ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχίζει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου- Τα οφέλη για την υγεία

01 Αυγούστου 2024, 08:26

images

Ξεκινά σήμερα η νηστεία προς τιμήν της Παναγίας και η οποία διαρκεί μέχρι τις 14 Αυγούστου. Κύριο διατροφικό χαρακτηριστικό της νηστείας, είναι η αποχή από τα ζωϊκά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά), ενώ η κατανάλωση ψαριού επιτρέπεται μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου).

Διατροφικά οφέλη

Σύμφωνα με την Δρ. Έλενα Χατζημπέη, Κλινική Διαιτολόγο, Γραμματέα του Κυπριακού Οργανισμού Μεσογειακής Διατροφής (ΚΟΜΕΔ), η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντικατοπτρίζει μια σημαντική μείωση στην πρόσληψη του κορεσμένου λίπους.

Εξηγεί ότι το κορεσμένο λίπος είναι ο κυριότερος παράγοντας για την αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, αναφέροντας ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων, είναι ισχυρά συσχετισμένη με τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Αντίθετα, τονίζει, αυξάνεται η πρόσληψη των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, με την κατανάλωση ελαιόλαδου, ταχινιού, θαλασσινών και ξηρών καρπών.

Υποδεικνύει ότι ένας σημαντικός αριθμός δημοσιευμένων μελετών, υποστηρίζουν τη συμβολή των λιπαρών αυτών στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τεράστια η διατροφική αξία φυτικών ινών

Κατά την διάρκεια της νηστείας, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης αμυλούχων τροφών, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί, καθώς και της κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Οι τροφές αυτές δεν έχουν πολλές θερμίδες και παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

«Η διατροφική αξία των φυτικών ινών είναι τεράστια. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου με το να μειώνουν το χρόνο διέλευσης στο παχύ έντερο, να αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και να μειώνουν την πίεση στα τοιχώματα του εντέρου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, δρουν προστατευτικά ενάντια σε πολλές ΄δυτικού΄ τύπου χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, τα εκκολπώματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», αναφέρει η ειδικός.

Μέγιστη και η αξία των βιταμινών και των μετάλλων 

Σύμφωνα με τη Δρ Χατζημπέη, μέγιστη είναι και η αξία των βιταμινών και των μετάλλων, καθώς κρίνονται ως ουσίες απαραίτητες για την διεξαγωγή πολλών βιολογικών λειτουργιών στον οργανισμό.

Επιπλέον προσθέτει, η ευρεία κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οδηγεί στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή και τα βιοφλαβονοειδή.

«Όλες αυτές οι ουσίες παρεμποδίζουν τις αντιδράσεις των ελευθέρων ριζών, παρέχοντας προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, δερματικών παθήσεων και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος», τονίζει.

Τι πρέπει να προσέξεις

Όπως αναφέρει, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Πρωτεΐνες δηλαδή με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Όμως ο συνδυασμός δύο πρωτεϊνών χαμηλής ποιότητας, δίνει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Έτσι γεύματα που συνδυάζουν δημητριακά με όσπρια, ή δημητριακά με ξηρούς καρπούς, όπως για παράδειγμα είναι ο συνδυασμός ρυζιού και φακών, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Εξαιτίας της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.

«Καλές πηγές ασβεστίου στις οποίες πρέπει να δώσουμε έμφαση κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, οι μπάμιες, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και το ταχίνι. Βέβαια αυτή η μικρή αποχή δεν θα φέρει βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό μας», καθησυχάζει.

Ένα άλλο μέταλλο το οποίο πρέπει να προσέξουμε, τονίζει η Δρ Χατζημπέη, είναι ο σίδηρος.

«Γνωρίζουμε ότι ο ζωικός σίδηρος με καλύτερη πηγή το κόκκινο κρέας και το συκώτι είναι πιο απορροφήσιμος από τον φυτικό σίδηρο (όσπρια, λαχανικά, σύκα). Η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, αυξάνεται από την ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C. Οπότε μια πρακτική λύση είναι να προσθέτουμε λεμόνι στο φαγητό μας», εξηγεί.

«Νηστεύοντας λοιπόν κανείς έχοντας πάντα ως γνώμονα την υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατευτεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από σοβαρές παθήσεις».

Νηστεία και απώλεια βάρους

Σύμφωνα με την Δρ Χατζημπέη, μπορούν να νηστέψουν και άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους

«Δεν θα πάρεις βάρος αν συνδυάσεις τη νηστεία με την υγιεινή διατροφή. Δεν παχαίνει η νηστεία! Βάρος θα πάρεις αν τρως τα όσπρια και τα λαχανικά με πολύ ελαιόλαδο ή αν τηγανίζεις τις πατάτες και τα θαλασσινά. Όταν τρως μεγάλη ποσότητα ταχίνι και ταραμοσαλάτα», αναφέρει.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «η νηστεία σε βοηθά να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου απέναντι στο φαγητό, το οποίο είναι το κλειδί στη μακροχρόνια διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σε διδάσκει να είσαι πιο επιλεκτικός, εγκρατής και συνετός στις επιλογές σου, όχι μόνο κατά τη διάρκειά της, αλλά και κάθε μέρα της ζωής σου. Σε μαθαίνει να λες όχι και να θέτεις όρια. Σε ελευθερώνει!»

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα