ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών υπενθυμίζει το Τμήμα Περιβάλλονντος

14 Οκτωβρίου 2022, 17:51

images

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Hλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), το Τμήμα Περιβάλλοντος προτάσσει το σύνθημα «Ανακυκλώστε τα όλα όσο μικρά και αν είναι» για την διαχείριση των μικροαντικειμένων ΑΗΗΕ που συχνά ξεχνιούνται στα συρτάρια και ντουλάπια μας.

Ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρει ότι το ρεύμα ΑΗΗΕ περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, μιας και θεωρείται μεταξύ άλλων οποιοσδήποτε εξοπλισμός μπαίνει στην πρίζα ή δέχεται μπαταρίες, και περιέχει πολύτιμα μέταλλα όπως χαλκό, χρυσό και ασήμι, αλλά και επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο και εξασθενές χρώμιο, στοιχεία τα οποία εάν δεν διαχειριστούν ορθολογικά, προκαλούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η παγκόσμια παραγωγή ΑΗΗΕ, προστίθεται, αυξάνεται ετησίως κατά 3%, γεγονός που αποδίδεται στα αυξανόμενα ποσοστά κατανάλωσης ηλεκτρονικών ειδών μικρότερου κύκλου ζωής και προϊόντων με περιορισμένες επιλογές επισκευής. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις 11 από τις 72 συσκευές ΗΗΕ σε ένα μέσο νοικοκυριό δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή είναι σπασμένες και συσσωρεύονται επί του παρόντος έως και 5 κιλά ΑΗΗΕ ανά άτομο. Επιπλέον, προστίθεται, οι μικρές συσκευές αποθηκεύονται εύκολα και ξεχνιούνται σε συρτάρια, ντουλάπια, γκαράζ, υπόγεια και σοφίτες αλλά και έως και 1,4 κιλά ανά κάτοικο καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων.

"Οι μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στο τέλος του κύκλου ζωής τους αποτελούν σημαντική πρόκληση". Ο ΟΗΕ, αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκτιμά ότι το 2019, πάνω από 22 εκατομμύρια τόνοι μικρών ΑΗΗΕ παρήχθησαν παγκοσμίως. "Αυτό είναι το 40% των 57 εκατομμυρίων τόνων όλων των ΑΗΗΕ που προκύπτουν παγκοσμίως. Εάν η ποσότητα αυτών των μικροαντικειμένων συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό με τα συνολικά ΑΗΗΕ, θα φτάσει τους 29 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030".

Λόγω του μικρού τους μεγέθους, αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τοστιέρες και κάμερες συχνά απορρίπτονται λανθασμένα και αποτελούν σημαντικό ποσοστό του 8% όλων των απορριμμάτων ΑΗΗΕ που πετιούνται σε κάδους απορριμμάτων, σημειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές πρώτες ύλες που περιέχουν δεν μπορούν να εξαχθούν και χάνονται.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σημειώνει ότι η επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών μεγαλώνει τον κύκλο ζωής των προϊόντων αυτών, μειώνοντας τα ΑΗΗΕ που παράγονται, ενώ η ανακύκλωσή τους εξυπηρετεί την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων και άλλων υλικών, ενώ παράλληλα συμβάλλει στους στόχους που έχουν τεθεί για μετριασμό των επιπτώσεων που επιφέρει η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή γενικότερα, αφού με την ανακύκλωση ενός τόνου ΑΗΗΕ, εξοικονομείται η εκπομπή 2 τόνων CO2.

Φέτος, δίνεται επίσης έμφαση στον καθοριστικό ρόλο που έχει ο καθένας μας για να κάνει την κυκλικότητα πραγματικότητα για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αναφέρεται.

"Ο ενεργός ρόλος και η σωστή εκπαίδευση των καταναλωτών καθίστανται ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αυτής ανησυχίας".

Με αφορμή την «Ημέρα Διαχείρισης ΑΗΗΕ» τιο Τμήμα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει στο κοινό να ανακυκλώνει τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του στα πράσινα σημεία ή στα σημεία συλλογής του Οργανισμού WEEE Cyprus.  


Σχετικά Άρθρα