ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διευκρινίσεις ΟΑΥ για συμπληρωμές στα φάρμακα

19 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Διευκρινίσεις δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), όσον αφορά τις συμπληρωμές στα φάρμακα που καλούνται να πληρώσουν οι δικαιούχοι, με αφορμή ερώτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, η λειτουργία του ΓΕΣΥ έγινε με τη δέσμευση, ανάμεσα σε άλλα, της παροχής φαρμάκων με πολύ χαμηλό κόστος για το σύνολο του πληθυσμού.

«Η γενική κατεύθυνση ήταν ότι τα πλείστα φάρμακα θα δίνονται στους δικαιούχους του ΓΕΣΥ έναντι συμπληρωμής €1 ανά σκεύασμα. Στην πράξη ωστόσο η ελάχιστη συμπληρωμή €1 καλύπτει μόνο το πιο φθηνό σκεύασμα και έχει οδηγήσει στη δημιουργία αυξητικής τάσης στη συμπληρωμή που καταβάλλουν ασθενείς για φάρμακα που δεν αποτελούν μεν την πιο οικονομική επιλογή, αποτελούν ωστόσο την επιλογή ευρείας χρήσης που συνταγογραφούν οι ιατροί εντός ΓΕΣΥ», σημειώνει.

Παράλληλα, προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί πλαφόν στη μέγιστη συμπληρωμή που καταβάλλουν οι ασθενείς ανά έτος, «είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς έχουν επιφορτιστεί με ένα σημαντικό επιπλέον κόστος, πρόσθετο της ετήσιας συνεισφοράς για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ, που δεν αντιστοιχεί στην ουσία σε πραγματικές δαπάνες περίθαλψης».

Ο κ. Χριστόφιας ζητούσε από τον υπουργό Υγείας, ως η αρμόδια αρχή, όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για πιθανές ενέργειες που προτίθεται να λάβει, για να αντιμετωπίσει αυτή την «στρέβλωση».

Αποζημιώνεται πλήρως το φθηνότερο φάρμακο

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, ο ΟΑΥ αποζημιώνει πλήρως το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο και σε τέτοια περίπτωση ο δικαιούχος πληρώνει μόνο συμπληρωμή ύψους €1 ανά φάρμακο.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν συνταγογραφηθούν δύο συσκευασίες από το ίδιο φάρμακο λόγω αυξημένης δοσολογίας, η συμπληρωμή παραμένει €1 και για τις δύο συσκευασίες.

Για κάθε δικαιούχο καθορίζεται μέγιστο ετήσιο ποσό συμπληρωμής (πλαφόν), έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των ευάλωτων ομάδων (π.χ. άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή/και αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) και η απρόσκοπτη πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

«Στην περίπτωση που γίνει συνταγογράφηση φαρμάκου που είναι ακριβότερο από αυτό που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ, θα πρέπει να καταβληθεί από τον ασθενή η συνεισφορά II, η οποία ισούται με τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ και της τιμής του φαρμάκου που συνταγογραφήθηκε. Η συνεισφορά II πρέπει να καταβάλλεται επιπρόσθετα της συμπληρωμής και δεν εμπίπτει στο μέγιστο ετήσιο ποσό συμπληρωμής (πλαφόν). Η συνεισφορά II δυνατόν να αλλάζει όταν προστίθενται φθηνότερα φάρμακα στην ίδια κατηγορία», τονίζει.

Διαγωνισμός ΟΑΥ για αγορά υπηρεσιών

Παράλληλα, ο υπουργός ενημερώνει ότι ο OAΥ έχει πρόσφατα κατακυρώσει διαγωνισμό για αγορά υπηρεσιών, με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαιούχων, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, όσο και για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις  τους.

Μέσα από τις εν λόγω εκστρατείες ενημέρωσης, αναφέρεται, ο ΟΑΥ στοχεύει μεταξύ άλλων να ενημερώσει τους δικαιούχους και για τα δικαιώματά τους αναφορικά με τα φάρμακα, π.χ. το δικαίωμα να ζητήσουν από τον θεράποντα ιατρό τους να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα που δεν έχουν συνεισφορά II, καθώς και το δικαίωμα να ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους να προβεί σε αντικατάσταση του φαρμάκου που τους συνταγογραφήθηκε με κάποιο άλλο πανομοιότυπο, το οποίο δεν έχει συνεισφορά II, ώστε να πληρώνουν μόνο τη συμπληρωμή που είναι €1».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα