Αμφιλεγόμενη η αύξηση εγκεφαλικών όγκων
25 Αυγούστου 2021, 10:00
Αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό εμφάνισης όγκων εγκεφάλου, επισημαίνει ο νευροχειρουργός δρ Κυριάκος Παρασκευά σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ωστόσο, κατά τον ίδιο, η αύξηση αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο αμφιλεγόμενη, διότι, όπως είπε, «συνάγεται αυθαίρετα και εμπειρικά».
Ο δρ. Παρασκευά αναφέρεται στους παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο της δημιουργίας όγκων στον εγκέφαλο και στη σωστή θεραπεία που πρέπει να υπόκεινται οι ασθενείς για την αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα του 2018 του Παγκόσμιου Μητρώου Καρκίνου (Global Cancer Registry) που δημοσιεύτηκαν το 2020, η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου παρατηρήθηκε στη Λετονία (10,1 ανά 100.000), την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (9,2 ανά 100.000) και τη Λιθουανία (8 ανά 100.000). Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σημειώθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (6,9 ανά 100.000), της Αρμενίας (6,1 ανά 100.000) και της Αλβανίας (5,8 ανά 100.000).
Το ποσοστό ύπαρξης και εμφάνισης όγκων εγκεφάλου στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου είναι περίπου το ίδιο σε παγκόσμιο επίπεδο,αναφέρει ο δρ. Παρασκευά, λιγότερο δηλαδή του 1% (δεδομένα GCR).
Αύξηση εγκεφαλικών όγκων λόγω περισσότερων διαγνώσεων
Σύμφωνα με τον δρ Παρασκευά, υπάρχει η πολυπαραγοντική θεωρία αύξησης της αθροιστικής επίπτωσης, του ρυθμού επίπτωσης και επιπολασμού όγκων εγκεφάλου, δηλαδή της αύξησης της συχνότητας νέων κρουσμάτων, σε άτομα που μελετήθηκαν κατά τη διάρκεια μίας συγκεκριμένης περιόδου εντός του γενικού πληθυσμού.
Το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ο δρ. Παρασκευά «μόνο εμπειρικά και αυθαίρετα θα μπορούσε να λεχθεί ότι σε συγκεκριμένες και μόνον περιπτώσεις το ποσοστό εμφάνισης όγκων εγκεφάλου είναι ελαφρώς υψηλότερο».
Συγκεκριμένα, όπως προσθέτει, αυτό που συμβαίνει πλέον είναι η εξέλιξη των μεθόδων διάγνωσης, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περιστατικά με όγκο εγκεφάλου ευκολότερα από ότι παλαιότερα.
Το γεγονός αυτό, σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα, να υποβόσκει η εντύπωση ότι αυξήθηκε το ποσοστό εμφάνισης όγκων εγκεφάλου, κάτι το οποίο, κατά την άποψη του, δεν ευσταθεί.
«Συνεπώς», όπως επεσήμανε ο ειδικός, «η παρατηρούμενη αύξηση δεν μπορεί να στηριχθεί με επιστημονικά δεδομένα. Εμμένω στο ότι η συχνότητα σποραδικής εμφάνισης όγκων εγκεφάλου δεν έχει αυξηθεί», τόνισε.
Ίσως χρωμοσωμικές ανωμαλίες οι παράγοντες εμφάνισης
Σύμφωνα με τον δρ. Παρασκευά δεν έχει εξακριβωθεί, επί του παρόντος, η αιτία δημιουργίας εγκεφαλικών όγκων και ούτε έχει ενοχοποιηθεί ξεκάθαρα η κληρονομική διεισδυτικότητα.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, υπάρχουν συγκεκριμένες χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε διάφορα σύνδρομα, που ξεκάθαρα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση όγκων εγκεφάλου, όπως το σύνδρομο της Νευροϊνωμάτωσης και της Οζώδους Σκλήρυνσης, και το σύνδρομο von Hippel-Lindau.
Σημείωσε ότι έχουν συσχετιστεί διάφοροι λοιμογόνοι, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ανοσολογικοί παράγοντες, με το ποσοστό εμφάνισης όγκων εγκεφάλου.
«Ωστόσο, ακόμη αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και συνεπώς η σποραδική εμφάνιση όγκων εγκεφάλου κρίνεται κυρίως άνευ αιτιολογίας», παρατήρησε.
Θεραπευτικές αγωγές
Κατά τον δρ. Παρασκευά όλοι οι όγκοι εγκεφάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να προσδίδεται στον ασθενή περαιτέρω προσδόκιμο επιβίωσης, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Η εξειδικευμένη θεραπεία περιλαμβάνει τις πιο κάτω μεθόδους:
- Επαρκής εκπαίδευση του επαγγελματία υγείας και άρτια γνώση της λειτουργικής ανατομίας του εγκεφάλου και της βάσης του κρανίου.
- Χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ενδοσκοπίου.
- Κρανιοτομία εν όσο ο ασθενής είναι ξύπνιος (awake craniotomy)
- Σωστή μικροχειρουργική τεχνική με τη χρήση μικροεργαλείων.
- Ο σεβασμός στις αγγειακές δομές εγκεφάλου.
- Χρήση διεγχειρητικής νευροπλοήγησης-νευροπαρακολούθησης-φλοιϊκής και υποφλοιϊκής χαρτογράφησης.
- Έγχυση 5- αμινολεβουλινικού οξέος.
- Συγχώνευση απεικονιστικών μεθόδων που αναπαριστούν τις λειτουργικές περιοχές και τα δεμάτια του εγκεφάλου σε τρισδιάστατη μορφή σε σχέση με τον όγκο.
- Αδιάκοπη μετεγχειρητική υποστήριξη του ασθενούς από Εντατικολογική-Καρδιολογική-Νευρολογική-Ογκολογική-Λογοθεραπευτική-Φυσιοθεραπευτική και Ενδοκρινολογική ομάδα αυξάνουν τα μετεγχειρητικά θετικά αποτελέσματα στο κατακόρυφο.
Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης εμφάνισης όγκων
Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, φαίνεται, μέχρι σήμερα, να μην υπάρχει τρόπος πρόληψης σε ότι αφορά την εμφάνιση όγκων.
«Δεν μπορεί έκαστος όντας υγιής και ασυμπτωματικός να υποβάλλεται στη διαδικασία προληπτικής παρακολούθησης του εγκεφάλου του», υποδεικνύει ο νευροχειρουργό και προσθέτει:
«Αυτό θα ήταν ψυχοφθόρο για τον ίδιο και δυσβάστακτο για το σύστημα υγείας».
Σύμφωνα με τον δρ. Παρασκευά υπάρχει πρόληψη σε καρδιαγγειακά θέματα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στον καρκίνο του προστάτη, στον καρκίνο του μαστού και τραχήλου της μήτρας και σε ορισμένα άλλα ιατρικά θέματα, όμως ποτέ και για κανένα λόγο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο πεδίο των όγκων εγκεφάλου.
«Οι όγκοι εγκεφάλου διαγιγνώσκονται μόνον όταν υπάρχει έντονη κλινική υποψία, κυρίως μέσω Μαγνητικής και Αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως καλοηθών όγκων, γίνεται τυχαία η απεικόνιση τους, κατά τη διερεύνηση ενός ασθενούς για διαφορετικούς λόγους», ανέφερε.
***Ο Δρ Κυριάκος Παρασκευά είναι Νευροχειρουργός στο American Medical Center. Ασχολείται με την εξειδικευμένη χειρουργική Όγκων & Αγγείων Εγκεφάλου και Πολύπλοκης Σπονδυλικής Στήλης. Με την περάτωση της ειδικότητας του, ακολούθησε περαιτέρω εξειδίκευση στο τομέα της Νευροχειρουργικής και εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης και στις Η.Π.Α. Παράλληλα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής κοινότητας (EANS), τίτλος ο οποίος αποκτήθηκε μετά από ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο Ισραήλ.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου
Tags: Όγκοι του εγκεφάλου