ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση κατά 91% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων στο Βέλγιο

23 Ιουλίου 2020, 12:59

images

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων COVID19 στο Βέλγιο. Μεταξύ 13 και 19 Ιουλίου ο ημερήσιος μέσος όρος έφτασε τα 192 - αυξημένος κατά 91% σε σχέση με τις προηγούμενες 7 μέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 369 νέα κρούσματα. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της κρίσης είναι 64.627.

Η σημαντική και μάλιστα συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι και ο λόγος που ο Καθηγητής Βιοστατιστικής Kurt Barbé από το Πανεπιστήμιο VUB εκτιμά ότι μία δεύτερη κορύφωση του κορωνοϊού στη χώρα θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την πρώτη, γράφουν σήμερα οι Brussels Times. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα «ακολουθούν τις απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαμε κάνει τότε». Σύμφωνα με το μοντέλο του, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στο Βέλγιο έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξάνεται σταδιακά. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των εισαγωγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 6.000 του περασμένου Απριλίου, όταν οι καμπύλες είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Μία νέα κορύφωση αναμένεται τον Νοέμβριο με περίπου 10.000 ασθενείς στα νοσοκομεία.

Ο επίσης βιοστατιστικολόγος Geert Molenberghs σημειώνει ότι η τάση αυτή παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η δραστική αύξηση νέων κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι αντίστοιχη με ό,τι βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει.

«Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο Βέλγιο. Δείτε για παράδειγμα την Ιρλανδία ή την Αυστραλία, μία χώρα όπου η κατάσταση φαινόταν να είναι υπό έλεγχο επί μακρόν, αλλά επέβαλε τοπικά lockdown σε δύο πολιτείες. Ξαφνικά έχουν και πάλι προβλήματα και ο ιός βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση παντού», εξηγεί ο Καθηγητής.

Και οι δύο ειδικοί πιστεύουν ότι τα τοπικά "lockdown" θα είναι αναπόφευκτα. «Ξεκινάει η εκθετική αύξηση και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με το ότι πρόκειται για μία πολλαπλασιαστική διαδικασία», επισημαίνει ο Barbé συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία είναι αργή, γεγονός που οδηγεί σε μία εύκολη υποβάθμισή της, αλλά αυτό είναι εγγενές στοιχείο σε μία τέτοια διαδικασία».

Κλείνοντας προειδοποιεί ότι «έχουμε περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου για να αντιστρέψουμε την τάση. Η σταθεροποίηση δεν είναι αρκετή».

Σχετικά Άρθρα