ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακρά COVID σε παιδιά: Πόσο συχνή είναι και πώς εμφανίζεται

26 September 2021, 08:00

images

Μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) της Αυστραλίας και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatric Infectious Disease Journal, εξετάζει την επίπτωση της μακράς COVID (long COVID) στα παιδιά.

Η μελέτη έλαβε υπόψη δεδομένα από 14 ερευνητικές εργασίες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 19.426 παιδιά τα οποία είχαν νοσήσει από COVID-19 και οι γιατροί παρακολούθησαν στενά τη πορεία της υγείας τους επί μήνες. Όπως διαπιστώθηκε, τα συμπτώματα που επιμένουν επί 4-12 εβδομάδες στα περισσότερα παιδιά είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η αϋπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσης (συγκριτική μελέτη άλλων εργασιών), καθώς θεωρούν ότι αρκετά από αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται και με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας στα παιδιά. Οι Δρ Zimmermann, Δρ Laure Pittet και Δρ Nigel Curtis σχολίασαν σε συνέντευξή τους στο Medical Νews Τoday ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα και υπάρχει ανάγκη οργάνωσης μεγαλύτερων πολυκεντρικών μελετών που θα αναλύσουν την long COVID στα παιδιά.

Μέχρι τότε, συστήνουν το αυτονόητο: Να προστατεύουμε τα μεγαλύτερα παιδιά με εμβολιασμό και τα μικρότερα εκπαιδεύοντάς τα να φορούν μάσκα τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους. Οι επιπτώσεις της νόσησης από κορωνοϊό θα φανούν πιθανώς αργότερα και όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Τόσο να είναι σοβαρές όσο και να είναι ασήμαντες.

Σχετικά Άρθρα