Αναθεώρηση αριθμού θεραπειών μέσω ΓεΣΥ σε χρόνιους ασθενείς
31 Μαρτίου 2022, 16:23
Η εκ νέου αξιολόγηση και αναθεώρηση του αριθμού θεραπειών που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ σε χρόνιους ασθενείς, απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα ανεπάρκειας των συνεδριών σε λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κ.λπ.
Το ζήτημα αφορά άτομα με αναπηρίες, άτομα με αυτισμό, χρόνιους ασθενείς, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που χρειάζονται θεραπείες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε επανεξέταση των κριτηρίων με τα οποία παρέχονται οι θεραπείες σε αυτές τις περιπτώσεις και θα κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα, εντός λίγων εβδομάδων.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ δυστυχώς είχε προχωρήσει σε μία απόφαση, με δικά του κριτήρια, για ηλικιακή προσέγγιση στη σοβαρότητα κάθε ασθένειας.
Στη συνεδρίαση, είπε, παρέστη και φοιτήτρια που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, «η οποία μας τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει τη θεραπεία της μετά τα 25 χρόνια», ανέφερε η κ. Ορφανίδου και υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα από τις υπηρεσίες του κράτους να δίνεται η ευχέρεια να λαμβάνουν θεραπεία αυτά τα παιδιά, όποτε την έχουν ανάγκη.
«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των συναδέλφων, αλλά και από πλευράς του ΟΑΥ, ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά η όλη διαδικασία και η απόφαση που έχει ληφθεί, μαζί με τις επιτροπές που έχουν συσταθεί για αυτά τα θέματα, όπως είναι η επιτροπή φυσιοθεραπειών για παιδιά με εγκεφαλικές παραλύσεις», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα επαναφέρει για συζήτηση το θέμα εντός λίγων εβδομάδων, για να φανεί που έχει καταλήξει η επανεξέταση της απόφασης του ΟΑΥ.
«Ως ΔΗΣΥ στηρίζουμε απόλυτα αυτή την προσπάθεια, για να στηρίξουμε τους ασθενείς και τα παιδιά που το έχουν πραγματική ανάγκη», κατέληξε η Βουλευτής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο ΟΑΥ φαίνεται να τροποποίησε και να μείωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τα παιδιά και τους ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. «Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση και δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση», πρόσθεσε.
Αναγνώρισε, όμως, ως θετική εξέλιξη την πρόθεση του ΟΑΥ να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη απόφαση μέσω της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του και επίσης την πρόθεση συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στις Επιστημονικές Επιτροπές του ΟΑΥ όπου θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα συγκεκριμένα θέματα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι «το κράτος έχει την υποχρέωση και οφείλει πάνω απ’ όλα να διασφαλίζει και να παρέχει την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα σε αυτά τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα, για επιβίωση, για διατήρηση της υγείας τους και της φυσικής κατάστασής τους, σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα».
Πρόσθεσε ότι, πέρα από την αναθεώρηση του αριθμού παρεχόμενων θεραπειών, χρειάζεται και να διαμορφωθεί και ένα πιο ολιστικό πλάνο για τη φροντίδα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. «Έχοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και την κατάσταση που ισχύει σήμερα, απαιτούμε να διαμορφωθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πολυθεματικής, ολιστικής διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να επανεξετάσει την ένταξη και ιδιωτών εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, την ένταξη συμβουλευτικών και σχολικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ (μέχρι στιγμής είναι ενταγμένοι μόνο οι κλινικοί ψυχολόγοι), τον αριθμό θεραπειών που παρέχονται σε χρόνιους ασθενείς, καθώς και η συμμετοχή εκπροσώπου των χρόνιων ασθενών στις επιστημονικές ομάδες που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Επιτροπής Υγείας ανέδειξε το θέμα, καθώς και για τη θετική ανταπόκριση του ΟΑΥ στην ανάγκη για αναθεώρηση του αριθμού των προσφερόμενων θεραπειών. Σημείωσε ότι ζητήθηκε να γίνει μία σύγκριση του αριθμού των θεραπειών που καλύπτονταν πριν τη δημιουργία του ΓεΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να φανεί η διαφορά με τα σημερινά δεδομένα.
Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΓεΣΥ το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πρόσθεσε ότι αφού επιτεύχθηκε η δημιουργία του, είναι ώρα να συζητηθούν οι όποιες στρεβλώσεις ή αδυναμίες του, ώστε να εξυπηρετεί ακριβώς αυτούς για τους οποίους έχει γίνει.
Ο Βουλευτής Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ο οποίος εισηγήθηκε στην Επιτροπή Υγείας το θέμα αυτό, δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει την εφαρμογή του συστήματος υγείας. Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε τις οποιεσδήποτε στρεβλώσεις ή αδυναμίες του έτσι ώστε να εξυπηρετεί ακριβώς αυτούς για τους οποίους έχει γίνει το σύστημα».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «μέσα από έναν κύκλο διαβουλεύσεων των οποίων είχαμε κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες, συναντηθήκαμε με τον ΟΑΥ, με τους συνδέσμους των επαγγελματιών που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, την ΟΣΑΚ και τους συνδέσμους που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες ή χρόνιους ασθενείς».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει το Συμβούλιο του ΟΑΥ να επανεξετάσει είναι τα συγκεκριμένα: η ένταξη καταρχήν και των ιδιωτών εργοθεραπευτών εντός του συστήματος υγείας οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ενταχθεί, η ένταξη των συμβουλευτικών και των εκπαιδευτικών σχολικών ψυχολόγων εντός του συστήματος υγείας επειδή αυτήν την στιγμή είναι ενταγμένοι μόνο οι κλινικοί ψυχολόγοι, η επαναξιολόγηση του βασικού αριθμού των θεραπειών, των υποστηρικτικών θεραπειών, οι οποίες δίνονται σε χρόνιους ασθενείς, η απαραίτητη συμμετοχή στις επιστημονικές ομάδες που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μελών των οργανωμένων ασθενών.
«O ΟΑΥ έχει κάνει αποδεκτή την εισήγηση μας, την άποψή μας, ότι πλέον θα πρέπει σε όλες τις επιστημονικές ομάδες που λαμβάνονται αποφάσεις για τους χρόνιους ασθενείς να συμμετέχει εκπρόσωπος των χρόνιων ασθενών αλλά κυρίως ότι είναι έτοιμοι να επαναξιολογήσουν τον αριθμό αυτών των θεραπειών», τόνισε.
«Έχουμε ζητήσει από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας να μας σταλούν οι αριθμοί των θεραπειών αυτών οι οποίες δίνονταν και καλύπτονταν δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας πριν από το σύστημα υγείας, να μπορούμε να κάνουμε αυτήν την σύγκριση με το τι ισχύει σήμερα εντός του γενικού συστήματος υγείας και να είμαστε εποικοδομητικοί έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά οποία χρειάζονται αυτές τις υποστηρικτικές θεραπείες να τις λαμβάνουν δωρεάν εντός του συστήματος υγείας», πρόσθεσε.