Διαβεβαιώσεις Κυριακίδου για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην ανάπτυξη εμβολίων
13 Νοεμβρίου 2020, 07:01
Διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ανάπτυξη των δυνητικών εμβολίων για τον κορωνοϊό, έδωσε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε ότι “παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία μια ολοένα και ταχύτερη αύξηση των ποσοστών μολύνσεων και των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ”.
Όπως εξήγησε, “ο εμβολιασμός δεν είναι μια μαγική λύση που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στη ζωή μας εν μία νυκτί. Για τον COVID-19, δεν υπάρχει μαγική συνταγή, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό. Όμως, οι εμβολιασμοί, όταν έχουμε ένα εμβόλιο που έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο: στη διάσωση ζωών, στον περιορισμό της πανδημίας, στην προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, στη συμβολή στην αποκατάσταση της οικονομίας μας. Θα προσφέρει στους πολίτες μας μια αίσθηση ελπίδας και προβλεψιμότητας στη ζωή τους. Η προβλεψιμότητα είναι κάτι που συχνά θεωρούμε δεδομένο, αλλά αυτό που ζούμε τους τελευταίους δέκα μήνες είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα”, σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
“Μόλις τη Δευτέρα, είδαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αντιδρούν με χαρά στις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις από έναν από τους προγραμματιστές εμβολίων. Αλλά είδα επίσης κάτι άλλο, είδα το στοιχείο της ελπίδας που ένιωθαν οι Ευρωπαίοι πολίτες με αυτά τα νέα. Γι `αυτό κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια παράγονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας, εργαζόμαστε εντατικά για να έχουμε ένα όσο το δυνατόν διαφοροποιημένο κοινό χαρτοφυλάκιο εμβολίων στην ΕΕ κατά του COVID-19, που θα αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες”.
Όπως αποκάλυψε, “οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες ήταν εντατικές και χωρίς αποκλεισμούς, διεξήχθησαν με και για τα κράτη μέλη. Μέχρι σήμερα, έχουμε υπογράψει τρία συμβόλαια και πρόκειται να υπογράψουμε το τέταρτο με την Pfizer και τη BioNtech. Και οι διαπραγματεύσεις μας έχουν προχωρήσει με δύο επιπλέον εταιρείες και διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες με αρκετούς άλλους παραγωγούς. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι μόλις γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν ίση πρόσβαση στις διαθέσιμες δόσεις, και ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει”, ανέφερε η Επίτροπος.
“Αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία της διαφάνειας σε αυτήν τη διαδικασία. Λόγω του εξαιρετικά ανταγωνιστικού χαρακτήρα αυτής της παγκόσμιας αγοράς, η Κομισιόν δεν είναι νομικά σε θέση να αποκαλύψει τις πληροφορίες που περιέχονται στις συμβάσεις.
Οι ρήτρες μη αποκάλυψης αποτελούν τυπικό χαρακτηριστικό αυτών των συμφωνιών που έχουν συνάψει και οι προγραμματιστές εμβολίων με πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία ευαίσθητων διαπραγματεύσεων και σχετικών με τις επιχειρήσεις πληροφοριών, όπως οικονομικές πληροφορίες και σχέδια ανάπτυξης και παραγωγής”, σημειώνει.
“Οι εταιρείες απαιτούν οι εν λόγω ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες να παραμένουν εμπιστευτικές μεταξύ των υπογραφόντων της σύμβασης. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν δεν μπορεί να αποφασίσει να τις αποκαλύψει μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων μερών. Υπάρχουν επίσης κανόνες που προστατεύουν τη διαδικασία υποβολής προσφορών και τηρούμε πλήρως τους κανόνες αυτούς, όχι μόνο για λόγους που συνδέονται με τα εμπορικά συμφέροντα των εργολάβων, αλλά και επειδή η αποκάλυψη ευαίσθητων επιχειρηματικών πληροφοριών θα εξασθενίσει τη θέση της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις”, εξηγεί.
Ξεκαθάρισε δε ότι “η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση για οποιοδήποτε εμβόλιο να χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για εμάς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι καλύπτεται η διάσταση της ασφάλειας. Οι συμφωνίες με τους προγραμματιστές εμβολίων δεν αλλάζουν ούτε παρεκκλίνουν από τη νομοθεσία και τους κανόνες ευθύνης της ΕΕ. Ενεργούμε σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση και είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία θα ισχύει για μελλοντική επανεξέταση ή έλεγχο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε ακούραστα για αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να το πράττουμε, καθώς είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την πανδημία, αλλά όχι με κόστος την ασφάλεια, που αποτελεί το κύριο μέλημα των πολιτών μας, καταλήγει.
Σε ότι αφορά την μελλοντική ένωση για την υγεία, η Επίτροπος τόνισε ότι “η παγκόσμια αύξηση των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική” καθώς “πάνω από 8 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί μόνο στην ΕΕ” και “οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται καθημερινά”.
“Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία αυξάνονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πάρα πολλοί υποφέρουν. Σε αυτό το πλαίσιο, χαίρομαι που στους τριμερούς διαλόγους της ΕΕ επόμενης γενιάς και του μελλοντικού ΠΔΠ μας, αυτό το ουσιαστικό πρόγραμμα για την υγεία των πολιτών μας έχει αναδειχθεί ισχυρότερο και ενισχύθηκε σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Όπως είπε, “αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει θεμελιώδες στοιχείο της δουλειάς μας για την οικοδόμηση μιας γνήσιας και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας ενισχύοντας την ετοιμότητα και τη διαχείριση των κρίσεών μας και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας”.
“Ο COVID έχει δείξει τη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση των δράσεων ετοιμότητας για την κρίση. Αυτό συνεπάγεται επαρκή χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ και δημιουργία συνεργιών με άλλα μέσα, όπως η προμήθεια και αποθήκευση προϊόντων που απαιτούνται για κρίσεις. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας, για να αξιοποιήσουμε τη θετική δυναμική”, ανέφερε.
“Και γενικότερα, πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της ΕΕ να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τα προγράμματα και τις δράσεις των κρατών μελών”, συμπλήρωσε.
“Το κοινό χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την ανάκαμψη της Ευρώπης, ότι η στοχευμένη επένδυση σε ετοιμότητα κρίσης και ισχυρότερα συστήματα υγείας είναι απαραίτητη για το μέλλον, ότι κινητοποιούμε όλους τους δυνατούς πόρους για να ενισχύσουμε την άμυνά μας - συμπεριλαμβανομένης, κυρίως, χρηματοδότησης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί κρίσιμο καθοριστικό παράγοντα της σκοπιμότητας”.
“Χαίρομαι που συμφωνούμε με τους βασικούς λόγους και τους στόχους πολιτικής του μελλοντικού προγράμματος EU4Health”, ανέφερε.
“Οι προτεινόμενες τροπολογίες λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις του COVID-19 και άλλες ανάγκες δημόσιας υγείας. Η Κομισιόν σημειώνει την επιθυμία του Κοινοβουλίου για ένα πιο περιεκτικό πλαίσιο διακυβέρνησης”.
Σημείωσε δε ότι “έχουμε μια μακρά παράδοση να κάνουμε εκτενείς διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη”, τόνισε ότι ”η σοβαρότητα της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας απαιτεί ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων”.
“Απαιτεί ένα πρόγραμμα που συμπληρώνει τους άλλους σημαντικούς άξονες της δράσης της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας μας και της ικανότητας ετοιμότητας και αντίδρασής μας σε διασυνοριακές απειλές για την υγεία.
Είμαι πεπεισμένη ότι μια συμφωνία κατά την πρώτη ανάγνωση είναι και δυνατή και απαραίτητη. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συννομοθετών. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η στενή συνεργασία και μια ταχεία συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για να διασφαλιστεί ότι το EU4Health μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του”, κατέληξε.