ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός της Γιουχάν: Μεταδίδεται περισσότερο ως ιός γρίπης παρά ως κορωνοϊός

21 Φεβρουαρίου 2020, 07:10

images

Δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό τα οποία εξέτασαν σε ερευνητικό κέντρο της Κίνας, δείχνουν ότι "συμπεριφέρεται" περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης παρά όπως άλλοι κορωνοϊοί ( SARS και MERS). Υπήρξε μάλιστα περίπτωση που ο κορωνοϊός είχε σαφώς προσβάλει τον οργανισμό ενός ανθρώπου αλλά εκείνος δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το μετέδιδε στους οικείους του...

Οι τελευταίες αυτές ανακαλύψεις δημοσιεύτηκαν χθες στο τελευταίο τεύχος του New England Journal of Medicine και δημιουργούν ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων που ασχολούνται με την επιδημία. «Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο Δρ Πόλαντ.

Την ίδια ώρα, ο Δρ Κρίστιαν Άντερσον, ανοσιολόγος στο Scripps Research, σχολίασε ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος ιός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός.

Και συνέχισε εξηγώντας ότι «ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κορωνοϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα