ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασθένειες κυκλοφορικού μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στη Βουλγαρία

29 Αυγούστου 2024, 17:16

images

Οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το χαμηλό μέσο προσδόκιμο ζωής στη Βουλγαρία και ευθύνονται για τη σημαντική διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανέφερε την Τετάρτη το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας.

Το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων. Ο βουλγαρικής καταγωγής πληθυσμός ζει σχεδόν έξι χρόνια περισσότερο από τον πληθυσμό των Ρομά, ενώ μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής ζουν κατά μέσο όρο 78,6 χρόνια, οι γυναίκες που ανήκουν στην τουρκική εθνοτική ομάδα ζουν 76,9 χρόνια και οι γυναίκες Ρομά ζουν 71 χρόνια.

Μια πειραματική στατιστική μελέτη με τίτλο «Κυκλοφορικές παθήσεις και οι μεγάλες διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ φύλου και εθνότητας στη Βουλγαρία από το 2010» κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα. Στην έρευνα, που διεξήχθη για πρώτη φορά με δεδομένα από τη Βουλγαρία, συμμετείχε ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΣI Ατανάς Ατανάσοφ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό άρθρο στο τεύχος 236 του έγκριτου περιοδικού Public Health.

Η ανάλυση αποκαλύπτει το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών στις τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες της Βουλγαρίας (Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρομά). Το χάσμα προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι το μεγαλύτερο για τη βουλγαρική εθνοτική ομάδα (7,8 έτη), ακολουθεί η εθνοτική ομάδα των Τούρκων (6,4 έτη) και, τέλος, οι Ρομά έχουν το μικρότερο χάσμα προσδόκιμου ζωής (5,3 έτη).

Η διαφορά μεταξύ του προσδόκιμου ζωής ανδρών και γυναικών παρατηρείται εδώ και περίπου επτά χρόνια. Οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αντιστοιχούν σε 3,66 έτη, ή περίπου το 50% της διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ογκολογικές ασθένειες, οι οποίες οδηγούν σε διαφορά σχεδόν ενός έτους στο προσδόκιμο ζωής. Ακολουθούν οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα 0,4 έτη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές πρωτοβουλίες πολιτικής για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος για να μειωθούν οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής στη Βουλγαρία, αναφέρει το ΕΣΙ.

Σχετικά Άρθρα