ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου ίσως γίνει υποχρεωτική στις ΗΠΑ

25 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

H διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι, δήλωσε χθες στη διάρκεια ενημέρωσης, ότι η υπηρεσία της ενδέχεται να θέσει στο μέλλον νέες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει κάποιος να πληροί για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Επί του παρόντος, όποιος Αμερικανός έχει λάβει και τις δύο δόσεις των Pfizer/BioNTech ή Moderna είτε το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι ενισχυτικές δόσεις έχουν αρχίσει να διανέμονται, ενώ και για τα τρία εμβόλια έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα των ΗΠΑ - τον FDA- η τρίτη δόση. «Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε την έννοια του πλήρως εμβολιασμένου στο μέλλον, όμως τώρα αυτό που θα πω είναι ότι όποιος μπορεί, ας κάνει την τρίτη δόση», επεσήμανε η Ουαλένσκι.

Πάντως η διευθύντρια του αμερικανικού CDC επιθυμεί να μείνει ως έχει ο όρος, μέχρι τουλάχιστον η τρίτη δόση να είναι διαθέσιμη σε όλους.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τη δυνατότητα παροχής της τρίτης δόσης σε όλους. Δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μήκος κύματος», προσέθεσε η Ουαλένσκι. Αλλά ακόμα και αυτό αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό μήπως και μέσα στο χειμώνα, η τρίτη δόση γίνει υποχρεωτική για όλους στις ΗΠΑ, αν θέλουν να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Άλλωστε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ των εταιρειών Pfizer/BioNTech, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη τρίτη ενισχυτική δόση, καταλήγουν σε «αποτελεσματικότητα 95,6%» ακόμη και έναντι του στελέχους Δέλτα.

Σχετικά Άρθρα