Aνάγκη για μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων διεθνώς
05 Ιανουαρίου 2024, 15:24
Είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων παγκοσμίως τόσο για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτών των συστημάτων, όσο και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτά, προειδοποιεί μελέτη του The Food Systems Countdown (FSCI) με τίτλο «Η κατάσταση των συστημάτων τροφίμων παγκοσμίως καθώς μετράμε αντίστροφα για το 2030», που δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η πρωτοβουλία Food Systems Countdown Initiative διευθύνεται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες καθώς και αξιωματούχους του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο πρωταρχικός στόχος της ανάγκης για λήψη μέτρων είναι όλοι οι άνθρωποι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, να έχουν δίκαιη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή μέσω βιώσιμης και ανθεκτικής γεωργίας και συστημάτων τροφίμων.
Το FSCI χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα που αποτελείται από 50 δείκτες που παρακολουθούν τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα δεδομένα για να καταστεί δυνατή η άμεση δράση.
Επικεφαλής της πλατφόρμας αναφέρουν ότι ενώ η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική τα πηγαίνουν καλά στους δείκτες υποσιτισμού, έχουν κακούς δείκτες ανθυγιεινής διατροφής. Αντίθετα, η Αφρική και η Νότια Ασία τα πηγαίνουν σχετικά καλά σε ορισμένους περιβαλλοντικούς δείκτες, αλλά κακώς σε δείκτες βιοπορισμού. Τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι κάθε περιοχή έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο μετασχηματισμός των συστημάτων γεωργίας και τροφίμων είναι απολύτως απαραίτητος εάν οι χώρες πρόκειται να εκπληρώσουν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους για επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των ΗΕ ως το 2030.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι η γεωργία και τα συστήματα τροφίμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πέντε βασικές θεματικές δηλαδή δίαιτες, διατροφή και υγεία, περιβάλλον, φυσικοί πόροι και παραγωγή, βιοποριστικά μέσα, φτώχεια και ισότητα, διακυβέρνηση και ανθεκτικότητα.
Η μελέτη αναφέρεται ακόμη στην επείγουσα ανάγκη να μεταμορφωθούν τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής με βιώσιμους και δίκαιους τρόπους και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η έρευνα θέτει τις βάσεις για μια προσέγγιση βάσει δεδομένων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών για τη δημιουργία ενός πιο υγιούς, πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους, αναφέρουν οι ειδικοί.