Ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία, social distancing ως το 2022 στις ΗΠΑ
15 Απριλίου 2020, 11:58
Δειλά δειλά αρχίζουν να ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία σήμερα έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου. Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.
Όλα τα σχολεία αυτών των βαθμίδων αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου. Η επανέναρξη των σχολείων είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα από την κυβέρνηση "με την προϋπόθεση ότι κάθε ένας τηρεί τις αποστάσεις και πλένει τα χέρια του".
Μεταξύ άλλων τα σχολεία θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων και να οργανώνουν δραστηριότητες σε μικρές ομάδες. Ωστόσο την απόφαση αυτή αμφισβητούν κάποιοι γονείς που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών
Αίτηση με τίτλο "το παιδί μου δεν είναι κουνέλι εργαστηρίου" είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες Τρίτη περίπου 18.000 υπογραφές. "Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να αρρωστήσουν τα ίδια", εκτιμούν οι υπογράφοντες.
Σύμφωνα με τον Χένρικ Βίλχεμνσεν, διευθυντή σχολείου στην Κοπεγχάγη, "πολλοί γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά τους στα σπίτια".
Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της α` γυμνασίου και της γ` λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου. Στη Δανία έχουν καταγραφεί 6.700 κρούσματα της covid-19 και 299 θάνατοι.
Social distancing στις ΗΠΑ ως το 2022
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να παρατείνουν κάποια μέτρα κοινωνικής απόστασης που υιοθετήθηκαν λόγω της επιδημίας ως το 2022, αναφέρουν ερευνητές του Harvard School of Public Health.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται την ώρα που περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ εξαιτίας της covid-19, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, αν και η χώρα ήδη εξετάζει πώς μπορεί να ανοίξει ξανά την οικονομία της.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπερνούσε μέχρι χθες τους 28.300. "Η επιβολή μέτρων κοινωνικής απόστασης θα είναι απαραίτητη ανά διαστήματα ως το 2020 εκτός και αν αυξηθούν σημαντικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας ή βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο" για την covid-19, εκτιμούν οι ερευνητές του Χάρβαρντ στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Αναφέροντας τα παραδείγματα της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης οι ερευνητές αναφέρουν ότι αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής απόστασης μπορούν να περιορίσουν το βάρος στα συστήματα υγείας και να καταστήσουν πιο εφικτές την καραντίνα και την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι παρατεταμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι πολύ πιθανό να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Η έρευνα τονίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση "φαινομενικής εξάλειψης" της covid-19, θα πρέπει να διατηρηθεί η εποπτεία, καθώς η επιδημία ενδέχεται να επανεμφανιστεί ακόμη και το 2024.
Πλαστικά αδιάβροχα από πολίτες ζητά νοσοκομείο στην Οσάκα
Η πόλη της Οσάκα στην Ιαπωνία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να δωρίσουν τα πλαστικά τους αδιάβροχα στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό που περιθάλπει τους ασθενείς της επιδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί να φορούν σακούλες σκουπιδιών για ποδιά.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έθεσε τον Τόκιο και έξι άλλες περιοχές, ανάμεσά τους και η Οσάκα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει και να φτάνει περίπου τα 8.200, με 166 θανάτους.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) είχαν καταγραφεί σχεδόν 900 κρούσματα στην Οσάκα και την γύρω περιφέρεια, καθιστώντας τη τη δεύτερη πιο πληγείσα περιοχή μετά το Τόκιο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προστατευτικές ποδιές για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, η πόλη της Οσάκα ανήρτησε έκκληση στον επίσημο ιστότοπό της ζητώντας από τους πολίτες να δωρίσουν τα πλαστικά αδιάβροχά τους. Ο Ισίρο Ματσούι, δήμαρχος της Οσάκα, δήλωσε σε συγκέντρωση χθες Τρίτη ότι τα νοσοκομεία αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό.
"Κάποιοι μάλιστα φορούν σακούλες σκουπιδιών", είπε. "Καλούμε όσους έχουν αχρησιμοποίητα πλαστικά αδιάβροχα στο σπίτι τους, ή όσους ενδεχομένως έχουν απόθεμα, να επικοινωνήσουν μαζί μας".
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στην Ιαπωνία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι το σύστημα υγείας της χώρας ενδέχεται σύντομα να φτάσει στα όριά του, με νοσηλευτές να καταγγέλλουν ότι δεν είναι σίγουροι πως τα νοσοκομεία διαθέτουν επαρκή αποθέματα μέσων προστασίας, όπως μάσκες Ν95 και πλαστικές ποδιές. Κάποιοι στο Τόκιο δήλωσαν μάλιστα ότι τους ζητήθηκε να επαναχρησιμοποιούν τις μάσκες.
Ασθενής σε απόδραση στη Σόφια
Ασθενής που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία, το έσκασε και πήγε στο σπίτι του, σε ένα κοντινό χωριό, κινητοποιώντας άμεσα τις υγειονομικές Αρχές της περιοχής.
"Ο ασθενής που εντοπίσθηκε πολύ γρήγορα και επέστρεψε στο νοσοκομείο, έθεσε σε κίνδυνο τη δική του και τη δημόσια υγεία", τόνισε στη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι. Ο αριθμός των θυμάτων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 36 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 735
Κατ' οίκον διανομή Αγίου Φωτός στη Ρουμανία
Σε κατ` οίκον διανομή του Αγίου Φωτός στους πιστούς, το βράδυ της Αναστάσεως, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, μετά τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ιερείς, εθελοντές ενοριών και αστυνομικοί θα διανείμουν το Άγιο Φως, ξεκινώντας από απόψε. "Οι πιστοί θα μπορούν να βγαίνουν κοντά στο σπίτι τους, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί το πλήθος και ομάδες άνω των τριών. Δύο ή τρεις κάτοικοι μίας πολυκατοικίας μπορούν να προσφέρουν, με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, σε όλους τους ενοίκους του κτηρίου, το Άγιο Φως", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με τη βοήθεια του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών. "Η μετακίνηση όλων των ιερέων που διανέμουν το Άγιο Φως από πόρτα σε πόρτα στους πιστούς, καθώς και στους εθελοντές, επιτρέπεται τη νύχτα της Αναστάσεως. Όλοι τους θα έχουν τα δελτία ταυτότητάς τους, τα απαραίτητα έγγραφα από την ενορία τους και θα φορούν μάσκες και προστατευτικά γάντια.
Δεν είναι υποχρεωτικά τα γάντια σε δημόσιους χώρους στη Σλοβενία
Τα γάντια που φορούν οι πολίτες για την προστασία τους από τον κορωνοϊό δεν είναι πλέον υποχρεωτικά σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, φαρμακεία και ταχυδρομεία από σήμερα (Τετάρτη 15 Απριλίου), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σλοβενίας.
Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό χεριών από τους πελάτες, το οποίο παρέχεται από τους ιδιοκτήτες κάθε επιχείρησης. Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές.
Από τις 30 Μαρτίου, οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου και γάντια σε κλειστούς δημόσιους χώρους στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξής τους. Το σχετικό διάταγμα τροποποιήθηκε χθες το βράδυ και πλέον ορίζεται ότι αντί για γάντια, πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πολίτες αντισηπτικό χεριών κατά την είσοδο και την έξοδο τους από κλειστό δημόσιο χώρο.
Η απόφαση λαμβάνεται αφού το Υπουργείο Υγείας της Σλοβενίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν σωστά τα προστατευτικά γάντια. Ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη Σλοβενία ανήλθε σε 56 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1.200.
Μείωση μισθών Πρωθυπουργού και Υπουργών στη Νέα Ζηλανδία
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε σήμερα ότι η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Αρντερν λαμβάνει ετησίως 470.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, περίπου 260.000 ευρώ. "Από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών, όμως πρόκειται για επίδειξη ηγετικής ικανότητας", δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. "Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες επιπτώσεις σε πολλούς Νεοζηλανδούς".
Σχολεία, επιχειρήσεις και μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες έχουν κλείσει εδώ και τρεις εβδομάδες στη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει περιέλθει σε τέλμα.
Η κυβέρνηση προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
"Αναγνωρίζουμε τους Νεοζηλανδούς που βασίζονται σε επιδόματα, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας", τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους, όμως αυτό δεν θα αφορά την πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε σήμερα 20 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.386. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί εννέα θάνατοι. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα χαλαρώσει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει.