ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψύξη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μεγάλων όγκων καρκίνου του μαστού

17 Απριλίου 2024, 07:00

images

Με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού να σημειώνονται το 2020, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που διαγιγνώσκεται συχνότερα ανά τον κόσμο. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του μαστού, είναι διαθέσιμες διάφορες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας, της χειρουργικής επέμβασης και μιας νεότερης θεραπείας που ονομάζεται κρυοκατάλυση - μια διαδικασία που νεκρώνει τους καρκινικούς όγκους καταψύχοντάς τους-.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 2024 Society of Interventional Radiology Annual Scientific Meeting, οι περισσότερες μελέτες που αφορούν την κρυοκατάλυση και τον καρκίνο του μαστού, έχουν επικεντρωθεί στη θεραπεία μικρών όγκων καρκίνου του μαστού.

«Η κρυοκατάλυση έχει χρησιμοποιηθεί συνήθως για τη θεραπεία όγκων μικρότερων από 1,5 cm», δήλωσε στο Medical News Today η Yolanda Bryce, MD, επεμβατική ακτινολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας αυτής της μελέτης. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 60 συμμετέχοντες που όλοι υποβλήθηκαν σε κρυοκατάλυση επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν χειρουργική επέμβαση.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, η Bryce και η ομάδα της, ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κρυοκατάλυση μπορεί επίσης να θεραπεύσει αποτελεσματικά μεγάλους όγκους καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

«Παραδοσιακά, το πρότυπο φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου — ειδικά εάν ο καρκίνος εντοπίζεται στο στήθος», εξήγησε η Bryce. «Αλλά υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν πάρα πολλές συννοσηρότητες που τους απαγορεύουν να κάνουν χειρουργική επέμβαση ή να παίρνουν αραιωτικό αίματος», σημείωσε. «Η κρυοκατάλυση δίνει σε αυτούς τους ασθενείς μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου τους».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική στη χειρουργική επέμβαση για ασθενείς με καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Σχετικά Άρθρα