Αγωνία για τον «Κανονισμό Αποκατάστασης της Φύσης»
11 Ιουλίου 2023, 07:26
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περιβαλλοντιστές και εμπλεκόμενοι φορείς εν αναμονή της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, επί του κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης (EU Nature Restoration Law), με την επίσημη θέση της Κύπρου να είναι ξεκάθαρα υπέρ της έγκρισης του.
Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες που συμβάλλουν α) στη συνεχή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας της φύσης σε όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ένωσης μέσω της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, β) στην επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της Ένωσης όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και γ) στην εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων της Ένωσης.
Ταυτόχρονα, με τον κανονισμό, θεσπίζεται πλαίσιο εντός του οποίου τα κράτη μέλη θέτουν, χωρίς καθυστέρηση, σε εφαρμογή αποτελεσματικά μέτρα αποκατάστασης βάσει περιοχής, τα οποία μαζί θα καλύπτουν, έως το 2030, τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ένωσης και, έως το 2050, όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που καθορίζει ο κανονισμός για τα κράτη μέλη, περιλαμβάνεται η εκπόνηση εθνικού σχεδίου αποκατάστασης που να καλύπτει την περίοδο ως το 2050, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση.
Αποφασίζει το Ευρωκοινοβούλιο
Ο συγκεκριμένος κανονισμός βρίσκεται ενώπιον των ευρωβουλευτών, καθώς σήμερα αρχίζει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.
Προηγήθηκε η υπερψήφιση του κανονισμού από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.
Όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, προϋπόθεση για να εγκριθεί ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι να υπερψηφιστεί από το συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, κάτι που έγινε στις 20 Ιουνίου 2023.
Ο κ. Ξενοφώντος, ανέφερε ότι σε παρέμβαση του στήριξε την πρόταση της Προεδρίας και υπογράμμισε τόσο την ανάγκη παροχής ευελιξίας στα κράτη μέλη, όσο και την ανάγκη διασφάλισης της αυτάρκειας της πρωτογενούς παραγωγής.
Επικαλούμενος επίσης, το υψηλό οικονομικό κόστος εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, τάχθηκε υπέρ της κατάλληλης χρηματοδότησης προς εξυπηρέτηση της εφαρμογής των διαφόρων απαιτήσεων, της εν λόγω νομοθεσίας.
Η θέση κύπριων ευρωβουλευτών
Η θέση όμως που θα τηρήσουν οι έξι κύπριοι ευρωβουλευτές δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως εν αναμονή της απόφασης της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, στο Ευρωκοινοβουλίου.
Υπέρ της ψήφισης του κανονισμού, τάσσονται οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, όπως δήλωσε στη StockWatch ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.
Υπέρ τάσσεται και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής ομάδας, Δημήτρης Παπαδάκης, όπως είπε στη StockWatch.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης ανέφερε στη StockWatch,ότι «εφόσον δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή στο υφιστάμενο κείμενο, το οποίο ικανοποιεί και τις ανησυχίες της Κύπρου για την αποκατάσταση της φύσης, θα υπερψηφίσω τον Κανονισμό, όπως και η γραμμή της πολιτικής μου ομάδας».
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, μιλώντας στη StockWatch εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθείται στην ομάδα του, είναι να αναμένεται πρώτα η τοποθέτηση της πολιτικής ομάδας και μετά οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά.
Καμπανάκι από οργανώσεις – Εναντίον το ΕΛΚ
Οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, τονίζουν τη σημασία του Κανονισμού για την προστασία περιοχών Natura και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εκφράζουν όμως ανησυχίες για τη στάση που θα τηρήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ανεξάρτητες ομάδες, κατά την ψηφοφορία.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η ανησυχία έγκειται στο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), έχει εξαπολύσει έναν αγώνα ενάντια στον Κανονισμό.
Γι’ αυτό, επισημαίνουν, αναμένεται να διαφανεί ποια θέση θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές του EΛΚ, αλλά και ανεξάρτητες ομάδες ευρωβουλευτών.
Ο διευθυντής του BirdLife Cyprus (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου), Μάρτιν Χέλλικερ, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε την έγκριση του Κανονισμού ως τη μεγάλη ελπίδα για το μέλλον της φύσης και του περιβάλλοντος.
«Καλούμε όλους τους κύπριους ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν τον Κανονισμό διότι μεταφέρει το θέμα της προστασίας των περιοχών Natura που παρέμειναν στην επαναφορά της φύσης», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της κατάρρευσης του οικοσυστήματος».
Η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Terra Cypria Κούλα Μιχαήλ, ανέφερε στη StockWatch ότι «οι πιέσεις που δέχεται η φύση, είτε από τον άνθρωπο, είτε από τις καιρικές συνθήκες, επιβάλλουν την αποκατάσταση περιοχών της φύσης».
Σημείωσε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιοχές οι οποίες χρειάζονται αποκατάσταση ώστε να είναι θωρακισμένες ειδικά από κλιματικές αλλαγές».
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κυνηγών, Ηλίας Πεκρής, ανέφερε στη StockWatch ότι είχαν επικοινωνία με όλους τους κύπριους ευρωβουλευτές, αλλά και με κόμματα, με στόχο την εξασφάλιση της στήριξης τους στην έγκριση του Κανονισμού.
«Ως ομοσπονδία θεωρούμε πολύ σημαντική τη διατήρηση των βιότοπων και του περιβάλλοντος και ο συγκεκριμένος Κανονισμός είναι προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε.
Γιατί είναι σημαντικός ο Κανονισμός
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί τη σημαντικότερη νομοθεσία σχετικά με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, μετά τις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της φύσης, την οδηγία για τα άγρια πτηνά και την οδηγία των οικοτόπων, οι οποίες ψηφίστηκαν το 1979 και 1992, αντίστοιχα.
Πέραν από την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ο συγκεκριμένος κανονισμός κρίνεται ως σημαντικός, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή του θα συμβάλει στην προστασία των υδάτων, της δημόσιας υγείας, αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μίας άκρως σημαντικής απειλής ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου, όπως και της Κύπρου.
Της Ηρώς Ευθυμίου
Tags: Περιβάλλον, Φύση