Στήριξη σε πάνω από 2400 φοιτητές/τριες, ύψους πέραν του 1 εκ. ευρώ
30 Νοεμβρίου 2022, 17:10
Στήριξη σε πάνω από 2400 φοιτητές και φοιτήτριες, ύψους πέραν του 1 εκ. ευρώ, παρείχε το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών/τριών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), το οποίο πραγματοποίησε την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, την 6η Γενική και Εκλογική του Συνέλευση.
Στην έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, συμμετείχαν ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παύλος Μυλωνάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, Πατήρ Φιλόθεος, ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και Δρ Χρίστος Χωματάς αντίστοιχα, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Νικόλας Ιορδάνου και εκπρόσωποι της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου και των χορηγών του Σωματείου.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Νικόλας Ιορδάνου, στον απολογισμό του ανέφερε,μεταξύ άλλων, πως «κύριος στόχος του Σωματείου Ευημερίας, είναι η προσέλκυση πόρων με την μορφή Υποτροφιών και Βραβείων για την αποτελεσματική υποστήριξη των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και χωρίς την συγκεκριμένη αρωγή θα υπήρχε αδυναμία ανταπόκρισης, ακόμη και στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών».
Σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια το Σωματείο, ενίσχυσε οικονομικά είτε με τη μορφή Υποτροφιών είτε με τη μορφή οικονομικής στήριξης σημαντικό αριθμό φοιτητών και φοιτητριών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα».
Τόνισε πως «την τελευταία διετία έλαβαν στήριξη από το Σωματείο 722 φοιτητές/τριες με το ύψος των υποτροφιών να ανέρχεται στις 204,466 ευρώ, όπου σε κάποιες περιπτώσεις, οι εν λόγω φοιτητές θα αδυνατούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς την αρωγή του Σωματείου. Περαιτέρω, δόθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε διάφορες περιπτώσεις που προέκυπταν στην πορεία, ενώ συνεισφέραμε και στην κάλυψη του κόστους εργοδότησης βοηθού κουζίνας αλλά και στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού με ποσό που ξεπερνά τις 40,000 ευρώ», πρόσθεσε.
Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως «από το 2010 που δόθηκαν τα 3 πρώτα βοηθήματα μέχρι σήμερα, έτυχαν στήριξης πέραν των 2400 φοιτητών και δαπανήθηκε ποσό πέραν του 1 εκατομ. Ευρώ».
Τέλος, εξήρε τη συνεισφορά και τον ρόλο των χορηγών του Σωματείου χωρίς τη συμμετοχή των οποίων η ενίσχυση προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες δεν θα ήταν δυνατή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Παύλος Μυλωνάς, συνεχάρη το Σωματείο και το Διοικητικό του Συμβούλιο για τον σημαντικό έργο παροχής στήριξης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που βρίσκονται σε ανάγκη και πρότεινε την αύξηση της επιχορήγησης του Σωματείου από το Πανεπιστήμιο μέσω σχετικής πρόβλεψης στον ετήσιο προϋπολογισμό.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα φοιτητικής ευημερίας και υλοποιεί σειρά πολιτικών για να δώσει όση περισσότερη βοήθεια μπορεί, σε φοιτητές και φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ευχαρίστησε τους χορηγούς του πανεπιστημίου και προσωπικά τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο για την καθημερινή και δωρεάν σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών αλλά και για την παραχώρηση υποτροφιών.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Δρ. Χρήστος Χωματάς υπογράμμισε το πολύπλευρο έργο του Σωματείου, του Προέδρου και των Μελών του και διαβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα παραμείνει σταθερός συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια, διαθέτοντας μάλιστα, τους απαραίτητους πόρους από τον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου μας για αυτό τον σκοπό.
Τέλος, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Φιλόθεος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ανέφερε ότι η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού από το 2010 συμμετέχει στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου για παροχή ψηλού επιπέδου υπηρεσιών που αφορούν την πρόνοια και ευημερία των φοιτητών.
Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εξελέγηκαν τα έξι εξωτερικά μέλη του Σωματείου ως ακολούθως: Πανοσιολογιότατος Καπίλλας Φιλόθεος, Αυξέντης Ζεμενίδης, Χάρης Λεωνίδου, Γενέθλιος Γενεθλίου, Μάρω Αντωνίου και Νόλι Μωυσή.
Με το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, απονεμήθηκαν στους χορηγούς και στα απερχόμενα Μέλη του Συμβουλίου που συνέβαλαν κατά το μεγαλύτερο βαθμό στην ενίσχυση των σκοπών του Σωματείου τιμητικά γλυπτά που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο καταξιωμένος Κύπριος κεραμείστας Αντρέας Κάττος.