Πώς σχετίζεται η ανάπτυξη μυωπίας με την πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων;
12 September 2025, 16:00

Μία διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα ιχθυέλαια, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης μυωπίας στα παιδιά, ενώ η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο και το κόκκινο κρέας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology.
Τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω3 PUFAs), τα οποία μπορούν να ληφθούν μόνο από τη διατροφή, βελτιώνουν αρκετές χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ξηροφθαλμίας και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράςκηλίδας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μυωπίας, καθώς οι μελέτες μέχρι σήμερα ήταν πειραματικές και δεν είχαν συμπεριλάβει ανθρώπους.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.005 Κινέζους ηλικίας 6-8 ετών. Η όραση των παιδιών αξιολογήθηκε και η τακτική διατροφή τους καταγράφηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων, το οποίο συμπλήρωσαν με τη βοήθεια των γονέων τους. Αυτό περιελάμβανε 280 τρόφιμα κατηγοριοποιημένα σε 10 ομάδες: ψωμί/δημητριακά/ζυμαρικά/ρύζι/νουντλς· λαχανικά και όσπρια· φρούτα· κρέας· ψάρι· αυγά· γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα· ποτά· dim sum/σνακ/λίπη/έλαια· και σούπες.
Στη συνέχεια, υπολογίστηκαν οι προσλήψεις ενέργειας, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, συνολικού λίπους, κορεσμένων λιπαρών, μονοακόρεστων λιπαρών, πολυακόρεστων λιπαρών, χοληστερόλης, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών Α και C, φυτικών ινών, αμύλου, σακχάρων και θρεπτικών συστατικών, με βάση τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.
Συνολικά, περίπου το ¼ των παιδιών (276, 27,5%) είχαν μυωπία. Η αυξημένη πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
Το αξονικό μήκος - η μέτρηση του ματιού από τον κερατοειδή στο μπροστινό μέρος έως τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος και ένας δείκτης εξέλιξης της μυωπίας - ήταν το μεγαλύτερο στο 25% των παιδιών με τη χαμηλότερη διαιτητική πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων.
Ομοίως, το κυκλοπληγικό σφαιρικό ισοδύναμο, το οποίο μετρά το διαθλαστικό σφάλμα, όπως ο βαθμός μυωπίας, ήταν υψηλότερο στα παιδιά με τη μειωμένη πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων και χαμηλότερο σε εκείνους με την υψηλότερη πρόσληψη.
Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα αντιστράφηκαν για το 25% των παιδιών με την υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, σε σύγκριση με το 25% εκείνων με τη χαμηλότερη.
Πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να τεκμηριώσει αιτιώδεις σχέσεις. Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων βασίζονται στην ανάκληση και παρέχουν μόνο μια στιγμιαία εικόνα της διατροφής των συμμετεχόντων. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσαν, «αυτή η μελέτη παρέχει αποδείξεις ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με μικρότερο αξονικό μήκος και διαθλαστικό σφάλμα, αναδεικνύοντας τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ως πιθανό προστατευτικό διατροφικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης μυωπίας».
Tags: διατροφή και όραση, μυωπία, όραση, Ω3, Ω3 λιπαρά οξέα