ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυστηρότερα μέτρα κατά COVID-19 σε ολοένα και περισσότερες χώρες

29 September 2020, 06:54

images

Ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα και επαναφέρουν τοπικά lockdown για να αναχαιτίσουν την αύξηση κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Μια σειρά νέων αυστηρών μέτρων, όπως τον περιορισμό των μετακινήσεων και το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 10 το βράδυ, ανακοίνωσε χθες η ολλανδική κυβέρνηση, με στόχο να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε ότι στο εξής και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν στις 22.00 και προέτρεψε τους πολίτες να εργάζονται "όσο περισσότερο μπορούν" από το σπίτι τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας στο Άμστερνταμ, τη Χάγη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, λαμβάνονται καθώς ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφεται καθημερινά έχει ξεπεράσει εκείνον του περασμένου Απριλίου.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα κρούσματα θα φτάσουν ακόμη και τα 5.000 ημερησίως, από περίπου 3.000 χθες. Στο πλαίσιο των μέτρων, δεν θα επιτρέπεται η παρουσία κοινού σε αθλητικές διοργανώσεις για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Χθες στην Ιταλία διαγνώσθηκαν 1.494 κρούσματα κορωνοϊού, με 16 νεκρούς. Προχθές τα κρούσματα ήταν 1.766 και δεκαεπτά θανάτους.

Όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, κατά την χθεσινή ημέρα τα τεστ ήταν σαφώς πιο περιορισμένα, αφού δεν ξεπέρασαν μόλις τις 51.000. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη (295), στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (211) και στο Βένετο (183).

Όπως μεταδίδει η δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που είναι θετικοί στον ιό και παρουσιάζουν επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος (όπως πνευμονίες), οι οποίες αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, την περασμένη `Άνοιξη.

Παράλληλα, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σήμερα νοσηλεύονται σε αυτές 254 ασθενείς. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, υπογράμμισε μέσω διαδικτύου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει την Ισπανία και τη Γαλλία με κάθε μορφή αναγκαίας βοήθειας, για την όσο γίνεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε χθες του Ρώσους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, ώστε να μην αναγκασθεί η χώρα να εφαρμόσει ευρείας κλίμακας περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν την οικονομία και θα είναι επιβαρυντικά για όλους, όπως έγινε την Άνοιξη.

Το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού εξαρτάται απ` τον καθένα, "ώστε να μην χρειασθεί -όπως είπε- να προσφύγουμε όπως έγινε την Άνοιξη στην ευαίσθητη για την οικονομία και επιβαρυντική για το σύνολο ευρείας κλίμακας πρακτική των περιοριστικών μέτρων".

Οι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει να σταματήσουν να προσέχουν, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας τους να είναι προσεκτικοί, καθώς όπως είπε "οι κίνδυνοι παραμένουν", όπως και να τηρούν τις συστάσεις των γιατρών και των ειδικών για να προστατεύουν την υγεία τους.

Η καταχώριση σε ειδικά έντυπα των προσωπικών τους στοιχείων, στην οποία υποχρεούνται από σήμερα οι πελάτες καταστημάτων εστίασης στη Βιέννη, προφανώς δεν ξεκίνησε ομαλά καθώς πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, όπως διαπιστώνεται από μία χθεσινή πρώτη "δημοσκόπηση-αστραπή" που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βιέννης.

Η απαίτηση εγγραφής σε ένα είδος "μητρώου" για επισκέπτες στην εστίαση στην αυστριακή πρωτεύουσα ισχύει από τα μεσάνυχτα, και στη βάση αυτή οι επιχειρηματίες της εστίασης πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι επισκέπτες καταχωρούν τα στοιχεία τους, ούτως ώστε σε περίπτωση λοίμωξης από κορωνοϊό, να διευκολύνεται η παρακολούθηση των επαφών από τις υγειονομικές αρχές.

Ο πρόεδρος του κλάδου εστίασης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Βιέννης, ο Πέτερ Ντόμπτσακ, σε δηλώσεις του επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μιας πρώτης "δημοσκόπησης-αστραπή", σύμφωνα με τα οποία μόνο το 60% των επισκεπτών αποδέχονταν την καταχώριση των στοιχείων τους στα ειδικά έντυπα.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος εξέφρασε φόβους για μείωση των πωλήσεων και κάλεσε "το υπόλοιπο 40%" λέγοντας χαρακτηριστικά "παρακαλώ ηρεμήστε", καθώς επιχειρηματίες έκαναν νωρίτερα λόγο για "τις πιο άγριες" συζητήσεις με επισκέπτες που δεν ήθελαν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους. Ο πρόεδρος του κλάδου εστίασης τόνισε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να κατεβάσουν τους τόνους και να υπάρξει περισσότερη ηρεμία από την πλευρά των πελατών, καθώς, κατά την άποψή του, "τι θα γίνει εάν δώσετε το όνομα, τη διεύθυνση e-mail και τον αριθμό τηλεφώνου σας, που φυλάσσονται για τέσσερις εβδομάδες και μετά καταστρέφονται, και εξάλλου, τι να τα κάνει ο επιχειρηματίας".

Ο Πέτερ Ντόμπτσακ πιστεύει πως πολλοί άνθρωποι θα έδιναν τα δεδομένα τους εθελοντικά και χωρίς δισταγμό για τη χρήση κοινωνικών δικτύων και καρτών πελατών σε εμπορικές αλυσίδες, και ότι η τρέχουσα "αρχική απόρριψη" οφείλεται πιθανόν στην "μικρή επαναστατική καρδιά των Βιεννέζων".

Από αυτή την άποψη, ο ίδιος ευελπιστεί να υπάρξει μια μικρή περίοδος εξοικείωσης θεωρώντας πως έπειτα από λίγες ημέρες αυτό το μέτρο θα γίνει όλο και πιο αποδεκτό από το κοινό.

Σχετικά Άρθρα