ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατρική καινοτομία από Έλληνες επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο

18 Απριλίου 2024, 10:00

images

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει όλο και πιο συχνά τον πιο σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην άμεση έναρξη θεραπείας για τα διάφορα είδη καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα, που επιταχύνει τη διάγνωση των καρκινικών όγκων. Πρόκειται για καινοτομία από Έλληνες επιστήμονες που είναι ειδικοί σε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, και δημιούργησε η DeepMed IO, μία startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το DeepPath- LYDIA, αξιοποιεί τεχνολογίες βαθιάς νόησης για να προσφέρει διαγνωστική υποβοήθηση στη σταδιοποίηση του καρκίνου. Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει λάβει CE-Mark και μπορεί να εγκατασταθεί σε όσα νοσοκομεία ή ιδιωτικούς οργανισμούς διαθέτουν ένα ψηφιοποιημένο παθολογοανατομικό εργαστήριο», επισημαίνει ο ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης, Κωνσταντίνος Βουγάς.

Ο αλγόριθμος αναλύει ψηφιοποιημένες λεμφαδενικές τομές, εντοπίζοντας καρκινικές περιοχές σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του μαστού, πνεύμονα και παχέος εντέρου. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να λειτουργεί βοηθητικά, υποδεικνύοντας στους παθολογοανατόμους τις καρκινικές εστίες που ανιχνεύθηκαν και παρέχοντας συγκεκριμένες μετρήσεις επί των περιοχών αυτών, ώστε να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν την διάγνωση σταδιοποίησης της νόσου ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγά, ο αλγόριθμος δεν είναι σε καμία περίπτωση σχεδιασμένος να λειτουργεί αυτόνομα και ως εκ τούτου δεν καταργεί την αναγκαιότητα του παθολογοανατόμου.

Οι έμπειροι παθολογοανατόμοι έχουν ευαισθησία και ακρίβεια στην ανίχνευση μεταστάσεων που προσεγγίζει το 100%. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι λειτουργούν κάτω από συνθήκες πίεσης και τα ωράρια είναι μακρά και εξαντλητικά, είναι επόμενο η απόδοση να μειώνεται. «Δυστυχώς η πίεση και οι υπερωρίες είναι μια καθημερινή πραγματικότητα στον τομέα της παθολογικής ανατομικής σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού. Συστήματα που είναι το ίδιο ακριβή με έναν έμπειρο και ξεκούραστο παθολογοανατόμο, σαν το DeepPath – LYDIA, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, όπως είναι επόμενο θα μειώσουν δραματικά τα όποια προβλήματα ανακριβούς διάγνωσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο ίδιος.

Η χρήση του συστήματος ως υποστηρικτικού, μειώνει τον χρόνο αναμονής για την τελική διάγνωση και βελτιώνει την ακρίβειά της, προσφέροντας έτσι άμεσα οφέλη για τους ασθενείς, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής και την τελική έκβαση της νόσου. «Εκτός από τους ασθενείς, τα παραπάνω οφέλη για τα συστήματα υγείας μεταφράζονται σε βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων από αυτά υπηρεσιών.

Η ομάδα πίσω από τον καινοτόμο αλγόριθμο, εκτός από τον ιδρυτή της startup, αποτελείται από τους: Άκη Μανώλη, Χρήστο Σπυρόπουλο, Νίκο Νιώτη, Θωμά Παπαθυμιόπουλο, Κωνσταντίνο Γυφτοδήμο και Γιώργο Καλυκάκη.

Σχετικά Άρθρα