Β. Οικονόμου: Διαταράσσεται η σχέση μεταξύ ασθενών και ιατρών στο ΓεΣΥ
29 Μαρτίου 2023, 13:44
Η συνεχής ενημέρωση των δικαιούχων του ΓεΣΥ για τα όσα δικαιούνται ή όχι στο γενικό σύστημα υγείας είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «Γαληνός» και μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου (ΣΙΣ), Δρ Βάσος Οικονόμου, τονίζοντας ότι οι ίδιοι απαιτούν υπηρεσίες από τους γιατρούς χωρίς να γνωρίζουν τους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σχέση μεταξύ ασθενών και ιατρών.
Ο κ. Οικονόμου, αναφέρει σε άρθρο του ότι πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς οι δικαιούχοι αλλά και οι πάροχοι από που ξεκινούν και πού σταματούν τα δικαιώματα και τα καθήκοντα όλων.
Απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς, αναφέρει: «μην αφήνετε τους πολλές φορές μαινόμενους δικαιούχους να διεκδικούν δυναμικά δικαιώματα που τους δημιουργήσατε την εντύπωση ότι έχουν, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα έχουν».
Σύμφωνα με τον Δρ Οικονόμου, κανένα εθνικό σύστημα υγείας ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομικά χωρών δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα στους δικαιούχους και η «εσφαλμένη και ζημιογόνα εντύπωση που δόθηκε από την αρχή της εφαρμογής του συστήματος ότι έχει απεριόριστους πόρους και δυνατότητες, πρέπει να ανατραπεί».
Αναφερόμενος στα παραπεμπτικά, σημειώνει ότι η απαιτητική διεκδίκηση παραπεμπτικών έχουν ως στόχο τους προσωπικούς ιατρούς, και αυτό συμβαίνει γιατί ο ΟΑΥ επέβαλε έλεγχο στον αριθμό των παραπεμπτικών και την αποκοπή από τη μισθοδοσία των ΠΙ.
«Από τη μία να καλούμε τους δικαιούχους να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις χωρίς να τους ενημερώνουμε για τους περιορισμούς που ο ίδιος ο ΟΑΥ θέτει και ταυτόχρονά ‘τιμωρούμε’ τους Προσωπικούς Γιατρούς, διότι εκδίδουν παραπεμπτικά», υποδεικνύει.
Υπέρ της πρόληψης για χρόνια νοσήματα
Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι εκ μέρους του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου ζητήθηκε να γίνεται κολονοσκόπηση στα πλαίσια του ΓεΣΥ για τις ηλικίες άνω των 50 ετών και νοουμένου ότι έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Αναφορικά με αυτό, επισημαίνει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, συμφωνώντας με αυτό το αίτημα.
«Θεωρώ ότι πρέπει να ισχύσει και για άλλα νοσήματα τα οποία μπορούν και πρέπει να προλαμβάνονται προτού είναι αργά. Θα έπρεπε να ισχύει για παράδειγμα και για άλλες μορφές καρκίνου, για προστάτη, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες και φυσικά νοσήματα καρδιολογικά και κυκλοφοριακά», σημειώνει.
Λύσεις για καλύτερο σύστημα υγείας
Ο κ. Οικονόμου στο άρθρο του εισηγείται λύσεις τις οποίες θα μπορούσε να υλοποιήσει ο ΟΑΥ για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΟΑΥ πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με όσους εκ των ειδικών ιατρών συμφωνούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρόληψης των σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών, με ειδικές τιμές χαμηλότερες αυτών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ π.χ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, καρδιολογικές εξετάσεις κ.ο.κ.
Επίσης, αναφέρει ότι θα μπορούσε να καλυφθεί από το κράτος το κονδύλι αυτό, αφού η πρόληψη ως η καλύτερη θεραπεία πρέπει να καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας.
«Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει η πρόληψη που είναι το κυρίως ζητούμενο, χωρίς να καταστούν θύματα των δικαιολογημένων και αρκετές φορές αδικαιολόγητων απαιτήσεων από δικαιούχους του ΓεΣΥ», προσθέτει.
Ο κ. Οικονόμου κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε επίμονη και συνεχή ενημέρωση των δικαιούχων αλλά και των παρόχων, για το πού ξεκινούν και πού σταματούν τα δικαιώματα και τα καθήκοντα.
«Να ενημερωθούν επιτέλους οι δικαιούχοι ότι το ΓεΣΥ δεν καλύπτει εξετάσεις αθλητών για έκδοση δελτίου υγείας, ότι δεν δικαιούνται μέσω του συστήματος κάλυψη εξετάσεων για έκδοση άδειας οδηγού αυτοκινήτου ή άλλων μέσων, άδεια κυνηγίου κοκ.», αναφέρει.
Έλεγχος παρόχων και ατιμωρησία
Ο κ. Οικονόμου εισηγείται αυστηρό έλεγχο τόσο στους παρόχους όσο και στους δικαιούχους, εκεί και όταν πρέπει.
«Διαφυλάξτε ως κόρη οφθαλμού το ΓεΣΥ. Η ατιμωρησία αποδείχθηκε ο κυριότερος λόγος της σχεδόν ολοκληρωτικής και μη αναστρέψιμης κατάρρευσης της κοινωνίας μας. Μην αφήσετε να καταρρεύσει με την ατιμωρησία και το ΓεΣΥ. Τιμωρείστε τους ενόχους. Στηρίξτε και κατοχυρώστε τους σωστούς παρόχους και δικαιούχους», υπογραμμίζει.
Σημειώνει ακόμη ότι «πρέπει όλοι και με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε στην επιτυχία του μεγαλύτερου κοινωνικού άθλου που πετύχαμε. Να ενισχύσουμε με κάθε μέσο και τρόπο το πιο μεγαλεπήβολο, το πιο ανθρωπιστικό, το πιο αλληλέγγυο και το πιο ακριβοπληρωμένο σχέδιο κατάφερε να εφαρμόσει με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών η νεαρή μας δημοκρατία».
«Η αντιπαράθεση και η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των παρόχων και των Δικαιούχων του ΓεΣΥ, ανεξάρτητα από το ποιος φέρει μεγαλύτερη ή μικρότερη ευθύνη, αποτελεί το χειρότερο πλήγμα στο Σύστημα Υγείας», καταλήγει.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, γιατροί, ΟΑΥ, σχέση γιατρού ασθενή, Σχέση γιατρού-ασθενούς