ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο εύκολα κολλάμε ιούς μέσα σε ένα βαγόνι τραίνου

06 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Τον κίνδυνο μετάδοσης των ιών και ειδικά του νέου κορωνοϊού από πάσχοντα σε συρμό τρένου υπολόγισε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Μεγάλη Βρετανία με τη συνεργασία Κινέζων επιστημόνων. 

Ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοΐού δεν σχετίζεται μόνο με την απόσταση που χωρίζει κάθε επιβάτη τρένου από συνεπιβάτη του που πάσχει από τον ιό SARS-COV-2, αλλά και από το χρονικό διάστημα της κοινής παρουσίας τους στο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, επισημαίνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Clinical Infectious Diseases.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υπολογίζει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού SARS-Cov-2 στα μέσα μαζικής μεταφοράς βάσει στοιχείων από επιδημιολογικές μελέτες. Η μελέτη διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, την Κινεζική Ακαδημία Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασφαλής απόσταση μεταξύ των επιβατών είναι άνω του ενός μέτρου για μετακίνηση μίας ώρας. Μετά από δύο ώρες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απόσταση μικρότερη των 2,5 μέτρων ενδέχεται να είναι ανεπαρκής για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Δηλαδή οι μετακινήσεις είναι σχετικά ασφαλείς μόνο αν είναι σύντομες!

Οι επιστήμονες από το WordPop, ανέλυσαν βάσει προηγμένων μοντέλων ανώνυμα δεδομένα ταξιδιωτικών δρομολογίων και λοιμώξεων που σχετίζονται με επιβάτες στο υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικό δίκτυο της Κίνας την περίοδο μεταξύ 19 Δεκεμβρίου 2019 και 6 Μαρτίου 2020. Στα δεδομένα που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν 2.334 επιβάτες θετικοί στον κορωνοϊό και 72.093 στενές επαφές· η χρονική διάρκεια της μετακίνησης κυμαινόταν από λιγότερη από μία ώρα έως οκτώ ώρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι επιβάτες που κάθονταν σε τρεις σειρές (πλάτος) και πέντε σειρές (κατά μήκος) απόσταση από ασθενή με κορωνοΐό προσβλήθηκαν σε ποσοστό μεταξύ 0 και 10%. Ο μέσος ρυθμός μετάδοσης για τους συγκεκριμένους συνεπιβάτες «στενής επαφής» ήταν 0,32%. Τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι επιβάτες που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα σε ασθενή και οι οποίοι προσβλήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 3,5%. Για όσους κάθονταν στην ίδια σειρά καθισμάτων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,5%.

Ο «δείκτης προσβολής» για κάθε θέση -ο αριθμός νοσούντων από COVID-19 που κάθισε σε συγκεκριμένη θέση διαιρούμενος με τον συνολικό αριθμό επιβατών που  κάθισε στο ίδιο κάθισμα- αυξανόταν κατά 0,15% για κάθε ώρα που ένα άτομο ταξίδευε με τον ασθενή. Για όσους κάθονταν στις αμέσως διπλανές θέσεις το αντίστοιχο ποσοστό ανέβαινε στο 1,3% ανά ώρα.

Ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι προσβλήθηκε με κορωνοϊό μόνο το 0,075% των επιβατών που κάθισαν σε θέση στην οποία είχε προηγουμένως καθίσει ασθενής.


Σχετικά Άρθρα