Δέκα μύθοι και αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις
29 Οκτωβρίου 2024, 05:30
Σε δέκα μύθους και αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Ευαγόρας Οικονομίδης.
Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικού εργαστηρίου, ο Δρ Οικονομίδης υπέδειξε ότι οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προβλεφθούν, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και υιοθετώντας υγιεινές συμπεριφορές, όπως είναι η άσκηση, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, ο περιορισμός του στρες αλλά και ο καλός ύπνος.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του ελέγχου της χοληστερόλης και της πίεσης.
Ως πρώτο μύθο, ο Δρ Οικονομίδης, επεσήμανε ότι οι καρδιακές παθήσεις αφορούν μόνο άντρες, υποδεικνύοντας ότι οι παθήσεις αφορούν, τόσο άντρες, όσο και γυναίκες.
Επεσήμανε, ότι οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, εμφανίζονται περίπου 7 χρόνια μετά τους άντρες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, σημειώνοντας ότι πριν την εμμηνόπαυση, σπανίως εμφανίζονται εμφράγματα στις γυναίκες που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. όπως πχ κάπνισμα, διαβήτη κλπ.
Ο δεύτερος μύθος, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ότι μόνο η ψηλή χοληστερόλη, οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, επισημαίνοντας ότι στις πλείστες περιπτώσεις, παθήσεις εμφανίζονται σε άτομα με επίπεδα χοληστερόλης στο μέσο όρο. Τόνισε τη σημασία της κληρονομικότητας, του διαβήτη και της ψηλής πίεσης, αλλά και του καπνίσματος.
Ο τρίτος μύθος, πρόσθεσε, είναι ότι ο πόνος στο στήθος είναι πάντα σημάδι καρδιακών παθήσεων. Υπέδειξε ότι κι άλλα συμπτώματα μπορεί να προμηνύουν τη πάθηση, όπως είναι η δύσπνοια, η αναπνευστική δυσχέρεια, ο εμετός και ο πόνος στο σαγόνι.
Σύμφωνα με τον Δρ Οικονομίδη, τέταρτος μύθος είναι ότι οι καρδιακές παθήσεις αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέροντας ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και από την παιδική ηλικία.
Πέμπτος μύθος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καρδιολόγου, είναι ότι κάποιες από τις θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις, όπως το bypass ή τα stents , είναι το μόνο που χρειάζεται. Είναι σημαντικό, τόνισε, οι ασθενείς να παίρνουν και φαρμακευτική αγωγή αλλά επίσης να αλλάξουν και τον τρόπο ζωής τους, τονίζοντας τη σημασία της σωστής διατροφής και άσκησης.
Έκτος μύθος που καταρρίπτεται, πρόσθεσε, είναι ότι «εάν παίρνω χάπια δεν χρειάζεται να αλλάξω οτιδήποτε για να προλάβω τις καρδιακές παθήσεις» ενώ έβδομος ότι η άσκηση δεν συνίσταται για άτομα με καρδιακές παθήσεις.
Ο όγδοος μύθος, σύμφωνα με τον Δρ Οικονομίδη, είναι ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να προλάβουν καρδιακά νοσήματα, τονίζοντας ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι βοηθούν.
Ένατος μύθος, είναι η εκτίμηση ότι «εάν έχεις πρόβλημα καρδιακών παθήσεων, δεν μπορείς να βελτιώσεις την καρδιά σου», τονίζοντας ξανά τη σημασία του σωστού τρόπου ζωής, της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και της παρακολούθησης από γιατρό.
Δέκατος μύθος, συμπλήρωσε, είναι ότι «εάν έχεις τα γονίδια, θα το πάθεις και εσύ» επισημαίνοντας ότι σίγουρα είναι αυξημένες οι πιθανότητες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα συμβεί, ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής.
Της Γεωργίας Χαννή