ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Α. Καλογιάννης: Ο Όμιλος Βιοϊατρική συμβάλει στη δημόσια υγεία Κύπρου

17 Απριλίου 2022, 06:00

images

Η επένδυση του Ομίλου Βιοϊατρική στον τομέα της υγείας στην Κύπρο χαίρει της εμπιστοσύνης των Κύπριων πολιτών, παρά τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει με την εγκατάσταση του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πανδημία, καθώς και την υποστήριξη του ΓεΣΥ.

Σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, ο Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης του Ομίλου Βιοϊατρική στην Κύπρο, Αναστάσιος Καλογιάννης, αναφέρεται στις προοπτικές επένδυσης του Ομίλου στην Κύπρο, λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας και Κύπρου) και με δεδομένες τις ευνοϊκές πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και στις προοπτικές βελτίωσης του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ επενδύει στην ολιστική κάλυψη της Προληπτικής και Διαγνωστικής Ιατρικής στην Κύπρο, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, με πολλαπλά σημεία εξυπηρέτησης, με καινοτόμα διαγνωστικά εργαλεία, χωρίς γεωγραφικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλου είδους αποκλεισμούς».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «στηρίζουμε το νεοσύστατο ΓεΣΥ και στεκόμαστε στο πλευρό της κυπριακής Πολιτείας, συνεισφέροντας στο επίπεδο του επιχειρείν, της οικονομίας και της απασχολησιμότητας».

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Όμιλος

Ο κ. Καλογιάννης κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Όμιλος Βιοϊατρική κατά την εγκατάσταση του στην Κύπρο, δήλωσε ότι η ίδια η εγκατάσταση του Ομίλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτέλεσε μια πρόκληση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση που υπήρξε για εμάς ήταν η εισαγωγή του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων στην Κύπρο, κέντρα τα οποία παρέχουν στον ίδιο χώρο εξετάσεις κλινικού εργαστηρίου και ακτινοδιαγνωστικής και τα οποία, από την εμπειρία μας στον Ελλαδικό χώρο, αναβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μειώνουν την καταπόνηση του εξεταζόμενου και ελαχιστοποιούν την χρονική και οικονομική του επιβάρυνση».

Συμπλήρωσε ότι η αποδοχή του Ομίλου και η ενσωμάτωση του στο χώρο της υγείας - χωρίς αντιπαλότητες, με σεβασμό στον ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στο όραμα και τη φιλοσοφία - αποτέλεσε βασικό στοίχημα το οποίο κερδήθηκε με βάση τη αναγνώριση του Ομίλου μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για τη δεύτερη πρόκληση που αφορούσε την καθολική αναβάθμιση της ποιότητας, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και του τρόπου παροχής αυτών.

«Η τρίτη πρόκληση αφορούσε στην επένδυση σε καινοτόμο και σύγχρονο εξοπλισμό, με «πράσινη» προσέγγιση και με γνώμονα την προαγωγή της υγείας. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία δύο υπερσύγχρονων εργαστηρίων με πληθώρα αυτοματισμών και ρομποτικές λειτουργίες αλλά και η εγκατάσταση καινοτόμου, σύγχρονου και πρωτοποριακού απεικονιστικού εξοπλισμού, με χαμηλή ή καθόλου χρήση ακτινοβολίας, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης που προάγουν και ενισχύουν την ταχύτητα και αξιοπιστία των διαγνώσεων», συμπλήρωσε.

Δήλωσε, ακόμη, ότι η τέταρτη πρόκληση αφορούσε στην έγκαιρη και έγκυρη υποστήριξη του ΓεΣΥ. Όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, «σε αυτή ο Όμιλος ανταποκρίθηκε άμεσα με διάθεση όλων των υπηρεσιών του στο σύστημα, πρόσθετες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, για να εξυπηρετήσει την νέα αυξημένη ζήτηση, αδιάληπτη πιστοποίηση διαδικασιών και νέων υπηρεσιών, έμπρακτη στήριξη και συνεργασία με τον ΟΑΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΓεΣΥ, με υποβολή προτάσεων βελτιστοποίησης λειτουργιών και σύγχρονες προσεγγίσεις σε επίλυση θεμάτων».

Η πανδημία και η δράση του Όμιλου Βιοϊατρική

Ερωτηθείς για το πώς η πανδημία επηρέασε τον Όμιλο και σε ποιες δράσεις προέβη, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι λόγω ακριβώς της φύσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου, ο Όμιλος υπήρξε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, εφάρμοσε μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία αφορούσε: την έγκαιρη αναδιοργάνωση των εργασιών των κέντρων του Ομίλου για την προστασία της υγείας εξεταζομένων και εργαζομένων, τις προσλήψεις νέου έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και εκπαίδευση υφιστάμενου και οικονομική στήριξη αυτού, την έγκαιρη προσαρμογή εργαστηρίου, με επένδυση σε μηχανήματα, εξοπλισμό και αντιδραστήρια έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης.

Περιθώρια βελτίωσης του ΓεΣΥ

Ο κ. Καλογιάννης, κληθείς να απαντήσει εάν εντοπίζει περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία του ΓεΣΥ, εφόσον ο Όμιλος Βιοϊατρική ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασε το ΓεΣΥ, τόνισε ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη του ΓεΣΥ, θεωρεί πως καθίσταται πλέον αναγκαία η  εφαρμογή πρωτοκόλλων και κανόνων που θα μειώσουν την τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών, η υλοποίηση δράσεων που θα έχουν ως στόχο τον έλεγχο και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους φορείς και η θέσπιση κριτηρίων ποιότητας από τους αρμόδιους, για όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του συστήματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη θέσπιση κριτηρίων ποιότητας και μια απτή και άμεση επιβράβευση φορέων που ήδη εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές, αφενός θα ενθαρρυνθούν νέοι φορείς να επενδύσουν σε σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες ποιότητας, αφετέρου θα επιβραβευθούν όσοι ήδη εφαρμόζουν αυτές και θα παρακινηθούν για συνέχιση και διεύρυνση των επενδύσεων τους.

Τα παραπάνω, συμπλήρωσε, αποτελούν βασικό κριτήριο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, αλλά και η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και θα σέβονται τους πόρους που δαπανώνται από την κοινωνία.

Ο ρόλος της τεχνολογίας και της ανάπτυξης στον Όμιλο

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, ο Όμιλος Βιοϊατρική παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και επενδύει διαρκώς σε νέο εργαστηριακό εξοπλισμό, με πολλαπλούς αυτοματισμούς, ρομποτικές ευκολίες και καινοτόμα λογισμικά εργαλεία, απεικονιστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

«Η σύγχρονη προσέγγιση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και οι σύγχρονες ανάγκες συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογίες», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

Αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του Ομίλου, επεξήγησε ότι οι κατευθύνσεις καθορίζονται από τις ανάγκες των πολιτών.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο, διαβλέπουμε τις αναδυόμενες ανάγκες και αναλόγως προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας. Πιστεύουμε πολύ στο μοντέλο των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων, που εγκαινιάσαμε πρώτοι στη Λευκωσία, πριν δύο χρόνια», υπογράμμισε.

«Σκοπεύουμε να τον ενισχύσουμε και να τον επεκτείνουμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας περισσότερα Κέντρα στην κυπριακή επικράτεια», τόνισε.

Τα σχέδια του Ομίλου για το μέλλον

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου Βιοϊατρική, ο κ. Καλογιάννης απάντησε ότι εντός του έτους θα τεθεί σε λειτουργία το νέο πιστοποιημένο κλινικό εργαστήριο, με διπλά μηχανήματα για όλες τις εξετάσεις ώστε να διασφαλίζεται η αδιάληπτη λειτουργία του.

Σημείωσε ακόμη ότι το νέο πιστοποιημένο κλινικό εργαστήριο θα εγκατασταθεί στο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο στην Λευκωσία και ότι είναι το πρώτο εργαστήριο που θα παρέχει στον εξεταζόμενο πλήρη οπτική επαφή με τις διαδικασίες διαχείρισης των δειγμάτων του από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο.

«Ακόμη, θα λειτουργήσει νέος αξονικός τομογράφος με ειδικό λογισμικό καθορισμού χαμηλής ακτινοβολίας για παιδιά και ενηλίκους βάσει ατομικών χαρακτηριστικών (ύψος, βάρος κ.ά). Τέλος, θα εγκατασταθεί νέο σύστημα διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου εντάσσονται η διεύρυνση των συνεργασιών με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, η αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων εξετάσεων και η σταδιακή ένταξη νέων υπηρεσιών που για πρώτη φορά θα γίνουν διαθέσιμες στην Κύπρο.

«Στα μελλοντικά σχέδια μας περιλαμβάνεται και η περαιτέρω επέκταση του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών κέντρων καθώς και η ενίσχυση του παγκύπριου δικτύου μας», δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.

Οι υπηρεσίες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Όμιλος Βιοιατρική  διαθέτει σήμερα συνολικά 71 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, δύο γενικές κλινικές, εφτά οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών.

Η δραστηριότητα του Ομίλου στην Κύπρο άρχισε το 2017 με τον σχεδιασμό, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του Κλινικού εργαστηρίου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2017, αποκτήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο ενός εκ των μεγαλύτερων κλινικών εργαστηρίων της Κύπρου, του Χημείου Γιαννουκά και στα μέσα του 2018 ένα από τα εγκυρότερα ακτινοδιαγνωστικό κέντρα, το Evresis στην Λευκωσία.

Σήμερα, ο Όμιλος έχει Παγκύπρια παρουσία με δύο κλινικά εργαστήρια, 16 δειγματοληπτικά κέντρα, ένα Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο, 125 άτομα προσωπικό και συνεχίζει με διαρκείς επενδύσεις να στηρίζει την ανάπτυξη και περαιτέρω διείσδυση του στο χώρο της Υγείας στην Κύπρο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη

-Ποιος είναι ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ που ακούμε όλο και εντονότερα τελευταία;

-Η ιστορία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ξεκίνησε το 1981 όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Σπανός ίδρυσε στην Αθήνα ένα μικρό εργαστήριο, το οποίο πολύ σύντομα ξεχώρισε για την ποιότητα των υπηρεσιών και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Μέσα σε λίγα χρόνια, το μικρό αυτό εργαστήριο μετεξελίχθηκε στο πρώτο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο. Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει συνολικά 71 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, δύο γενικές κλινικές, εφτά οδοντιατρεία και ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών. Η δραστηριότητα του Ομίλου στην Κύπρο άρχισε το 2017 με τον σχεδιασμό, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του Κλινικού εργαστηρίου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2017, αποκτήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο ενός εκ των μεγαλύτερων κλινικών εργαστηρίων της Κύπρου, του Χημείου Γιαννουκά και στα μέσα του 2018 ένα από τα εγκυρότερα ακτινοδιαγνωστικό κέντρα, το αEvresis στην Λευκωσία. Σήμερα, ο Όμιλος έχει παγκύπρια παρουσία με δύο κλινικά εργαστήρια, 16 δειγματοληπτικά κέντρα, ένα Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο, 125 άτομα προσωπικό και συνεχίζει με διαρκείς επενδύσεις να στηρίζει την ανάπτυξη και περαιτέρω διείσδυση του στο χώρο της Υγείας στην Κύπρο. Με συνεχείς επενδύσεις σε έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό και σε υπερσύγχρονη ιατρική τεχνολογία, ο Όμιλος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος στον τομέα της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όλοι εμείς στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ μένουμε προσηλωμένοι στο όραμα και τη φιλοσοφία του ιδρυτή μας: την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, με εύκολη πρόσβαση και βέλτιστη εξυπηρέτηση για όλους.

-Τι σας έκανε να επενδύσετε στον τομέα υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο; Ποιες προοπτικές εντοπίσατε;

-Η Κύπρος, παραδοσιακά, έχει υπάρξει πεδίο προνομιακών επενδυτικών ευκαιριών για ελληνικές εταιρείες, λόγω των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και με δεδομένες τις ευνοϊκές πολιτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ επενδύει στην ολιστική κάλυψη της Προληπτικής και Διαγνωστικής Ιατρικής στην Κύπρο, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, με πολλαπλά σημεία εξυπηρέτησης, με καινοτόμα διαγνωστικά εργαλεία, χωρίς γεωγραφικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλου είδους αποκλεισμούς. Παράλληλα, στηρίζουμε το νεοσύστατο ΓεΣΥ και στεκόμαστε στο πλευρό της κυπριακής Πολιτείας, συνεισφέροντας στο επίπεδο του επιχειρείν, της οικονομίας και της απασχολησιμότητας. Με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω της συνέντευξης αυτής, να ευχαριστήσω τους χιλιάδες πολίτες της Κύπρου που μας εμπιστεύονται την υγεία τους. Μένουμε προσηλωμένοι στη φροντίδα της υγείας όλων.

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε;

-Αρχικά, η ίδια η εγκατάσταση του Ομίλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτέλεσε μια πρόκληση. Βασικό στοίχημα αποτέλεσε η αποδοχή του Ομίλου και η ενσωμάτωση του στο χώρο της Υγείας χωρίς αντιπαλότητες, με σεβασμό στον ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στο όραμα και τη φιλοσοφία. Η αναγνώριση του Ομίλου μέχρι σήμερα, δείχνει πως το στοίχημα κερδήθηκε.

Η δεύτερη πρόκληση είχε να κάνει με την καθολική αναβάθμιση της ποιότητας, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και του τρόπου παροχής αυτών. Επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε στη διαπίστευση εξετάσεων και μεθόδων, στη διαχείριση ποιότητας και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Η τρίτη πρόκληση αφορούσε στην επένδυση σε καινοτόμο και σύγχρονο εξοπλισμό, με «πράσινη» προσέγγιση και με γνώμονα την προαγωγή της υγείας. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία δύο υπερσύγχρονων εργαστηρίων με πληθώρα αυτοματισμών και ρομποτικές λειτουργίες αλλά και η εγκατάσταση καινοτόμου, σύγχρονου και πρωτοποριακού απεικονιστικού εξοπλισμού, με χαμηλή ή καθόλου χρήση ακτινοβολίας, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης που προάγουν και ενισχύουν την ταχύτητα και αξιοπιστία των διαγνώσεων.

Η τέταρτη πρόκληση αφορούσε στην έγκαιρη και έγκυρη υποστήριξη του ΓεΣΥ. Σε αυτή ο Όμιλος ανταποκρίθηκε άμεσα με διάθεση όλων των υπηρεσιών του στο σύστημα, πρόσθετες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, για να εξυπηρετήσει την νέα αυξημένη ζήτηση, αδιάληπτη πιστοποίηση διαδικασιών και νέων υπηρεσιών, έμπρακτη στήριξη και συνεργασία με τον ΟΑΥ για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΓεΣΥ, με υποβολή προτάσεων βελτιστοποίησης λειτουργιών και σύγχρονες προσεγγίσεις σε επίλυση θεμάτων.

Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα, μεγαλύτερη πρόκληση υπήρξε για εμάς η εισαγωγή του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων στην Κύπρο, κέντρα τα οποία παρέχουν στον ίδιο χώρο εξετάσεις κλινικού εργαστηρίου και ακτινοδιαγνωστικής και τα οποία, από την εμπειρία μας στον Ελλαδικό χώρο, αναβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μειώνουν την καταπόνηση του εξεταζόμενου και ελαχιστοποιούν την χρονική και οικονομική του επιβάρυνση.

-Η πανδημία, αποτελεί για εσάς πρόκληση;

-Ως Όμιλος, λόγω ακριβώς της φύσης των δραστηριοτήτων μας, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού. Εφαρμόσαμε μια στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία είχε του εξής κύριους άξονες:

Έγκαιρη αναδιοργάνωση των εργασιών των κέντρων μας για την προστασία της υγείας εξεταζομένων και εργαζομένων.

Προσλήψεις νέου έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και εκπαίδευση υφιστάμενου και οικονομική στήριξη αυτού.

Έγκαιρη προσαρμογή εργαστηρίου, με επένδυση σε μηχανήματα, εξοπλισμό και αντιδραστήρια έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης.

Πιστοποίηση αποτελεσμάτων, αρχικά από το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.

Επένδυση σε έρευνα, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς.

Διάθεση πολλαπλών μονάδων και κινητών συνεργείων δειγματοληψίας, συμβάλλοντας στην υλοποίηση δράσεων όπως είναι το test to stay, οι μαζικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διευκολύνσεις σε επιβάτες από αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες κρουαζιέρας.

Και όλα αυτά, παράλληλα με ένα πολυεπίπεδο πλάνο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προσανατολισμένο στην πανδημία, που περιελάβανε δωρεάν μάσκες σε σχολεία, δωρεάν τεστ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις και δράσεις πρόληψης σε πολλαπλά επίπεδα.

-Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα σας; Προς ποιες κατευθύνσεις;

-Οι κατευθύνσεις καθορίζονται από τις ανάγκες των πολιτών. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο, διαβλέπουμε τις αναδυόμενες ανάγκες και αναλόγως προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας. Πιστεύουμε πολύ στο μοντέλο των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων, που εγκαινιάσαμε πρώτοι στη Λευκωσία, πριν δύο χρόνια. Με εφαλτήριο τη θερμή υποδοχή του κοινού της Κύπρου σε αυτό τον θεσμό, σκοπεύουμε να τον ενισχύσουμε και να τον επεκτείνουμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας περισσότερα Κέντρα στην κυπριακή επικράτεια.

-Ποιος ο ρόλος της σύγχρονης και ψηφιακής τεχνολογίας στις εργασίες σας;

-Η σύγχρονη προσέγγιση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και οι σύγχρονες ανάγκες συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογίες. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιστήμης και επενδύουμε διαρκώς σε νέο εργαστηριακό εξοπλισμό, με πολλαπλούς αυτοματισμούς, ρομποτικές ευκολίες και καινοτόμα λογισμικά εργαλεία, απεικονιστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως ο μαγνητικός μας τομογράφος 3Tesla με τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακά εργαλεία για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σύγχρονα συστήματα εξυπηρέτησης.

-Ποια στοιχεία διαφοροποιούν τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ από άλλους παρόχους ανάλογων υπηρεσιών υγείας;

-Ο εξεταζόμενος που προσέρχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, θα λάβει υπηρεσίες που ξεχωρίζουν για την καθολική και πολυεπίπεδη ποιότητα, τη VIP προσέγγιση στην εξυπηρέτηση για όλους, την εύκολη και ισότιμη πρόσβαση, την εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, τη δυνατότητα αναζήτησης δεύτερης γνώμης αλλά και την πολλαπλή υποστήριξη από εξειδικευμένους ιατρούς, τη διενέργεια άνω των 3.500 εξετάσεων, πολλές εκ των οποίων δεν διατίθενται ούτε από το ΓεΣΥ αλλά ούτε και από άλλους φορείς και τη δυνατότητα διασύνδεσης με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού.

-Ο Όμιλος Βιοιατρική είναι από τους πρώτους που αγκάλιασε το ΓεΣΥ. Πού εντοπίζετε περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία του συστήματος και ποια αναμένετε να είναι η επίδραση των σχετικών προσπαθειών βελτίωσης για τον Όμιλο, όσο και ευρύτερα;

-Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη του ΓεΣΥ, θεωρούμε πως καθίσταται πλέον αναγκαία η  εφαρμογή πρωτοκόλλων και κανόνων που θα μειώσουν την τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών, η υλοποίηση δράσεων που θα έχουν ως στόχο τον έλεγχο και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους φορείς και η  θέσπιση κριτηρίων ποιότητας από τους αρμόδιους, για όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του συστήματος.

Με τη θέσπιση κριτηρίων ποιότητας και μια απτή και άμεση επιβράβευση φορέων που ήδη εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές, αφενός θα ενθαρρυνθούν νέοι φορείς να επενδύσουν σε σύγχρονο εξοπλισμό και διαδικασίες ποιότητας, αφετέρου θα επιβραβευθούν όσοι ήδη εφαρμόζουν αυτές και παρακινηθούν για συνέχιση και διεύρυνση των επενδύσεων τους.

Η εφαρμογή των ανωτέρω αποτελεί, πιστεύουμε, βασικό κριτήριο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αλλά και η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και θα σέβονται τους πόρους που δαπανώνται από την κοινωνία.

-Τι περιλαμβάνουν τα πλάνα του Ομίλου για το μέλλον;

-Εντός του έτους θα τεθεί σε λειτουργία το νέο πιστοποιημένο κλινικό εργαστήριο, με διπλά μηχανήματα για όλες τις εξετάσεις ώστε να διασφαλίζεται η αδιάληπτη λειτουργία του. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένο με ειδική ζώνη τροχοδρόμησης δειγμάτων και λογισμικό διαχείρισης τους που δε θα απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση στην υλοποίηση παρά μόνο στην διαγνωστική διαδικασία. Θα εγκατασταθεί στο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο μας στην Λευκωσία και είναι το πρώτο εργαστήριο που θα παρέχει στον εξεταζόμενο πλήρη οπτική επαφή με τις διαδικασίες διαχείρισης των δειγμάτων του από ένα διαπιστευμένο εργαστήριο. Ακόμη, θα λειτουργήσει νέος αξονικός τομογράφος με ειδικό λογισμικό καθορισμού χαμηλής ακτινοβολίας για παιδιά και ενηλίκους βάσει ατομικών χαρακτηριστικών (ύψος, βάρος κ.α). Τέλος, θα εγκατασταθεί νέο σύστημα διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων.

Στο στρατηγικό μας σχεδιασμό εντάσσονται η διεύρυνση των συνεργασιών μας με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, η αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων εξετάσεων και η σταδιακή ένταξη νέων υπηρεσιών που για πρώτη φορά θα γίνουν διαθέσιμες στην Κύπρο. Στα μελλοντικά σχέδια μας περιλαμβάνεται και η περαιτέρω επέκταση του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών κέντρων καθώς και η ενίσχυση του παγκύπριου δικτύου μας.

-Αν μπορούσατε να στείλετε ένα σύντομο μήνυμα στον Κύπριο πολίτη, ποιο θα ήταν αυτό;

-Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του και μια δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας πάντα με Ποιότητα, Αξιοπιστία και Καινοτομία. Είμαστε εδώ για την Υγεία όλων!

Σχετικά Άρθρα