Ανέπεμψε το νόμο για υποχρεωτική κάλυψη γιατρών ο ΠτΔ
08 Ιουλίου 2024, 15:48
Σε αναπομπή της τροποποίησης του βασικού νόμου που ψήφισε τον περασμένο μήνα η βουλή και υποχρεώνει τους γιατρούς στην Κύπρο, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη προκειμένου να ασκούν την ιατρική, προχώρησε ο Προέδρος της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο νόμος που ψήφισε η Βουλή προβλέπει ότι γιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ιατρικό μητρώο Κύπρου και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία γιατρών, υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.
Yπενθυμίζεται ότι αφορμή για τροποποίηση του νόμου, στάθηκαν περιπτώσεις εκδίκασης αποζημιώσεων από δικαστήριο για επαγγελματική αμέλεια από γιατρούς, ο οποίοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν επειδή δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.
Αιτιολόγηση απόφασης για αναπομπή
Τεκμηριώνοντας την απόφαση για αναπομπή του νόμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του βασικού νόμου το Ιατρικό Συμβούλιο έχει ως αρμοδιότητα την αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των γιατρών.
«Η αναγνώριση των προσόντων αυτών από το Ιατρικό Συμβούλιο οδηγεί στην εγγραφή στο Ιατρικό Μητρώο, εγγραφή η οποία δεν συνεπάγεται από μόνη της την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος εξαρτάται από την έκδοση της ετήσιας άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από την Επιτροπή του τοπικού ιατρικού συλλόγου σύμφωνα με τις διατάξεις του περί ιατρών νόμου. Συνεπώς η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος ανήκει στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και όχι στο ιατρικό συμβούλιο», σημειώνει.
«Η υποχρέωση ασφαλιστικής σύμβασης θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ιατρικής στη Δημοκρατία. Η σύνδεση της ασφαλιστικής σύμβασης με την άσκηση της ιατρικής προβλέπεται ρητά από το νέο άρθρο το οποίο προστέθηκε στον βασικό νόμο. Η σύναψη ασφαλιστικής σύμβασης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια δεν αφορά την αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των γιατρών και στην εγγραφή τους στο ιατρικό μητρώο», προστίθεται.
Επισημαίνεται δε ότι στο ιατρικό μητρώο δύναται να είναι εγγεγραμμένος οποιοσδήποτε γιατρός κατέχει τα εν λόγω προσόντα χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα.
Συνεπώς, μέσω της πρόνοιας για την οποία γίνεται η αναπομπή, παρακάμπτεται ο περί ιατρών νόμος (…), εξηγεί ο ΠτΔ.
«Η εν λόγω διάταξη η οποία προβλέπει την ανάκληση της εγραφής γιατρούς από το ιατρικό μητρώο, αντιβαίνει στο δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος, ως αυτό κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, καθότι επιβάλλει τον περιορισμό και/ή στέρηση του δικαιώματος αυτού των γιατρών χωρίς αυτός να είναι απαραίτητος για ένα από τους λόγους που καθορίζονται περιοριστικά στην παράγραφο 2 του Συντάγματος», εξηγεί περαιτέρω.
Επισυνάπτεται η αναπομπή του ΠτΔ
Της Μόνικας Μακρυγιάννη