Ακτινογραφία της υγείας των κυπρίων: Ζουν περισσότερο οι γυναίκες
03 Φεβρουαρίου 2022, 06:00
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής φαίνεται να έχουν οι Κύπριες γυναίκες σε σύγκριση με τους Κύπριους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία από το Προφίλ Υγείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία (2010-2020) είχε μία μικρή και σταθερή αύξηση φτάνοντας στα 82,3 έτη. Από την άλλη, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ σημείωσε μία αυξομείωση μέχρι το 2020, φτάνοντας τα 80,6 έτη.
Αναφορικά με τον κυπριακό πληθυσμό, οι Κύπριες γυναίκες ζουν πάνω από 4 έτη περισσότερο από τους άνδρες.
Παρόλα αυτά, το ποσοστό θνησιμότητας λόγω της COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 ήταν υψηλότερο, γεγονός που είναι πιθανό να μειώσει το προσδόκιμο ζωής για το εν λόγω έτος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κύριες αιτίες θανάτου στην Κύπρο αφορούν παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος, τον καρκίνο και τονδιαβήτη.
Το 2018 οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος αντιστοιχούσαν στο 30 % όλων των θανάτων, ακολουθούμενες από τον καρκίνο (24 %). Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά.
Το 2020 η COVID-19 ευθυνόταν για 131 θανάτους στην Κύπρο (ή το 2 % του συνόλου των θανάτων). Έως το τέλος Αυγούστου 2021 καταγράφηκαν ακόμη 368 θάνατοι.
Μέχρι τότε το σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από την COVID-19 ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερο από τον μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αντιστοιχούσε σε περίπου 562 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ της τάξης των 1 590 θανάτων περίπου ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Όσον αφορά τους παράγοντες που προκαλούν τον κίνδυνο για την εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Προφίλ Υγείας 2021, φαίνεται ότι τα ποσοστά καπνίσματος και της παιδικής παχυσαρκίας είναι αυξημένα στην Κύπρο.
Η χρήση αλκοόλ φαίνεται να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ και η παχυσαρκία σε ενηλίκους να πλησιάζει αρκετά επίσης.
Σχεδόν το ένα πέμπτο (19 %) όλων των θανάτων το 2019 θα μπορούσε να αποδοθεί στο κάπνισμα (τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό) —ποσοστό το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι οι διατροφικοί παράγοντες (συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, καθώς και της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού) ευθύνονταν για περίπου το 14 % του συνόλου των θανάτων στην Κύπρο το 2019 —ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του συνόλου της ΕΕ (17 %).
Περίπου 4 % του συνόλου των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 2 % περίπου των θανάτων σχετίζονται με τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
Περίπου δύο στους πέντε Κύπριους ενηλίκους (39 %) ανέφεραν ότι εμφάνισαν τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα το 2019, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (36 %), σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την αναλογία των χρόνιων νοσημάτων ανά ομάδα εισοδήματος: το 55 % στην ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα αναφέρουν ότι πάσχουν από ένα τουλάχιστον χρόνιο νόσημα σε σύγκριση με 32 % στην ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα.
Οι δαπάνες που εξασφαλίστηκαν (κατά κεφαλήν ΙΑΔ) για την υγεία στην Κύπρο είναι σταθερά λιγότερες σε σύγκριση με της ΕΕ, από το 2008 μέχρι και το 2019. Το 2019 οι δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο ήταν λίγο περισσότερες από €1500, ενώ στο σύνολο της ΕΕ ήταν λίγο περισσότερο από €3000 .
Συγκεκριμένα, η Κύπρος δαπανά 24 % λιγότερο κατά κεφαλήν σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, 39% λιγότερο σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και 87 % λιγότερο σε μακροχρόνια φροντίδα σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ΕΕ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρότερο συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για την υγεία. Συνεπώς, ως ποσοστό των τρεχουσών δαπανών υγείας, οι δαπάνες για πιο δαπανηρές πτυχές της περίθαλψης —όπως η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα— είναι σχετικά υψηλές.
Της Ουρανίας Συλιανού