Αναζητούν τη χρυσή τομή για καθορισμό τιμής φαρμάκων
15 September 2022, 06:00
Τη χρυσή τομή, αναζητούν βουλευτές και αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά την τροποποίηση νομοσχεδίου, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα καθορισμού της τιμής των φαρμάκων όχι μόνο από τους κατόχους άδειας φαρμάκων, αλλά και από τους εισαγωγείς φαρμάκων.
Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την περασμένη Πέμπτη, το οποίο αφορά τον «περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022».
Η επιτροπή, αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.
Σκοπός του νομοσχεδίου, είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο, ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Υγείας, Χαράλαμπος Πάζαρος, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι στη βάση της σχετικής νομοθεσίας, οι κάτοχοι της άδειας των φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τον καθορισμό της τιμής ενός φαρμάκου, ενώ οι παράλληλοι εισαγωγείς δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, καθώς οι τιμές των φαρμάκων που εισάγουν, καθορίζονται εκ των προτέρων από μία ειδική επιτροπή.
«Κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα και στους παράλληλους εισαγωγείς, όπως οι κάτοχοι άδειας φαρμάκων για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων. Οι κάτοχοι της άδειας των φαρμάκων αντέδρασαν ως προς την παροχή αυτής της δυνατότητας από τους παράλληλους εισαγωγείς», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, «ζητήσαμε αναβολή της συζήτησης όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να ξαναδούμε το θέμα. Εμείς ως ΔΗΣΥ θα το δούμε με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και με τους ιατρικούς επιστήμονες που έχουμε ως κόμμα, γιατί είναι πολύ λεπτό το θέμα. Υπάρχουν αντιδράσεις και είναι φυσιολογικό», σημείωσε.
Παρόλα αυτά, «εμείς θεωρούμε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν επηρεάζει τα δικαιώματα της εργασίας των κατόχων άδειας φαρμάκων. Είναι ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και διαφάνηκε ως τώρα σε όλους τους τομείς, ότι όπου θα δημιουργηθούν υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, μειώνονται οι τιμές και αυτό είναι προς όφελος των ασθενών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα».
Αναφερόμενος στην κρίση στον τομέα των φαρμάκων από την περίοδο του 2004 και μετά, πριν το ΓεΣΥ, δήλωσε πως φάνηκε ότι με τις παράλληλες εισαγωγές λειτούργησε προς όφελος των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι «όταν υπάρχει ανταγωνισμός γίνονται πακέτα, μειώνονται οι τιμές, και στο τέλος της ημέρας επωφελείται ο πολίτης».
Καταλήγοντας, ο κ. Πάζαρος τόνισε ότι «ο ρόλος και ο σκοπός μας με τις θέσεις μας, είναι να λειτουργούμε προς όφελος των πολιτών. Οπόταν οποιαδήποτε απόφαση παίρνεται, θα πρέπει να είναι με γνώμονα το τι είναι προς το συμφέρον του ασθενή, στα σωστά πλαίσια».
Ποια προβλήματα δημιουργήθηκαν
Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι την υποχρέωση για κατάθεση αίτησης για καθορισμό τιμής , την υπέχουν μόνο οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας.
Κατά συνέπεια, για τα παράλληλα εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα, ισχύει η τιμή που καθορίστηκε για τα προϊόντα αναφοράς τους.
Όπως αναφέρεται, αυτό δημιούργησε διάφορα προβλήματα μεταξύ των οποίων είναι η αδυναμία κυκλοφορίας συνταγογραφούμενων παράλληλα εισαγόμενων προϊόντων, των οποίων για τα αδειοδοτημένα προϊόντα αναφοράς δεν έχει καθοριστεί τιμή.
Επιπρόσθετα, παρατηρείται στρέβλωση στην αγορά, για τον λόγο ότι για τα παράλληλα εισαγόμενα προϊόντα, δεν είναι δυνατή η διαφοροποίηση της τιμής από την τιμή των αντίστοιχων προϊόντων αναφοράς, για τα οποία έχει καθοριστεί τιμή.
Από την άλλη, λόγω του ότι τα παράλληλα εισαγόμενα προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα προϊόντα αναφοράς, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων από το ΓεΣΥ, όσο και σε προσωπικό επίπεδο ασθενών.
Ακόμη, λόγω του ότι αναμένεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφορικά με τα παράλληλα εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα καταβάλλουν μικρότερο ποσό για την εξασφάλιση τους, είτε μέσω του ΓεΣΥ, είτε ιδιωτικά.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, δημόσια υγεία, φάρμακα