Λονδίνο να υποδεικνύει ότι ο λόγος που η κοινωνία επιμένει να πιστεύει σε αυτά τα οφέλη, είναι επειδή η βιομηχανία έχει χρηματοδοτήσει και προωθήσει την έρευνα.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα