Αναφορές θυμάτων εμπορίας προσώπων ενώπιον Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
29 Αυγούστου 2024, 10:46
Σε 53 περιπτώσεις αναφοράς θυμάτων εμπορίας προσώπων κλήθηκαν να συνδράμουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) στο διάστημα από 1/1/2024 έως 30/6/2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από το Υφυπουργείο Πρόνοιας. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο Καταφύγιο που λειτουργεί υπό τις ΥΚΕ φιλοξενήθηκαν συνολικά 7 θύματα στο διάστημα 1/1/2024 - 31/7/2024.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΥΚΕ είχαν κληθεί να συνδράμουν σε 147 περιπτώσεις αναφοράς θυμάτων το 2022 και σε 149 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Αντίστοιχα, στο καταφύγιο είχαν φιλοξενηθεί 20 θύματα το 2022 και 14 το 2023.
Όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής των ΥΚΕ, Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου, μετά την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, υπό την αρμοδιότητα του οποίου τέθηκε και το ζήτημα της εμπορίας προσώπων, οι ΥΚΕ «παραμένουν βάσει του άρθρου 44 του Ν.60(Ι)/2014, αρμόδια αρχή για άμεση και πρώτη ανταπόκριση στην περίπτωση που οποιαδήποτε εμπλεκόμενη υπηρεσία ή ΜΚΟ κρίνει ή έχει βάσιμες υποψίες ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ενδέχεται να είναι θύμα εμπορίας».
Εξήγησε, ακόμα, ότι αφού παραλάβει αναφορά για θύμα εμπορίας προσώπου, ο αρμόδιος λειτουργός των ΥΚΕ διευθετεί συνάντηση με το πιθανό θύμα και, ακολούθως, γίνεται παραπομπή της υπόθεσης στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος (ΓΚΕΠ) – Αρχηγείου Αστυνομίας, ως η αρμόδια αρχή για την αναγνώριση θυμάτων.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων είναι μία ευμετάβλητη μορφή εγκλήματος και υπογράμμισε ότι «η μορφή στήριξης των θυμάτων η οποία παραχωρείται από τους λειτουργούς των ΥΚΕ, παραμένει η ίδια ανεξαρτήτως της μορφής εκμετάλλευσης που δέχεται το θύμα».
Πρόσθεσε ότι «εκείνο που διαφοροποιείται είναι η εκπαίδευση που παρέχεται στους αρμόδιους λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν να εντοπίζουν τους δείκτες θυματοποίησης, οι οποίοι σχετίζονται με τις νέες μορφές θυμάτων εμπορίας».
Ερωτηθείς για το πως αξιολογείται η λειτουργία της Μονάδας Διαχείρισης Θυμάτων Εμπορίας Προσώπων από τις ΥΚΕ, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην άμεση ανταπόκριση μας κατά τη λήψη των αναφορών, αφού φαίνεται να έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων και η παροχή μέτρων στήριξης και προστασίας των θυμάτων».
«Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα θύματα εμπορίας μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, η ενίσχυση/δικτύωση/συνεργασία με τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς», πρόσθεσε.
Ο Προϊστάμενος των ΥΚΕ ρωτήθηκε, ακόμα, σχετικά με την έρευνα ανατροφοδότησης που έχει ξεκινήσει μεταξύ των ατόμων που φιλοξενήθηκαν στο καταφύγιο και έχουν επανενταχθεί στην κοινότητα. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν συλλεγεί πολύ σημαντικές πληροφορίες οι οποίες τυγχάνουν επεξεργασίας, ενώ η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται.
Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι, για την ενίσχυση της λειτουργίας του καταφυγίου, έχουν εισαχθεί τυποποιημένες διαδικασίες σε όλα τα στάδια μεταχείρισης των θυμάτων εμπορίας (εντοπισμός, αναφορά, παροχή μέτρων στήριξης και προστασίας συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας επαναπατρισμού), προκειμένου να επιτυγχάνεται άμεση, καλύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση των ΥΚΕ στις αρμοδιότητες τους, όπως αυτές προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου.
Σημείωσε, δε, ότι παρέχονται εξατομικευμένα μέτρα συνδρομής και στήριξης στα θύματα εμπορίας και συγκεκριμένα οι αρμόδιοι λειτουργοί έχουν προχωρήσει στην ετοιμασία Εξατομικευμένου Σχεδίου Φροντίδας και Προστασίας των θυμάτων.
Tags: εμπορία ανθρώπων, εμπορία προσώπων