ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανεβαίνουν οι ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι το 2071

09 Δεκεμβρίου 2024, 08:21

images

Την ανάγκη γιατροί και νοσηλευτές να αυξηθούν κατά 30% και κατά 33% αντιστοίχως μέχρι το 2071, σε περίπτωση που ο υφιστάμενος επιπολασμός ασθενείας παραμείνει σταθερός, προβλέπει νέα μελέτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μελέτη JRC που εξετάζει την ζήτηση και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας για το 2071 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδεικνύει ότι η γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ οδηγεί ανοδικά την ζήτηση για υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Η μερίδα των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνεται.

Η έκθεση, που εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο ώστε να υπολογίσει τις ανάγκες για ιατροφαρμακευτικό προσωπικό στην ΕΕ μέχρι το 2071, υπογραμμίζει ακόμη ότι αυτή η δημογραφική αλλαγή σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του πληθυσμού που εργάζεται, προκαλεί πρωτοφανείς πιέσεις στα συστήματα υγείας.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση βοηθά τις εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ να προβλέψουν τις ανάγκες και να προχωρήσουν με την σύσταση σχεδιασμών στις υπηρεσίες υγείας μακροπρόθεσμα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές προκλήσεις της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η ζήτηση σε νούμερα

Σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας, υποδεικνύεται ότι η ζήτηση για γιατρούς και νοσηλευτές αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2071, εάν η χρήση των υπηρεσιών υγείας και η επικράτηση ασθενειών παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ως κυμάνθηκαν το 2021.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που εισέρχονται και ακολούθως φεύγουν από το επάγγελμα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με το 2021.

Ο αριθμός των γιατρών στην ΕΕ μπορεί να αυξηθεί κατά 16% και των νοσηλευτών κατά 8% μέχρι το 2071, προστίθεται.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση όπως επισημαίνει η έρευνα, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση, εάν ληφθεί υπόψη η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις τάσεις στην δημόσια υγεία και της χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Ακόμη, οι εκτιμήσεις θέλουν τον αριθμό των γιατρών να αυξάνεται κατά 30% και των νοσηλευτών κατά 33% ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Σύμφωνα ακόμη με την έρευνα, εάν το «βάρος» συγκεκριμένων ασθενειών εξακολουθεί να μειώνεται όπως καταγράφηκε και στο παρελθόν, θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνέπειες γήρανσης του πληθυσμού και ως ακολούθως να οδηγήσει σε μείωση της ανάγκης για γιατρούς και νοσηλευτές στο μέλλον.

Στην περίπτωση του εν λόγω σεναρίου, η έρευνα υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της υγειούς γήρανσης στη μείωση του βάρους που πέφτει σε γιατρούς και νοσηλευτές, βελτιώνοντας παράλληλα το well-being των ανθρώπων γενικότερα.

Εξετάζοντας την εικόνα ηλικίας των γιατρών στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος συγκαταλέγεται στα τρία κράτη της Ευρώπης μαζί με την Ιρλανδία και την Φινλανδία, όπου ο αριθμός νέων γιατρών κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα το 2021, από ότι των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο η ηλικιακή ομάδα γιατρών που είχε την πλειοψηφία το 2021 ήταν οι 40 με 44 ετών.

Η έρευνα επισημαίνει ακόμη ότι οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια πιο μελλοντική προσέγγιση σε σχέση με τον σχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας.

Υπογραμμίζει πρόσθετα, την ανάγκη τα κράτη μέλη της ΕΕ να συναρτήσουν τις πολιτικές για την υγεία τους με δημογραφικές στρατηγικές, αναλόγως των εθνικών συνθηκών.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα