Παρέμβαση Υπ. Υγείας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
29 Μαρτίου 2022, 13:54
“Όντας και ο ίδιος πρόσφυγας σε ηλικία 40 ημερών από την κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, κατανοώ πλήρως τη δεινή θέση των προσφύγων οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη της ανθρωπιστικής μας βοήθειας, περιλαμβανομένου και στον τομέα της υγείας”.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία και το δοκιμαζόμενο λαό της, προσθέτοντας πως η Κύπρος καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή στη χώρα και επαναλαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι, όντας και ο ίδιος πρόσφυγας σε ηλικία 40 ημερών από την κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, κατανοώ πλήρως τη δεινή θέση των προσφύγων οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη της ανθρωπιστικής μας βοήθειας, περιλαμβανομένου και στον τομέα της υγείας. Εξέφρασε παράλληλα την αλληλεγγύη της Κύπρου στα Κράτη Μέλη που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και των οποίων τα υγειονομικά συστήματα δέχονται μεγάλη πίεση λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής που αφορά στην ετοιμασία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων, δήλωσε, περιλαμβανομένης πρόσβασης τους σε υπηρεσίες υγείας, δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για κοινή δράση. Η Κύπρος, πρόσθεσε, συμφωνεί με την Επιτροπή ότι οφείλει να επικεντρωθεί στους πρόσφυγες που χρήζουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τονίζοντας πως σημαντικός είναι ο μηχανισμός αλληλεγγύης για ιατρικές μεταφορές εντός της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το θέμα της ψυχικής υγείας των προσφύγων, πρόσθεσε, εφόσον η εμπειρία της προσφυγιάς συνεπάγεται πολλές φορές με ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα.
Ο Υπουργός τόνισε, πως μια πιθανή δράση θα ήταν η δημιουργία κινητών νοσοκομειακών μονάδων που θα στελεχώνονται από τα κράτη μέλη και η δράση αυτή, θα ήταν μια έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης μεταξύ μας, ενώ ευχαρίστησε την επίτροπο Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου για τη σημερινή ανακοίνωση μιας σημαντικής χρηματικής προσφοράς.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε πως σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος φιλοξενεί μέχρι στιγμής περίπου 15 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία και πως έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την υποστήριξη τους, περιλαμβανομένης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, προστασία και εκπαίδευση των παιδιών και ευάλωτων ατόμων και πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας.
Στον τομέα της υγείας είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εύκολη, γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς και σε όποια άλλα εμβόλια κριθούν αναγκαία για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, είπε, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Κύπρου έχει αναπτύξει πρωτόκολλα για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών και την ευαισθητοποίηση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
Τέλος, πρόσθεσε πως στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει η Κύπρος προς την Ουκρανία, περιλαμβάνεται δωρεά φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.