ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για μεταλλάξεις και πύλες εισόδου

07 Ιουνίου 2021, 07:29

images

Οι πύλες εισόδου και οι μεταλλάξεις αποτελούν πονοκέφαλο για τους επιδημιολόγους που κρούουν το καμπανάκι για απότομη έξαρση των κρουσμάτων και ανατροπή της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Υποδεικνύουν επίσης, ότι λόγω της σαφώς βελτιωμένης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα αναγκαστεί να πρασινίσει την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε ανησυχία λέγοντας ότι θα πρέπει να τρέξει με ποιο γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στα αεροδρόμια και πολύ περισσότερο στις διόδους από τα κατεχόμενα.

«Παραμένει δύσκολη και ρευστή ακόμη η κατάσταση διότι για να υπάρχει ανοσία στις μεταλλάξεις του ιού θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και με τη δεύτερη δόση, που σήμερα ακόμη βρίσκεται περίπου στο 34%».

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας η οποία είναι από το τελευταίο μέτρο που παραμένει σε ισχύ είπε ότι «στους εξωτερικούς χώρους σύντομα θα αφαιρεθεί, αλλά στους εσωτερικούς θα πρέπει να παραμένει ακόμη λίγο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την κ. Κολιού φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί στις ευπαθείς ομάδες να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου. Για τις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, επειδή οι τελευταίες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι οι δύο δόσεις εμβολίου προσφέρουν μεγάλης χρονικής διάρκειας ανοσία, κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια.

 Να μην δημιουργηθεί λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας 

Το καμπανάκι κρούει και ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch, ότι χρειάζεται ακόμη προσοχή και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών και ατομικών μέτρων προστασίας, αν και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως έγινε και πέρσι το καλοκαίρι.

Επανέλαβε ότι «χρειάζεται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί ένα λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας διότι οι μεταλλάξεις υπάρχουν μέσα στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε εάν θα εμφανιστούν άλλες πιο επιθετικές».

Ο κ. Καραγιάννης σχολίασε και την επαναλειτουργία των κέντρων διασκέδασης από τις 10 του μήνα καθώς και την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, λέγοντας ότι εάν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και γίνεται έλεγχος για την προσκόμιση του Safe Pass τότε δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Το μόνο όπλο είναι οι εμβολιασμοί

Οι μεταλλάξεις θα πρέπει να κρατούν το υπουργείο υγείας σε εγρήγορση δήλωσε στη StockWatch και ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τρέξει ακόμη περισσότερη η εμβολιαστική κάλυψη και ο έλεγχος στις πύλες εισόδου να είναι πάρα πολύ αυστηρός.

Τόνισε ότι «εύκολα μπορεί να ανατραπούν τα δεδομένα εάν προκύψει ένας πιο επιθετικός ιός, κάτι που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανένας. Άρα το μόνο όπλο που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός ο οποίος πρέπει να ανέλθει πάνω από το 70% με τη διπλή δόση».

Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, όσον οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού η απειλή έξαρσης του ιού θα υπάρχει πάντα, ειδικότερα με το άνοιγμα των αεροδρομίων.

Παρ’ όλα αυτά πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες και με τις καλές καιρικές συνθήκες θα έχουμε σημαντική ύφεση της πανδημίας τους καλοκαιρούς μήνες, όπως και πέρσι. Το πρόβλημα θα επανέλθει το Σεπτέμβρη γι’ αυτό όσον πιο αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη έχουμε τόσο πιο καλά θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση, ο στόχος θα πρέπει να είναι η διπλή δόση εμβολιασμού να ανέλθει στο 70% -80%.

Στο μεταξύ πολύ ενθαρρυντικά ήταν χθες τα επιδημιολογικά δεδομένα της χωράς καθώς το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0,06%, με μόλις 29 κρούσματα από 46,276 διαγνώσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα