ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

10 εκ. τεστ κορωνοϊού την ημέρα θέλει ο Τζόνσον στο ΗΒ

10 September 2020, 12:51

images

Στη μαζική διενέργεια καθημερινών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, βασίζει εν μέρει τις ελπίδες της για αποφυγή ενός δεύτερου εθνικού lockdown η βρετανική κυβέρνηση.

Κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρονται σε σχέδιο για διενέργεια 10 εκατομμυρίων τεστ την ημέρα έως την ερχόμενη άνοιξη, με ενδιάμεσους στόχους τα 3 εκατομμύρια τεστ έως το τέλος του έτους και τα 500.000 τεστ τον ερχόμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα των αρμοδίων υπηρεσιών φτάνει τα 350.000 τεστ την ημέρα.

Στη λεγόμενη επιχείρηση «Εκτόξευση στο Φεγγάρι» αναφέρθηκε ακροθιγώς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, στην οποία ανακοίνωσε τον «κανόνα των έξι», δηλαδή την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους στην Αγγλία από τη Δευτέρα.

Όπως είπε, ελπίζει να υπάρχει η δυνατότητα σχεδόν καθημερινών γρήγορων τεστ για όλους, ώστε όποιος διαγιγνώσκεται αρνητικός στον κορωνοϊό να μπορεί να ενεργεί «όπως πριν από την COVID».

Επιστήμονες και πολιτικοί, πάντως, προειδοποίησαν πως ακόμα δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία για τόσα πολλά αξιόπιστα τεστ.

Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό έγγραφο που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση BMJ, το κόστος αυτής της φιλόδοξης επιχείρησης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια λίρες. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του δημοσίου συστήματος υγείας NHS είναι περίπου 130 δισεκατομμύρια λίρες.

Η διεκπεραίωση των τεστ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνεται με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών, όπως οι φαρμακευτικές GSK και AstraZeneca, καθώς και οι εταιρείες παροχής δημοσίων υπηρεσιών Serco και G4S.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης επέκριναν το σχέδιο, λέγοντας ότι αποτελεί ανέφικτη φιλοδοξία και ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λειτουργία της υποσχεθείσας εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών των φορέων και ένα λειτουργικό σύστημα διαγνωστικών ελέγχων».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως πολλά διαγνωστικά εργαστήρια έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω των πολλών τεστ, με αποτέλεσμα ορισμένοι πολίτες να μην είναι σε θέση να εξεταστούν για τον κορωνοϊό.

Σχετικά Άρθρα