ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μετάλλαξη Δ απειλεί ανεμβολίαστους όλων των ηλικιών από το φθινόπωρο

22 Ιουνίου 2021, 07:00

images

Πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο σχολεία του Ισραήλ παρότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων στην χώρα αυτή έχει ξεπεράσει το 57%. Έτσι, το Ισραήλ που παραμένει με κλειστά σύνορα από το Μάρτιο, επιβάλλει και πάλι χρήση μάσκας στα σχολεία! Τις εξελίξεις στο Ισραήλ έρχεται να συμπληρώσει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης που σε ανάρτησή του στο facebook έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου...

«Το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» υποστηρίζει επισημαίνοντας ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορούν σχεδόν κατά 95%. 

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει. Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε …", καταλήγει ο καθηγητής.

Το χρονικό του προβλήματος στο Ισραήλ

Ενώ το Ισραήλ είχε δώσει δυνατότητα να ταξιδέψουν στη χώρα Ισραηλινοί που διαμένουν στο εξωτερικό, η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ή Δ όπως την ονομάζουν τώρα οι επιστήμονες παγκοσμίως, αλλάζει τα σχέδια με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να έχει ανακοινώσει από χθες ότι πρέπει να φορεθούν μάσκες σε σχολεία της Binyamina, Modi’in και Maccabim-Re’ut ακόμα κι όταν μαθητές και καθηγητές βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους των κτιριακών συγκροτημάτων. Βέβαια τα σχολεία κλείνουν για καλοκαίρι αλλά η οδηγία φαίνεται ότι δόθηκε και τη νέα σχολική χρονιά...

Τουλάχιστον 44 παιδιά σε ένα γυμνάσιο στο βόρειο Ισραήλ έχουν βγει θετικά στον SARS-CoV-2  ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το Σάββατο, κι αυτό ήταν το δεύτερο τέτοιο ξέσπασμα σε ισραηλινό σχολείο μέσα στην ίδια εβδομάδα!

«Τα δεδομένα δείχνουν μετάδοση από τους επαναπατριζόμενους από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες και όχι λόγω τοπικής επιδημίας», έγραψε το τοπικό συμβούλιο της πόλης στη σελίδα του στο Facebook. Και προσέθεσε ότι μετά από «επείγουσα σύσκεψη» με το υπουργείο Παιδείας, το σχολείο δεν θα άνοιγε την Κυριακή, την τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το τοπικό συμβούλιο τόνισε ότι «το περιστατικό ήταν πλήρως υπό έλεγχο» και είπε ότι θα υπήρχε ένας κινητός σταθμός δοκιμών COVID-19 στο σχολείο την Κυριακή, με τεστ διαθέσιμα σε όλους.


Σχετικά Άρθρα