Αυξητική τάση για τον καρκίνο του προστάτη
09 Απριλίου 2023, 06:00
Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο, ενώ αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άντρες.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το 1998 έως το 2017 σημειώθηκαν 7478 περιστατικά καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.
Συγκεκριμένα, σε διάστημα 19 ετών σημειώθηκε αύξηση αφού το 1998 υπήρξαν 167 περιστατικά και το 2017 485 περιστατικά.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη υπήρξε μείωση αφού το 2015 τα περιστατικά ήταν 503 και το 2016 ήταν 507.
Όσον αφορά τα περιστατικά ανά ηλικιακή ομάδα, οι ηλικίες 70-74 ετών κατέγραψαν τα περισσότερα περιστατικά από το 1998 έως το 2017 με σύνολο 1595 (2017: 105, 2016: 127).
Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών που από το 1998 – 2017 σημείωσε σύνολο 1408 περιστατικά (2017: 98, 2016: 103, 2015: 120)
Σχετικά με τους θανάτους λόγω καρκίνου του προστάτη σε άνδρες, τα στοιχεία αναφέρονται στη χρονική περίοδο 2004-2018 με σύνολο 1333. Από το 2004 (82) υπήρξε αύξηση των θανάτων μέχρι το 2018 (93). Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν το 2012 (103) και το 2017 (102).
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω καρκίνου του προστάτη σημειώθηκαν συνολικά από το 2004-2018 στις ηλικίες 85 ετών και άνω (435), 80-84 ετών (300) και στις ηλικίες 75-79 ετών (250).
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Δημήτριο Βόμβα, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα).
Σε Ημερίδα με τίτλο «Κουβεντιάζοντας με απλά λόγια για τον καρκίνο του προστάτη», που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2023 από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Europa UOMO Κύπρου, ο Δρ Βόμβα σημείωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί ανάλογα και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ανέφερε ότι ως προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) ορίζεται η διενέργεια συγκεκριμένων κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, πριν προλάβει να δώσει συμπτώματα.
Ο Δρ Βόμβα προτρέπει όλους τους άνδρες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και να ασκούνται συστηματικά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, πρακτικές οι οποίες φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου
Όπως αναφέρει ο Δρ Βόμβα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται με μια ειδική ανάλυση αίματος, το γνωστό σε όλους PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και την αξιολόγηση/κλινική εξέταση από τον ουρολόγο. Η ανάλυση αίματος από μόνη της δεν είναι αρκετή και θα πρέπει απαραιτήτως πάντα να συνδυάζεται με την ουρολογική εξέταση.
«Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία σημαντικό διαγνωστικό όπλο στη φαρέτρα μας είναι και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία όπου μπορεί να μας δώσει επιπλέον πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι ύποπτων αλλοιώσεων στον προστάτη αδένα και να επηρεάσει ανάλογα την απόφαση του ουρολόγου για το αν θα πρέπει να συστήσει τη διενέργεια βιοψίας ή όχι», προσθέτει.
Σημειώνει επίσης ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται σε ετήσια βάση από την ηλικία των 50 ετών και άνω, με τη διαφοροποίηση έναρξης του ελέγχου αυτού μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 έτη, για εκείνους τους άνδρες που έχουν ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρας ή αδελφός).
Εξήγησε ότι ο άνδρας που θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη από τον ουρολόγο του, θα παραπεμφθεί ακολούθως σε εξειδικευμένο ογκολόγο για εκτίμηση, προσθέτοντας ότι μετά την αρχική αξιολόγηση και την ενδελεχή λήψη του ιατρικού ιστορικού, ο θεράπων ογκολόγος θα συμπληρώσει αν χρειάζεται τον έλεγχο με περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών) με στόχο να έχει μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση του προβλήματος, αν δηλαδή ο όγκος είναι περιορισμένος στον προστάτη ή αν έχει επηρεάσει και άλλα όργανα.
Στη συνέχεια όλα τα περιστατικά θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός ειδικού ιατροσυμβουλίου, όπου ομάδα ιατρών αποτελούμενη από ογκολόγους, ουρολόγους, ιστοπαθολόγους και ακτινολόγους, θα συστήσουν τη βέλτιστη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.
«Συνήθως για άνδρες που θα διαγνωστούν με έναν εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, που δεν έχει επηρεάσει δηλαδή άλλα όργανα, η χορήγηση ριζικής θεραπείας, χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία , ισοδυναμεί με σχεδόν πλήρη ίαση, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 99% όπως προκύπτει από πλήθος σημαντικών κλινικών μελετών», σημείωσε.
Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση, συνήθως στις μέρες μας γίνεται με τη μέθοδο της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής προστατεκτομής.
Σχετικά με την ακτινοθεραπεία, τα σχήματα που χορηγούνται κυμαίνονται από 7 έως 40 συνεδρίες.
«Θεωρώ σημαντικό να σημειώσω ότι στο Ογκολογικό Κέντρο με τις νεότερες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IGRT, IMRT, VMAT, SBRT), που προσφέρουμε στους ασθενείς μας, οι παρενέργειες είναι πολύ περιορισμένες σε βαρύτητα και συχνότητα συγκριτικά με το τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει το Ογκολογικό Κέντρο, θα καθιερωθούν ως θεσμοί και πυλώνες ενημέρωσης της κοινωνίας.
Εκ μέρους του Europa UOMO Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Μωϋσέως, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής πολιτών και ασθενών σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις.
Η Ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και διοργανώθηκε με τη στήριξη της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Κυπριακής Ουρολογικής Εταιρείας, είχε στόχο την πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, όπως ο προ-συμπτωματικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, η συμπτωματολογία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS) και η αντιμετώπισή της, η συνδρομή του ψυχολόγου και του φυσιοθεραπευτή στη θεραπεία του ασθενούς καθώς και η ακτινοθεραπεία στην επίτευξη της ίασης του καρκίνου του προστάτη.
Της Ουρανίας Στυλιανού