ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν αποκλείονται περικοπές νερού- Απαιτούν σύνεση στην κατανάλωση

23 Ιουλίου 2024, 16:51

images

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών στην απρόσκοπτη παροχή νερού ύδρευσης σε οικιακούς καταναλωτές, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Η υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, μιλώντας στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για κατανάλωση του νερού με φειδώ.

«Με βάση το σενάριο που εφαρμόζουμε, μπορούμε να καλύψουμε σήμερα τις ανάγκες ύδρευσης, όμως δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι οι ανάγκες και πως θα καλυφθούν, καθώς επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα βρέξει τους επόμενους μήνες και πως θα εξελιχθεί το υδρολογικό έτος», επεσήμανε.

Τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το λάστιχο για να καθαρίζουν τις βεράντες και τα πεζοδρόμια, διότι εάν χρειαστεί θα επιβάλουμε δια νόμου τον τερματισμό της χρήσης του λάστιχου», σημείωσε.

Τραγική χαρακτήρισε και την κατάσταση με τις πληρότητες στα φράγματα, λέγοντας ότι «τα αποθέματα τους είναι κάτω από το 37%, ενώ οι αντίστοιχες περσινές ποσότητες, ήταν σχεδόν διπλάσιες», όπως επεσήμανε.

«Το ότι δίνουμε αυτή τη στιγμή 100% παροχή νερού στα νοικοκυριά και καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες σε ύδρευση, οφείλεται στην αξιοποίηση των αφαλατώσεων και του νερού από τα φράγματα», επεσήμανε η υπουργός.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το νερό χωρίς φειδώ».

Σχολιάζοντας το ζήτημα και σε χθεσινές της τηλεοπτικές δηλώσεις στην τηλεόραση του Alpha, είχε σημειώσει πως η αξιοποίηση των αφαλατώσεων αποτελεί μια οδυνηρή λύση για την κάλυψη των αναγκών, ενώ αναφέρθηκε επίσης, στα πλάνα για τη δημιουργία δύο πρόσθετων μονάδων αφαλάτωσης στην επαρχία Λεμεσού και στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ζητούν επιπρόσθετα τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού

Όσον αφορά το αίτημα των γεωργών για επιπρόσθετες ποσότητες νερού άρδευσης, η κ. Παναγιώτου δήλωσε σήμερα, ότι «οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν προκαταρτικά επιπρόσθετα τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και αναμένεται η κατάθεση του τελικού ποσού που ζητούν, ώστε να γίνει η αναπροσαρμογή της αύξησης στη βάση των δυνατοτήτων που υπάρχουν».

Τόνισε, ότι το υπουργείο Γεωργίας και οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι οι πρώτοι που νοιάζονται για τους γεωργούς και αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν μια σειρά μέτρων ύψους περίπου €6 εκατ. ως έκτακτη ενίσχυση των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν».

Παράλληλα, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής και στρατηγικής, οι οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα χρειάζονται επικαιροποίηση».

Υπέδειξε ότι «το νερό δεν αποτελεί ιδιοκτησία ενός ή μιας υπηρεσίας, αλλά ένα ζωτικό αγαθό».

Τόνισε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σε αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «από το 1900 διανύουμε τη δέκατη χειρότερη χρονιά σε επίπεδο βροχοπτώσεων».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα