ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη για υγεία η σωστή ενυδάτωση - Στρατηγικές κατανάλωσης επαρκούς ποσότητας νερού

24 Ιουλίου 2024, 10:55

images

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την υγεία μας, ενώ σε περιόδους αυξημένης εφίδρωσης ή κατά τη διάρκεια αυξημένων αναγκών (όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός), η πρόσληψη νερού πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική.

Η κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος, Άννα Κορτέση, η οποία είναι και πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Μεσογειακής Διατροφής (ΚΟΜΕΔ), παραθέτει στο YgeiaWatch, στρατηγικές για την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, που κάνουν την κατανάλωση νερού πιο ευχάριστη.

1. Προσθήκη Γεύσεων: Μπορείτε να προσθέσετε φύλλα βασιλικού ή μέντας στο νερό σας, δίνοντάς του μια φρέσκια γεύση. Επιπλέον, η προσθήκη φλούδας λεμονιού ή λάιμ, κομματιών αγγουριού, πορτοκαλιού, φράουλας ή ροδάκινου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γεύση του νερού.

2. Χρήση Πάγου: Η προσθήκη πάγου, ειδικά σε τριμμένη μορφή, μπορεί να κάνει το νερό πιο δροσιστικό και ευχάριστο στην κατανάλωση.

3. Ανθρακούχο Νερό ή Σόδα: Η ανάμειξη απλού νερού με ανθρακούχο νερό ή σόδα μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ενός αναψυκτικού, κάνοντάς το πιο ευχάριστο για όσους δυσκολεύονται να πιούν αρκετό νερό.

Εναλλακτικές Πηγές Υγρών 

Αν και το απλό νερό είναι η καλύτερη πηγή υγρών, υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού:

• Τσάι και Βότανα: Αποτελούν καλή πηγή απόλαυσης (νερού) και μπορούν να καταναλώνονται ζεστά ή κρύα.

• Φυσικοί Χυμοί: Χυμοί φρούτων και λαχανικών, και για όσους θέλουν απλά λίγο από τη γεύση, μπορούν να τους αναμείξουν με νερό για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

• Ροφήματα Κανέλας με Μέλι: Έχουν ευεργετικές ιδιότητες και μπορούν να προσφέρουν μια γευστική εναλλακτική.

• Χυμοί Λαχανικών και Smoothies: Χυμοί με φρούτα ή λαχανικά και γιαούρτι ή γάλα, δίνουν μια άλλη νότα γεύσης και μας δίνουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και υγρά.

• Σούπες: Μια θρεπτική και ενυδατική επιλογή, ακόμα και το καλοκαίρι σε κρύα μορφή!

Όπως σημειώνει, με τις στρατηγικές αυτές, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού, βελτιώνοντας έτσι τη γενική μας υγεία και ευεξία.

«Οι θετικές αλλαγές που θα παρατηρήσουμε θα μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε να ενυδατώνουμε το σώμα μας σωστά», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το νερό αποτελεί το βασικότερο στοιχείο του ανθρώπινου σώματος, καταλαμβάνοντας περίπου το 75% του συνολικού του βάρους. Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση εξάντλησης, χαμηλής ενέργειας και έλλειψης διάθεσης για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ειδικό, το νερό διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές βιολογικές λειτουργίες. Συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης, συμβάλλει στην απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω της ούρησης και της αφόδευσης, και διατηρεί την υγρασία στους ιστούς, τις αρθρώσεις και τα μάτια. Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα