Βραβείο στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
06 September 2022, 12:56
Το πρώτο βραβείο έλαβε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως η αρμόδια Αρχή που ζήτησε τα περισσότερα μέτρα, σε σχέση με τους εποπτικούς ελέγχους σε προϊόντα στο πλαίσιο του Προγράμματος CASP 2021.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συντονισμένες Δράσεις για την Ασφάλεια Προϊόντων (CASP)» 2021, οι αρμόδιες Αρχές εποπτείας της αγοράς της Κύπρου που συμμετείχαν, διενήργησαν εποπτικούς ελέγχους σε 24 προϊόντα, με αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα για 4 μη συμμορφούμενα.
Συγκεκριμένα, το 2021 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και ανάλογες δράσεις στις ακόλουθες έξι κατηγορίες προϊόντων: παιχνίδια από ηλεκτρονικά καταστήματα εκτός ΕΕ, ηλεκτρικά παιχνίδια, βρεφικές ξαπλώστρες (relax) και κούνιες για μωρά, ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνικά υγρά, μέσα ατομικής προστασίας, και επικίνδυνα παραποιημένα προϊόντα.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία Έκθεσή της, σχετικά με τις συντονισμένες δράσεις της για την πρόληψη ή τον περιορισμό της διάθεσης επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά.
Όπως αναφέρει η Έκθεση, ο αριθμός των ενεργειών που γίνονται από τις Αρχές σε συνέχεια προειδοποιήσεων αυξάνεται, κάτι που καταδεικνύει τη χρησιμότητα της δραστηριότητας όπως και το όφελος που προκύπτει για τους καταναλωτές.
Παράλληλα με το δίχτυ προστασίας που απλώνεται για τους καταναλωτές, αυξάνεται και η εμπιστοσύνη τους προς τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Στο CASP συμμετέχουν 38 αρχές εποπτείας από 19 χώρες.
Ταυτόχρονα, οι οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος επέτρεψαν στις αρχές εποπτείας της αγοράς να συζητήσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την εποπτεία της αγοράς, να ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές και να προετοιμάσουν βιώσιμες λύσεις.
Προστίθεται ότι εκπονήθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, εγχειρίδια και οδηγοί, που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των εργασιών εποπτείας της αγοράς.
Συστάσεις για προστασία από ακατάλληλα προϊόντα
Σημειώνεται ότι μέσα στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος εκδόθηκαν συστάσεις προς τους καταναλωτές, τους οικονομικούς φορείς (επιχειρήσεις) και τις εθνικές αρχές εποπτείας της αγοράς. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:
Για καταναλωτές
-Να ελέγχουν τακτικά το σύστημα Safety Gate, επειδή περιέχει σχετικές πληροφορίες για προϊόντα που παρουσιάζουν ζητήματα ασφάλειας και που έχουν ανακληθεί και απαγορευτεί.
-Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις σημάνσεις που συνοδεύουν τα προϊόντα.
-Να αγοράζουν τα προϊόντα τους από αξιόπιστους λιανοπωλητές που μπορούν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα ασφάλειας που σχετίζεται με την αγορά τους.
-Να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ηλεκτρονικές αγορές μέσα από το σύστημα Safety Gate πριν την αγορά ενός προϊόντος.
Για τους οικονομικούς φορείς
-Οι οικονομικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προϊόντων που θέτουν σε κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, γι’ αυτό πριν από την κυκλοφορία οποιουδήποτε προϊόντος πρέπει να γνωρίζουν τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις.
-Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις, τις σημάνσεις και τις οδηγίες που συνοδεύουν κάθε προϊόν, επειδή παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με το προϊόν και την ασφαλή χρήση του.
-Όταν ένα προϊόν ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια, έχουν νομική υποχρέωση να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια εθνική αρχή εποπτείας της αγοράς.
-Να ενημερώνουν με σαφήνεια τους καταναλωτές για τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενες ανακλήσεις.
-Να έχουν στενή συνεργασία με τις αρχές για την εξασφάλιση έγκαιρης απομάκρυνσης των επικίνδυνων προϊόντων.
-Να συνεργάζονται και να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας όταν τα προϊόντα πωλούνται ηλεκτρονικά.
Για ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές
-Να διατηρούν τους σχετικούς τομείς υπό παρακολούθηση.
-Να συνεργάζονται με τις τελωνειακές Αρχές και να προωθούν τη ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.
-Να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και βελτίωση των προτύπων, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή τη βελτίωση τους.
-Να διερευνούν και άλλες προκλήσεις και να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.
-Να κάνουν χρήση του εργαλείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής eSurveillance για συνεχή ανατροφοδότηση και βελτίωση.
-Να προωθούν σχέσεις συνεργασίας με τους οικονομικούς φορείς και με άλλους φορείς της αλυσίδας διαδικτυακής διανομής για ταχύτερη απόκριση όταν εντοπίζονται μη ασφαλή προϊόντα, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
Tags: δημόσια υγεία, επικίνδυνα προϊόντα, παιχνίδι