ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δικαίωμα συμμετοχής ατόμων με ψυχικό νόσημα στις αποφάσεις που τους αφορούν

16 Μαΐου 2023, 10:30

images

Το δικαίωμα στη συμμετοχική λήψη αποφάσεων μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των ατόμων με νευρονοητικές/νευροβιολογικές (ψυχικές) διαταραχές, ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε αφιερωμένη στη μνήμη της Καθηγήτριας του ΤΕΠΑΚ Χριστιάνας Κούτα.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καρανικόλα, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η συμμετοχική λήψη αποφάσεων υφίσταται όταν οι θεσμοί προβλέπουν και προασπίζουν τη δέσμευση και την ενεργό εμπλοκή των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα φροντίδας υγείας και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, στην έρευνα θεμάτων υγείας, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και στη διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου με τους επαγγελματίες υγείας.

Υπογράμμισε την «κρίση δημοκρατίας» που υπάρχει όταν οι θεσμοί  δεν προασπίζουν τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων μεταξύ ευάλωτων ομάδων και εμπλεκομένων φορέων, όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας.

Θεραπευτικό πλάνο για οικογένειες ατόμων με ψυχικό νόσημα 

Την έναρξη της συνόδου έκανε ο κ. Λουκάς Γρηγοράς, συμμετέχων της μελέτης ΜοΒ (Management Of My Bipolarity) και συγγενής πρώτου βαθμού ατόμου με χρόνια σοβαρή ψυχική νόσο.

Ο κ. Γρηγοράς επεσήμανε την αναγκαιότητα για συμμετοχή των μελών των οικογενειών ατόμων με σοβαρό ψυχικό νόσημα στη διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου, αλλά και στη μέριμνα που αναμένεται να υπάρξει από τις κρατικές υπηρεσίες προς τις οικογένειες αυτές σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής και οικονομικής στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοράς πρότεινε τη θέσπιση εξειδικευμένης υπηρεσίας θεραπευτικής υποστήριξης της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης και κάλυψης των υπηρεσιών αυτών από τον ΟΑΥ.

Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να παρέχονται στις οικογένειες ατόμων με ψυχικό νόσημα δομημένες παρεμβάσεις εκπαίδευσης, τόσο σε θέματα νόσου, όσο και σε δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία της οικογένειας με το πάσχον μέλος της, καθώς και με τους επαγγελματίες υγείας στη διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου.

Την αναγκαιότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεων επιβεβαίωσε η κ. Χατζηιωάννου, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας του ΟΚΥΠΥ και Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ. Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των ποιοτικών αποτελεσμάτων της μελέτης ΜοΒ, η κ. Χατζηιωάννου αναφέρθηκε εκτενώς στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με διπολική διαταραχή, προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγεία και τη θεραπεία τους.

Μάλιστα, η κ. Χατζηιωάννου, επεσήμανε την ανάγκη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των επαγγελματικών υγείας σε πρωτόκολλα δομημένης παροχής πληροφοριών στους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε όχι μόνο να μην καταφεύγουν στο διαδίκτυο και σε αναξιόπιστες πήγες πληροφόρησης, αλλά και για να προασπίζεται η συμμετοχική λήψη θεραπευτικών αποφάσεων βάσει έγκυρης πληροφόρησης των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 

Ανάγκη για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

Ο κ. Βαγγέλης Δημοσθένους, Διευθύνων Σύμβουλος και εκπαιδευτής της εταιρείας «Kratis Training & Consulting Ltd», έθιξε το θέμα της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου φροντίδας, και του τρόπου που επηρεάζει την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. 

Η κ. Θεανώ Μαυρομουστάκη, Ανώτερη Δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών, αναφέρθηκε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με την προάσπιση του δικαιώματος των ατόμων με ψυχικό νόσημα να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να εκφράσει σειρά ερωτήσεων και σχετικών τοποθετήσεων.

Την πρώτη σύνοδο έκλεισε η Ψυχίατρος του ΟΚΥπΥ Δρ. Ειρήνη Ανδρέου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις υφιστάμενες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την έγκυρη ενημέρωση και συνεπακόλουθη συναίνεση των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο θεραπευτικό πλάνο.

Επίσης, η Δρ. Ανδρέου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αξιολόγησης και της ενδυνάμωσης της κριτικής ικανότητας των ατόμων με ψυχικό νόσημα, ειδικά υπό καθεστώς ακούσιας νοσηλείας, ώστε να προασπίζεται το δικαίωμα τους να συμμετέχουν στις θεραπευτικές αποφάσεις. 

Τη δεύτερη σύνοδο συντόνισε ο Ψυχίατρος Δρ Λ. Σαμαρτζής, Πρόεδρος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ο οποίος αρχικά έδωσε τον λόγο στην κ. Πόλυ Γρηγορά, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αντιφών- Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας Κύπρου».

Η κ. Γρηγορά στη βιωματική ομιλία της αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των επαγγελματιών υγείας για τη δέσμευση και την ορθή εφαρμογή της θεραπείας και της φαρμακοθεραπείας ειδικότερα, από τους πάσχοντες.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Χατζηττοφής, και Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας περιέγραψε τις συχνότερες προκλήσεις συμμετοχικής λήψης αποφάσεων κατά την άσκηση κλινικής πρακτικής, με αναφορά σε συγκεκριμένες κλινικές καταστάσεις. Μάλιστα, ο Δρ Χατζητοφής έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην απαίτηση να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα για θεραπευτικές αποφάσεις των ατόμων υπό ακούσια νοσηλεία.

Το ζήτημα της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των κοινοτικών νοσηλευτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας συζήτησε η Δρ. Κατερίνα Καικούσιη, Νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας του ΟΚΥπΥ,  υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις από την απουσία συμμετοχής των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κλινική πορεία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων.

Τη δεύτερη σύνοδο της ημερίδας έκλεισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια εικαστικής αγωγής και θεραπείας του πανεπιστήμιο Frederick, Μ. Βασιλειάδου, η οποία παρουσίασε διεξοδικά την αποτελεσματικότητα της εικαστικής θεραπείας για την ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχικό νόσημα και των οικογενειών τους, μιας εξ ορισμού συμμετοχικής μορφής θεραπείας. 

Η ημερίδα έγινε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, στη Λευκωσία, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Ψυχική Υγεία «ο Αντιφών» και την εταιρεία Kratis Training & Consulting, η οποία δραστηριοποιείται στην ασφάλεια ασθενών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας (22-29 Μαΐου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών (12 Μαΐου) και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσας Χριστιάνας Κούτα, η οποία διατέλεσε Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ με πολυδιάστατο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο σε θέματα ενδυνάμωσης ατόμων ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου αποφάσεων της ζωής και της υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα