ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χειρουργική μάσκα ή ΚΝ95;

18 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Οι μάσκες τύπου ΚΝ95 έχουν αρχίσει να  κυριαρχούν, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Kαθ’ ομολογία, είναι ο τύπος μάσκας με το μεγαλύτερο ποσοστό προστασίας.

Στις αρχές της πανδημίας, οι ελλείψεις εφοδιασμού των μασκών KN95 οδήγησαν σε μία ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των πολιτών οι οποίοι θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες μάσκες.  Έτσι, αρχικά οι ΚΝ95 έγιναν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ειδικότερα μετά τη λήξη της καραντίνας, οι πολίτες άρχισαν να επιστρέφουν στην καθημερινότητα και στις συνηθισμένες δραστηριότητές τους, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19.

Σήμερα, με την μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί, κρίνεται πλέον απαραίτητη η χρήση της μάσκας ΚΝ95 και από το ευρύ κοινό, και όχι μόνο από τους υγειονομικούς. Υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χρήση μασκών τύπου ΚΝ95. 

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει:

"Οι ιατρικές μάσκες (γνωστές και ως χειρουργικές μάσκες) αποτελούνται από 3 στρώσεις συνθετικών υλικών. Έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν στρώματα φιλτραρίσματος τοποθετημένα στη μέση, διατίθενται σε διάφορα πάχη κι έχουν διάφορα επίπεδα αντίστασης στα υγρά.

Οι ιατρικές μάσκες και οι μάσκες τύπου ΚΝ95 είναι παρόμοιες ως προς την αξία διήθησής τους. Ωστόσο, οι ΚΝ95 εφαρμόζουν σφιχτά γύρω από το πρόσωπο του χρήστη, καθώς το μοντέλο και το μέγεθος είναι ειδικά για αυτόν που φοράει για να εξασφαλίζεται επαρκής σφράγιση. Οι μάσκες τύπου ΚΝ95 έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19 σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διαδικασίες παραγωγής αερολυμάτων. Συνιστώνται επίσης σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέχουν φροντίδα σε ύποπτους ή επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19 σε περιβάλλοντα όπου ο αερισμός είναι γνωστό ότι είναι ανεπαρκής ή δεν μπορεί να αξιολογηθεί ή το σύστημα αερισμού δεν συντηρείται σωστά.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμή φυσικής κατάστασης πριν από τη χρήση αναπνευστήρα για να διασφαλιστεί ότι φορούν το σωστό μέγεθος. Η χρήση μιας χαλαρής μάσκας δεν θα προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας στον χρήστη, καθώς μπορεί να επιτρέψει σε μικρά σωματίδια να εισχωρήσουν μέσα στη μάσκα όπου υπάρχουν κενά, για παράδειγμα από το πλάι".




Σχετικά Άρθρα