Αδυναμίες στο νομοσχέδιο για γονική άδεια
18 Οκτωβρίου 2022, 15:09
Κενά και αδυναμίες εντοπίζουν επηρεαζόμενοι φορείς και συντεχνίες στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για πληρωμένη γονική άδεια, που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.
Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος του 2022», στοχεύει στην εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και την κατάργηση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου.
Οι κυριότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου, προβλέπουν την παραχώρηση άδειας και επιδόματος πατρότητας δύο εβδομάδων, δεκαοκτώ εβδομάδων γονικής άδειας σε γονείς με τέκνα μέχρι 8 ετών, εκ των οποίων θα καταβάλλεται για τις οκτώ εβδομάδες επίδομα γονικής άδειας, πέντε ημερών άδειας φροντίδας, ετησίως, χωρίς απολαβές και επτά ημερών απουσίας, ετησίως, χωρίς απολαβές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους.
Οι δαπάνες θα προέρχονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ το νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι θα οδηγηθεί πριν το τέλος Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία υιοθέτησης της Οδηγίας ήταν η 2η Αυγούστου 2022.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ημερομηνίας 20.9.2022, αναφορικά με τη μη έγκαιρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της εν λόγω Οδηγίας και ως εκ τούτου, η Δημοκρατία έχει προθεσμία δύο μηνών, μέχρι 21 Νοεμβρίου 2022, να αποστείλει την απάντησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτός αυτοεργοδοτούμενοι και όσοι δεν τέλεσαν γάμο
Μεταξύ άλλων, οι επηρεαζόμενοι φορείς έψεξαν το γεγονός ότι θα καταβάλλεται άδεια πέντε ημερών για φροντίδα, ετησίως, χωρίς απολαβές και επτά ημερών απουσίας, ετησίως, χωρίς απολαβές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι εκτός των ρυθμίσεων του προτεινόμενου νόμου μένουν οι γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και οι αυτοεργοδοτούμενοι.
Ακόμα οι επηρεαζόμενοι φορείς έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με την πρόνοια του νομοσχεδίου που επιτρέπει στον εργοδότη να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη γονική άδεια και εάν θα παραχωρήσει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.
Ζήτησαν όπως προστεθεί πρόνοια, ότι ο εργοδότης οφείλει να συνυπολογίζει το συμφέρον του παιδιού και τις ειδικές περιστάσεις που αφορούν παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.
Τόνισαν ότι χωρίς τη συγκεκριμένη προσθήκη, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ο βασικός σκοπός της εναρμόνισης, δηλαδή της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού.
Θετική η κυβέρνηση σε εισηγήσεις
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Αντρέας Ζαχαριάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις εισηγήσεις των επηρεαζόμενων φορέων να υιοθετηθούν από το Υπουργείο.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής, 'Αντρος Καυκαλιάς, σημείωσε ότι αποτελεί αδυναμία της μη παραχώρησης της άδειας, στις περιπτώσεις όπου δεν τελέστηκε γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, επεσήμανε ότι οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, υπέδειξε ότι πρέπει να επεκτείνεται η άδεια για τους γονείς με ανάπηρα παιδιά, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι επείγει η ψήφιση της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι του διαλόγου στην Επιτροπή τέθηκε και πρόταση στις οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες, ο χρονικός ορίζοντας για την παραχώρηση της γονικής άδειας να επεκταθεί μέχρι και τα δεκαοκτώ χρόνια.
Της Ελένης Χαραλάμπους
Tags: Γονείς και παιδιά