ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχές του 2023 εντάσσονται τα ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

21 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Αρχές του 2023 αναμένεται να ενταχθούν τα ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, αφού παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο αμοιβής τους για την ενδονοσοκειακή περίθαλψη, διατηρώντας ένα καλό κλίμα διαβουλεύσεων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το ενδεχόμενο παράτασης χρόνου.

Ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ, Άγγελος Τρόπης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με κάποια νοσηλευτήρια με στόχο να ενταχθεί ακόμα ένα ιδιωτικό Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε κάθε επαρχία.

Συγκεκριμένα, αφορά τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο, δήλωσε, όμως αναμένεται από τα νοσηλευτήρια να δουν και το νέο πλαίσιο αμοιβής για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, το οποίο είναι άμεσα σχετιζόμενο και με την ένταξη των ΤΑΕΠ τους για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

«Για το νέο πλαίσιο αμοιβής των νοσηλευτηρίων για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί στις αρχές του 2023», σημείωσε, καθώς ήδη έγιναν οι σχετικές παρουσιάσεις γι’ αυτό και στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) και στον Σύνδεσμο των μικρών νοσηλευτηρίων ο οποίος ιδρύθηκε πρόσφατα, αλλά και σε κατ’ ιδίαν νοσηλευτήρια τα οποία δεν ανήκουν σε κάποιον Σύνδεσμο.

Ο κ. Τρόπης πρόσθεσε ότι «πέραν από την ενημέρωση που τους έγινε για το πώς θα λειτουργεί το νέο πλαίσιο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ένα οικονομικό μοντέλο για να δούμε ακριβώς πώς θα επηρεάζεται το κάθε νοσηλευτήριο και να προχωρήσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται».

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι την Πέμπτη 24/11/22 παρουσίασε ο ΟΑΥ στο Συμβούλιο την πρόταση του νέου τρόπου αμοιβής των νοσηλευτηρίων και πήραν προέγκριση για να προχωρήσουν.

«Αρχίσαμε τις συζητήσεις με τους συνδέσμους των νοσηλευτηρίων. Θα περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις. Ήδη μας είπαν κάποια πράγματα, με σκοπό να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου 2023 να ξεκινήσουμε τον νέο τρόπο αμοιβής των νοσηλευτηρίων μας, το οποίο εισάγει ποιοτικά κριτήρια», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση έχει και άλλες καινοτομίες, δεν είναι μόνο τα ποιοτικά κριτήρια. «Προσπαθούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα που θεωρούμε ότι μπορεί να έχουν διαφανεί στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ενδονοσοκομειακού μας κομματιού. Θα μιλήσουμε μαζί τους και θα ανταλλάξουμε απόψεις».

Όπως ανέφερε, υπάρχει παρά πολύ καλό κλίμα και τουλάχιστον ο ΠΑΣΙΝ και τα μεγάλα νοσηλευτήρια ήταν θετικά. Από την άλλη, τα μικρά νοσηλευτήρια είχαν κάποιους προβληματισμούς. «Είναι η αρχή, δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκε ο μεν ή ο δεν. Δεν υπήρχαν εντάσεις. Υπάρχει μία καλή συνεννόηση και συνεργασία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπακωνταντίνου σχολίασε μεταξύ άλλων ότι το κάθε νοσηλευτήριο θα κρίνει με βάση τα δικά του δεδομένα το πόσο θετικό ή αρνητικό θα είναι με βάση τη φόρμουλα, δηλαδή η όποια στάση του ΠΑΣΙΝ δεν δεσμεύει στην πράξη τα νοσηλευτήρια το κάθε ένα ξεχωριστά.

«Απλά είναι σημαντικό να κάνουμε μία καλή συνεννόηση με τον ΠΑΣΙΝ που είναι οι εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων για να μπορέσουμε μετά να κλείσουμε τις συμφωνίες και να προχωρήσουμε», εξήγησε.

Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης χρονοδιαγράμματος

Αν και ο αρχικός στόχος για να ξεκινήσει κανονικά ο νέος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023, τίθεται επίσης το θέμα από τα νοσηλευτήρια ότι τα χρονοδιαγράμματα ίσως να είναι πιεστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΟΑΥ είχε αναφέρει ότι δεν θα θυσιαστεί η ποιότητα και η καλή συνεννόηση που υπάρχει με τα νοσηλευτήρια για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Εντούτοις, δεν δόθηκε ακόμη η παράταση, «αλλά σημαντικό για εμάς είναι να υπάρχει μία καλή συνεννόηση με τα νοσηλευτήρια, να καταλάβουν τι κάνουμε, να το αντιληφθούν καλά και με την όρεξη τους να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα εάν δεν προλαβαίνουμε και πρέπει να δοθεί παράταση είναι κάτι που θα το εξετάσει το διοικητικό μας συμβούλιο, εάν προκύψει αυτό το θέμα», υπέδειξε.

«Ακόμη έχουμε ένα μήνα, πιστεύουμε είναι ρεαλιστικό το σενάριο», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «κυρίως το πρόβλημα ήταν το θέμα διαφοράς μονάδας που ήθελαν τα μικρά νοσηλευτήρια, αλλά γενικότερα υπήρχαν και άλλα θέματα. Θέλαμε να δώσουμε κίνητρα στα νοσηλευτήρια να παίρνουν παθολογικά περιστατικά, χρόνιους ασθενείς κλπ.».

Ο νέος τρόπος αμοιβής των νοσηλευτηρίων

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, με τη νέα πρόταση το κάθε νοσηλευτήριο, υφιστάμενο ή νέο, θα έχει δύο αντί ένα base rate, ένα για τα μη εξειδικευμένα περιστατικά και ένα για τα εξειδικευμένα.

Όλα τα νοσηλευτήρια θα ξεκινούν από την ίδια βάση (base rate). Το base rate για τα εξειδικευμένα περιστατικά θα έχει διαφορά από το αντίστοιχο base rate για τα μη εξειδικευμένα, έτσι ώστε να αντανακλάται η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα/σοβαρότητα τους καθώς και οι πόροι που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση τους. 

Τα νοσηλευτήρια μέσω των ποιοτικών κριτηρίων θα μπορούν να αυξήσουν τα δύο base rates τους κατά περίπου 25% - 30% (σήμερα η διαφορά μεταξύ των  διαφορετικών base rates των νοσηλευτηρίων, πριν την εφαρμογή των εκπτωτικών δεικτών, φθάνει το 53%). 

Τα βασικά ποιοτικά κριτήρια αφορούν τα εξής:

- Κατηγορία που εμπίπτει ένα νοσηλευτήριο στη βάση των υποδομών του π.χ. μονάδα εντατικής νοσηλείας, αριθμό ειδικοτήτων, διαθεσιμότητα  συγκεκριμένων υποδομών κλπ. – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Διαπίστευση – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Σωστή συμπλήρωση εξιτηρίου – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Ικανοποίηση ασθενών μέσω ερωτηματολογίου – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Μέσος όρος ηλικίας ασθενών – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- % ασθενών με μεγάλη συννοσηρότητα – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ % ασθενών άνω των 80 ετών – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ % παθολογικών πράξεων σε σχέση με τις επεμβατικές πράξεις – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Παροχή επιπλέον πληροφορίων (reporting) – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Μονάδα διάλυσης φαρμάκων- ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Σωστή κωδικοποίηση περιστατικών – ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Επιτροπή φαρμάκων – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

- Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων- ενδεικτική βαρύτητα Χ% ~ Δημόσια Υγεία – ενδεικτική βαρύτητα Χ%

Στο σύνολο τους θα πρέπει να δίνουν το 100%, δηλαδή ένα νοσηλευτήριο που θα ικανοποιεί πλήρως όλα τα κριτήρια θα λαμβάνει το 100% της μέγιστης δυνατής αύξησης στο base rate, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα είναι γύρω στο 25% - 30%.

Σημειώνεται ότι εκείνο που διαφοροποιείται στη νέα πρόταση σε σχέση με την υφιστάμενη για τις μη εξειδικευμένες πράξεις είναι ο τερματισμός της στατικότητας των μονάδων του κάθε νοσηλευτηρίου.

Οι μονάδες του κάθε νοσηλευτηρίου θα καθορίζονται στη βάση δύο παραμέτρων. Η μια παράμετρος θα προκύπτει από  τις δυνατότητες του νοσηλευτηρίου ως εξής:

Μονάδες

1 Αριθμός Κλινών Χ ανά κλίνη

2 Αριθμός κλινών ΤΑΕΠ - cat 4 Χ ανά κλίνη

3 Αριθμός κλινών ΤΑΕΠ - cat < 4 Χ ανά κλίνη

4 Αριθμός κλινών εντατικής Χ ανά κλίνη

5 Αριθμός Μη επεμβατικών Ιατρών FTE Χ ανά κλίνη

6 Αριθμός Επεμβατικών Ιατρών FTE Χ ανά κλίνη

Η δεύτερη παράμετρος θα λαμβάνει υπόψιν το ποσοστό συμμετοχής του κάθε νοσηλευτηρίου στην πραγματική παραγωγή της προηγούμενης ή των  προηγούμενων ετών (για νέο νοσηλευτήριο θα λογίζεται ένας  προκαθορισμένος ελάχιστος αριθμός μονάδων, ανάλογα με την κατηγορία που  θα εμπίπτει tier 1, tier 2, tier 3, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο παραγωγής). 

Επίσης, το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στο συνολικό αριθμό συμφωνημένων μονάδων της ενδονοσοκομειακής φροντίδας για μη εξειδικευμένα περιστατικά το οποίο προτίθεται να διαθέσει ο Οργανισμός για το έτος.

Η βαρύτητα συμμετοχής των δύο πιο πάνω παραμέτρων στο συνυπολογισμό  των συμφωνημένων μονάδων ανά νοσηλευτήριο θα κυμανθεί γύρω στο 60% (δυνατότητες) : 40% (παραγωγή).

Για αποφυγή μεγάλων διακυμάνσεων στην κατανομή των μονάδων καθορίζονται μέγιστα ποσοστά αποκλίσεων από έτος σε έτος τα οποία ενδεικτικά θα είναι ως εξής:

Απόκλιση μέσω Φόρμουλας Μέγιστη τελική απόκλιση

-50% 50% -5% 5%

-100% 100% -6% 6%

-200% 200% -7% 7%

<-200% >200% -8% 8%

Επιπλέον, για νέο νοσηλευτήριο, δεν εφαρμόζεται για τον πρώτο χρόνο συμμετοχής στο Σύστημα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα