ΤΕΠΑΚ: Πραγματοποιήθηκε το 4ο συνέδριο #CyprusTalksGreen
19 Ιουλίου 2022, 09:45
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, στη Λευκωσία, το συνέδριο #CyprusTalksGreen με θέμα τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία και η ενημερωτική ημερίδα για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).
Το συνέδριο είναι το τέταρτο της σειράς συνεδρίων #CyprusTalksGreen και έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου για συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των βασικών συντελεστών της κοινωνίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μετάβαση προς μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προσαρμοσμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τα #CyprusTalksGreen διοργανώνονται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους του EIT Climate-KIC Hub στην Κύπρο, τη Chrysalis LEAP και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου. Το φετινό τέταρτο συνέδριο έγινε με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network (EEN).
Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. Judith G. Garber, αναφέροντας πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και ότι πρέπει να λάβουμε δράση τώρα. Τόνισε, επίσης, πως οι τομείς που αποτελούν προκλήσεις στην Κύπρο είναι οι τομείς των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών ψύξης και θέρμανσης, “για μια δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανένα πίσω”.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε σχέση με το αποτύπωμα άνθρακά τους και ότι πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για να ωθήσουν τις επιχειρήσεις στην επίτευξη των κοινών αυτών στόχων.
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Δήμου που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων και την κινητικότητα, στη προσπάθεια “προώθησης της βιωσιμότητας σε μια πόλη χτισμένη με αναρχία”.
Στη συνέχεια, ο κ. Φίλιππος Σόσειλος, CEO της PwC στην Κύπρο, ανέφερε πως το όραμά του για το 2035 είναι “Η Κύπρος να είναι μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για τον οποιοδήποτε να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί” και πως αν δε λάβουμε δράση για αυτό θα βλάψουμε σημαντικά την κυπριακή οικονομία προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον της. Η Δρ. Beatriz Camacho Avila από τον οργανισμό ΕΙΤ Climate-KIC, παρουσίασε τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε για τη συνδημιουργία καινοτόμων πολιτικών, και η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://eit.europa.eu/sites/default/files/jrc128771_01.pdf.
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από εκπροσώπους του κυβερνητικού και ιδιωτικού τομέα, της ακαδημίας και οργανισμών που εκπροσωπούν το κοινό, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από Μάλτα, Ισραήλ και Αμερική. Οι παρευρισκόμενοι και παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές και να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα ερωτήματά τους σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν.
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ήταν σε μορφή ενημερωτικής συζήτησης για τις δραστηριότητες των Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας (KICs) του EIT, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους του EIT Climate-KIC, του EIT InnoEnergy, του EIT Manufacturing, του EIT Raw Material και του EIT Health από διάφορες χώρες της ΕΕ, οι οποίοι προωθούν την καινοτομία στους αντίστοιχους τομείς τους.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, κατά την τελική του ομιλία ανέφερε ότι «Είναι φανερό από τις ομιλίες ότι η Κύπρος έχει τη φιλοδοξία, την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να διαπρέψει και να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα της απανθρακοποίησης. Και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να προσδιορίσουμε τους τομείς στους οποίους υπερτερούμε και να τους αξιοποιήσουμε ως «σκαλοπάτι» για την πλήρη απεξάρτηση τής Κύπρου από τον άνθρακα».