ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέσπιση νομοθεσίας για διενέργεια προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων

11 Δεκεμβρίου 2023, 11:02

images
  • Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» χαιρετίζει την πρωτοβουλία

Σε πρόσφατη συνεδρία της Kοινοβουλευτικής Eπιτροπής Υγείας, συζητήθηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης των ανιχνευτικών προγραμμάτων που προσφέρονται στην Κύπρο.

Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» (ΚΠΠ) χαιρετίζει την κατάθεση της σχετικής πρότασης νόμου από την βουλεύτρια, κυρία Φωτεινή Τσιρίδου, καθώς θα συμβάλει στη δημιουργία ενός εποπτικού πλαισίου που θα διαγράφει και θα επιτηρεί την πορεία των ανιχνευτικών προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΚΠΠ, Δρ. Αργύρης Αργυρίου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής "Αμερίκος Αργυρίου" (ΚΠΠ) προχωρά  ένα βήμα παραπέρα και το ανιχνευτικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών επεκτείνεται έπειτα από 35 χρόνια ανελλιπούς και καθολικής προσφοράς σε όλα τα νεογέννητα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από το 2024, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας Και Γενετικής Κύπρου και το Μακάρειο Νοσοκομείο, θα εξετάζονται οκτώ νέα Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα (ΚΜΝ), για πιλοτική περίοδο τριών ετών (δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δύο χρόνια) επεκτείνοντας τον συνολικό αριθμό εξεταζόμενων νοσημάτων σε 10.

Το πιο πάνω έρχεται κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2022, το οποίο έπειτα από χρόνια προσπαθειών και συγκροτημένου διαλόγου, αναγνώρισε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του ΚΠΠ αναθέτοντας του την επέκταση του προγράμματος υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οφείλω να ευχαριστήσω την βουλεύτρια, κυρία Φωτεινή Τσιρίδου, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε για θεσμοθέτηση των ανιχνευτικών προγραμμάτων, καθώς έρχεται ως επισφράγισμα των αναφερθέντων προσπαθειών αλλά και της όλης προσφοράς του Κέντρου προς την κυπριακή κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθήσει το ΚΠΠ να μπορεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να συνεχίσει  το έργο του απρόσκοπτα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στην Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αλλά και σε όλους τους παιδιάτρους για την αγαστή συνεργασία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το ΚΠΠ όλα αυτά τα χρόνια. Με γνώμονα το παιδί για ένα καλύτερο αύριο, το ΚΠΠ συνεχίζει με την ίδια αφοσίωση και ζήλο να προσφέρει ανιδιοτελώς, δωρεάν ανιχνευτικά προγράμματα σε όλες τις έγκυες και όλα τα νεογνά της Κύπρου».

Σχετικά Άρθρα