ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τάση για αλκοολισμό σχετίζεται με γονίδια αλλά και κοινωνικές σχέσεις

21 September 2021, 09:00

images

«Tα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην τάση να κάνουμε υπερκατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν ευθύνονται για το τελικό αποτέλεσμα» σημειώνει επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής συγγραφέας νέας μελέτης. Η ομάδα της Δρ Jinni Su ανέλυσε στοιχεία περισσότερων από 2.800 αντρών και γυναικών ηλικίας 18 με 65 ετών, αναζητώντας πιθανές συσχετίσεις μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, προσωπικότητας, κοινωνικής υποστήριξης και κινδύνου για αλκοολισμό. Όπως διαπίστωσαν, οι ενήλικες που διέτρεχαν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εμφάνισης αλκοολισμού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι εξωστρεφείς χαρακτήρες που αναζητούν την προσοχή.

Έχοντας τέτοιου τύπου προσωπικότητα, όταν διατηρούσαν υγιείς σχέσεις με το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αυτό λειτουργούσε ως ένα προστατευτικό δίχτυ έναντι του αλκοολισμού.

 «Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού των αγαπημένων τους προσώπων, για παράδειγμα, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη ή βοηθώντας στην ενασχόληση με δραστηριότητες που διοχετεύουν την γενετική τους προδιάθεση αλλά με υγιή τρόπο» εξηγεί η ειδικός.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης για τη γενετική του αλκοολισμού που ξεκίνησε το 1991 και αφορούσε Αμερικανούς προερχόμενους από την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι η γενετική προδιάθεση είναι μόλις κατά το ήμισυ υπεύθυνη για την εμφάνιση αλκοολισμού. 

Ο Δρ Μάικλ Πόλαρντ, Κοινωνιολόγος της RAND Corporation υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη έρευνα συνδέει την υποστήριξη από το περιβάλλον και τη γενετική προδιάθεση, προσδιορίζοντας όμως τον ρόλο της στη μείωση της αναζήτησης εμπειριών, ώστε μέσω αυτής να περιοριστεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Τονίζει όμως ότι η μελέτη υπολόγισε την προσωπική αντίληψη του ατόμου ως προς την κοινωνική υποστήριξη, κι όχι την πραγματική υποστήριξη που είχε. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να έχουν λιγότερη επίγνωση του πραγματικού επιπέδου βοήθειας την οποία θα μπορούσαν να λάβουν από τα μέλη της οικογένειας.


Σχετικά Άρθρα