ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα σημάδια της ΣκΠ είναι «ορατά» στο αίμα χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα

23 Απριλίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια περιγράφει μία πιθανώς νέα μέθοδο για έγκαιρη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣκΠ) ή πολλαπλής σκλήρυνσης. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σύνολο αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων που αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία δεν υφίστανται σε άτομα που δεν έχουν τη νόσο.

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, εντόπισαν 250 άτομα που είχαν αναπτύξει ΣΚΠ. Έπειτα, ανέκτησαν αποτελέσματα από το Αποθετήριο Ορών του Υπουργείου Άμυνας για το πότε εισήλθαν στην ενεργό υπηρεσία, 5 χρόνια (κατά μέσο όρο) πριν από το πρώτο κλινικό σύμπτωμα και 1 χρόνο πριν την πρώτη έξαρση της νόσου. Εξέτασαν τα πρότυπα αντισωμάτων, τόσο των συμμετεχόντων με ΣκΠ, όσο και των συμμετεχόντων της ομάδας ελέγχου.

Διαπίστωσαν ότι πολλοί από εκείνους που συνέχισαν να αναπτύσσουν ΣκΠ, είχαν ένα ξεχωριστό πρότυπο αυτοαντισωμάτων, το οποίο ονόμασαν «ανοσογονικό σύμπλεγμα» (IC) που παρέμεινε σταθερό με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η εργασία τους: «επικυρώνει και προσθέτει σε προηγούμενες ενδείξεις νευραξονικής βλάβης που συμβαίνει σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της προκλινικής φάσης της ΣκΠ».

Η Caitlin Astbury, υπεύθυνη επικοινωνίας έρευνας στο MS Society, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία μια μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση της ΣκΠ για μερικούς ανθρώπους. Η ζωή με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι εξουθενωτική, κουραστική και απρόβλεπτη».

«Τα στοιχεία μας λένε ότι η έγκαιρη θεραπεία είναι ευεργετική. Στο μέλλον, εάν οι νευρολόγοι είναι σε θέση να διαγνώσουν νωρίτερα τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίτερα», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Medicine.

Σχετικά Άρθρα