ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άμεση ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου απαιτεί η Κοινωνική Συμμαχία

26 Ιουλίου 2022, 12:42

images

Ανοικτή επιστολή  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε η Κοινωνική Συμμαχία για την  εφαρμογή του ΓεΣΥ, με την οποία απαιτεί την ανάκληση του διορισμού του  Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ,  χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Στην  επιστολή της, η Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ εκφράζει  την έντονη δυσαρέσκεια και την κάθετη διαφωνία της, σε σχέση με την  απόφαση που έλαβε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και το Υπουργικό  του Συμβούλιο, για διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, ενώ μεταφέρει την  απαρέσκεια των μελών της για την συγκεκριμένη ενέργεια.

Σύμφωνα  με την Κοινωνική Συμμαχία «ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ  για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς», σημειώνοντας ότι «ο κ.  Αγαθαγγέλου, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για  λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που  διεκδικούν οι γιατροί».

Όπως  προσθέτει «ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν  μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ», σημειώνοντας ότι «αν και ο ίδιος ο  κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ  διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του  Συστήματος δηλαδή».

«Πέραν  αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει  το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου  δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του  ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων», αναφέρει.

Εξάλλου,  συμπληρώνει ότι «οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ.  Αγαθαγγέλου, αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή, υποστηρίζοντας  προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι  οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος, μας προκαλούν έντονο  προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του».

Η  Κοινωνική Συμμαχία αδυνατεί να αντιληφθεί  με ποιο τρόπο η συμμετοχή  του Αγαθαγγέλου θα είναι επωφελής για το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο  και διερωτάται «πότε τελικά ο Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει στις συνεδρίες,  ώστε να μπορέσει να συμβάλει εποικοδομητικά, όπως η Κυβέρνηση  υποστηρίζει, μέσω της συμμετοχής του, αφού σχεδόν σε όλα τα θέματα, τα  οποία θα συζητούνται, θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

«Αν  και πρόκειται για έναν διορισμό, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον  Νοέμβρη, θέση μας είναι ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και σε καμία  περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για τη νομιμοποίηση μιας  λανθασμένης απόφασης η οποία ανοίγει πόρτες και σε άλλους φορείς οι  οποίοι βασιζόμενοι στον εν λόγω διορισμό δικαίως θα αιτηθούν τη  συμπερίληψη και εκπροσώπησή τους στο ΔΣ όπως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια,  φαρμακέμποροι, επαγγελματίες υγείας κτλ.», σημειώνει.

Εκφράζει,  παράλληλα, την ισχυρή πεποίθηση ότι ο εν λόγω διορισμός αποτελεί «την  κερκόπορτα για την αλλοίωση του ΓεΣΥ» και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια προέβη σε δηλώσεις,  αυστηρού περιεχομένου, απαντώντας σε τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου ο  οποίος τασσόταν ξεκάθαρα (όχι μια φορά αλλά κατ’ εξακολούθηση) κατά του  μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ.

«Οι δηλώσεις σας κύριε Πρόεδρε μπορούν εύκολα να ανασυρθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο», υπογραμμίζει. 

Επιπλέον,  τονίζει πως «ο Νόμος είναι σαφής και η αντίδραση της κοινωνίας κάθετη»  και καλεί τον Πρόεδρο να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας πράττοντας  τα δέοντα.  

Καταληκτικά  αναφέρει πως αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει  άμεσα για την αποκατάσταση της λανθασμένης απόφασης, ανακαλώντας τον εν  λόγω διορισμό, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση,  αναφέρει πως της απομένει  άλλη επιλογή από το να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη  αποκλειόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, ώστε να διαμαρτυρηθεί ως κοινωνία  «για τη σαφή προσπάθεια αποδόμησης του

Η  εν λόγω επιστολή υπογράφεται εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την  Εφαρμογή του ΓεΣΥ από τον Πρόεδρο ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, τον Γενικό  Γραμματέα ΣΕΚ, Αντρέα Μάτσα, την Γενική Γραμματέα  ΠΕΟ, Σωτηρούλλα  Χαραλάμπους, τον Γενικό Γραμματέα ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, την Πρόεδρο  της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, τον Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου,  τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, τον Πρόεδρο της  Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνο Ολύμπιο, τον Πρόεδρο του  Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, τον Πρόεδρο της  Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκά Αριστοδήμου, τον  Γενικό Γραμματέα της ΕΚΥΣΥ, Κώστα Σκαρπάρη, τον Γραμματέα της ΠΕΣΥΣ,  Μιχάλη Ρώσση, τον Πρόεδρο της ΑΣΔΥΚ, Γιώργο Χωραττά και τον Πρόεδρο της  ΠΟΑΣΟ, Κώστα Ιωάννου.


Σχετικά Άρθρα