ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι σημαίνουν οι κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις στα νύχια

25 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ραβδώσεις στα νύχια δεν αφορούν την υπερβολική ή ελλιπή πρόσληψη ασβεστίου. Αντίθετα, η Mona Gohara, MD, δερματολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale, παρομοιάζει τις ραβδώσεις των νυχιών με ρυτίδες στο δέρμα: Τις περισσότερες φορές είναι κάτι που επέρχεται με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Οι διαμήκεις ραβδώσεις, οι γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα σας μέχρι την άκρη του νυχιού σας, είναι οι πιο συνηθισμένες και συνήθως δεν είναι ανησυχητικές. «Στο μεγαλύτερο μέρος, απλώς σημαίνουν ότι ο χρόνος έχει περάσει και τα νύχια σας αλλάζουν», λέει η Δρ Gohara.

Γιατί λοιπόν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στα νύχια; Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για αδύναμα, εύθραυστα νύχια και, καθώς μεγαλώνετε, η κυκλοφορία στα άκρα σας μπορεί να μειώνεται, λέει η Dana Stern, MD, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στην υγεία των νυχιών. «Αυτός ο συμβιβασμός του πλούσιου σε οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικά συστατικά, είναι ο λόγος που τα νύχια γίνονται σε μεγάλο βαθμό εύθραυστα» και πιθανόν να αναπτύσσουν ραβδώσεις, υποστηρίζει η ίδια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ραβδώσεις του νυχιού μπορεί να υποθάλπει μια υποκείμενη αιτία και να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος υγείας . «Άλλες λιγότερο πιθανές αιτίες κατακόρυφων ραβδώσεων, είναι η αναιμία ή η αρθρίτιδα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν επιπλέον συμπτώματα», λέει η Δρ Gohara. 

«Οι οριζόντιες ραβδώσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός φυσιολογικού στρεσογόνου παράγοντα ή κάτι συστημικού, όπως ο διαβήτης, οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς ή η νεφρική νόσος», καταλήγει η Δρ. Gohara, επισημαίνοντας πως η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω γαστρεντερικής διαταραχής μπορεί επίσης να προκαλέσει ραβδώσεις των νυχιών.

Σχετικά Άρθρα