Βουλή και κυβέρνηση προωθούν την επέκταση γονικής άδειας
07 Φεβρουαρίου 2024, 07:12
Πίστωση χρόνου έχει δώσει η Βουλή στην εξέταση της πρότασης νόμου για επέκταση της πληρωμένης γονικής άδειας μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του παιδιού, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επίδομα γονικής άδειας στους αυτοτελώς εργαζόμενους εντός του Μαρτίου θα οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.
Η πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και προνοεί την επέκταση της πληρωμένης γονικής άδειας μέχρι το 15ο έτος του τέκνου αντί μέχρι το 8ο έτος του τέκνου, όπως ισχύει με βάση τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, τέθηκε χθες προς συζήτηση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς εισάγοντας το θέμα ανέφερε ότι η επέκταση της εν λόγω περιόδου μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του τέκνου κρίνεται απαραίτητη καθώς η ανάγκη απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται και μετά το 8ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
Σημείωσε ότι «νοουμένου ότι η ρύθμιση που προτείνουμε δεν δημιουργεί νέο δικαίωμα, ούτε επιβαρύνει το ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους γονείς για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό, θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση.
Με την πρόταση νόμου συμφώνησαν οι βουλευτές μέλη της επιτροπής όλων των κομμάτων, όπως και η επίτροπος διοικήσεως, η εκπρόσωπος της προστασίας του παιδιού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων και πενταμελών οικογενειών.
Η διευθύντρια του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου Χριστοδουλίδη και ζήτησε πίστωση χρόνου τριών μηνών για να καταθέσει στην επιτροπή τροποποιημένο νομοσχέδιο του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νόμου του 2023.
Ο κ. Καυκαλιάς, ανέφερε ότι θα αναμένουμε ως επιτροπή το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το ζήτημα της επέκταση του ορίου ηλικίας του παιδιού άλλα ενδεχομένως και ρυθμίσεις που αφορούν τη γονική άδεια όπως είναι η πληρωμένη άδεια για λόγους ανωτέρας βίας ή για άδεια φροντίδας.
Ρυθμίσεις που αφορούν τους αυτοτελώς εργαζόμενους
Όσον αφορά την εξέταση του νομοσχέδιου της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει την παροχή του δικαιώματος στους αυτοτελώς εργαζομένους να λαμβάνουν επίδομα γονικής άδειας και παροχές λόγω επαγγελματικών βλαβών, η κ. Γεωργιάδου διευκρίνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση των δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας εργαζομένων αγγίζοντας δύο σημεία:
«Την επέκταση της κάλυψης σε σχέση με τη λήψη γονικής άδειας, την οποία αν και δεν καλύπτει η ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεύτερο την επέκταση της κάλυψης στους δικαιούχους αυτοτελώς εργαζομένους στα θέματα που αφορούν τις παροχές λόγω επαγγελματικών βλαβών ή ασθενειών».
Σημείωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζεται το θέμα της αύξησης των εισφορών, δηλαδή όπως είπε με το 1% που πληρώνει ο αυτοτελώς εργαζόμενος μπορεί να καλυφθούν και αυτά τα σημεία.
Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να μην επιβαρύνουμε το ταμείο ή να επανέλθουμε με αύξηση των εισφορών, έχουν τεθεί κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες αφορούν κυρίως οι αυτοτελώς εργαζόμενοι να είναι γραμμένοι στο ταμείο και να έχουν εξοφλήσει για κάποια περίοδο τις οφειλές τους».
Η κ. Γεωργιάδη απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών είπε ότι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι ανέρχονται στις 38,811.
Ο κ. Καυκαλιάς, παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γι’ αυτό αναμένεται πως αρχές Μαρτίου σε νέα συνεδρία της επιτροπής να γίνει η κατ’ άρθρον συζήτηση ώστε μέχρι τέλος Μαρτίου να κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση σε νόμο.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Tags: Βουλή, γονική άδεια